Γηροκομείο – “κολαστήριο”: Η δήλωση της ιδιοκτήτριας για τους νεκρούς – «Θα απολογηθώ που τους πήρε ο Χάρος;»

Μόνο ντροπή και αποτροπιασμό προκαλούν οι αποκαλύψεις που έρχονται στο φως για το γηροκομείο στα Χανιά, την ώρα που οι επτά συλληφθέντες για την υπόθεση αναμένεται να απολογηθούν στον ανακριτή για τις κατηγορίες που τους βαραίνουν.

Οι 7 συλληφθέντες για την υπόθεση με τους νεκρούς ηλικιωμένους στο γηροκομείο στα Χανιά απολογούνται σήμερα στον ανακριτή. Ηδη από το πρωί πέρασαν την πόρτα του δικαστικού μεγάρου Χανίων οι δύο ιδιοκτήτριες της δομής και μέσα στην ημέρα θα απολογηθούν οι άλλοι πέντε συλληφθέντες. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα υπάρξει και η απόφαση για την προφυλάκισή τους.

Για την υπόθεση στο γηροκομείο στα Χανιά, το οποίο θυμίζει κολαστήριο, έχουν συλληφθεί η 67χρονη ιδιοκτήτρια, η 43χρονη κόρη της και συνδιαχειρίστρια, ένας 50χρονος γενικός γιατρός-υπεύθυνος της μονάδας, ένας 70χρονος ψυχίατρος, δύο νοσηλεύτριες 44 και 47 ετών και ένας 42χρονος νοσηλευτής. Η ιδιοκτήτρια του γηροκομείου στα Χανιά, πάντως, μιλώντας στην εκπομπή «Φως στο Τούνελ» και την Αγγελική Νικολούλη προχώρησε σε μία δήλωση που σοκάρει. Είπε χαρακτηριστικά: «Θα απολογηθώ εγώ γιατί τους πήρε ο Χάρος;».

Οι επτά συλληφθέντες κατηγορούνται από κοινού για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση αλλά και για ανθρωποκτονίες τελεσθείσες εκ προθέσεως, με ενδεχόμενο δόλο και δια παραλείψεως κατά συρροή και σε απόπειρα, για συνολικά τριάντα θανάτους ηλικιωμένων από το 2009 έως το 2021 και οκτώ απόπειρες.

Τι λέει η δικηγόρος που έφερε στο φως την υπόθεση για το γηροκομείο στα Χανιά

Η πρώτη που έκανε τις αποκαλύψεις για το γηροκομείο στα Χανιά είναι η δικηγόρος Μαρία Παπαδάκη, η οποία κινήθηκε δικαστικά, αποκαλύπτοντας τους περίεργους θανάτους, καθώς ο πατέρας της ήταν ένα από τα θύματα του κολαστηρίου. «Οι ψυχές δεν επιστρέφουν, τα ποσοστά θανάτου μιλούν από μόνα τους. Ανοίγει ο δρόμος της Δικαιοσύνης. Υπάρχει ένας βαθμός ικανοποίησης που η πολιτεία φαίνεται πως θα λειτουργήσει στο στάδιο της καταστολής γιατί στο στάδιο πρόληψης, απέτυχε παταγωδώς. η μονάδα παρέμεινε ανοιχτή με αποτέλεσμα να απασχολήσει εκ νέου τις Αρχές δύο φορές, τη δεύτερη μάλιστα για πράξη κακουργηματικού χαρακτήρα. Είναι η πιο συγκλονιστική υπόθεση που έχω χειριστεί μέχρι τώρα και έχω μεγάλη ανάγκη να πιστέψω στην ελληνική Πολιτεία. Περιμένω να αποδοθεί Δικαιοσύνη. Οι συγγενείς των θανόντων είχαν χάσει την πίστη τους. Ελπίζω να είναι η αρχή για να έλθουν κάποιες αλλαγές που αξίζουν σε μία ευνομούμενη Πολιτεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τι αναφέρεται στο κατηγορητήριο για το γηροκομείο στα Χανιά

Στο κατηγορητήριο αναφέρονται οι απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης με ηλικιωμένους να σιτίζονται μεταξύ άλλων με αραιωμένο γάλα, με αποφάγια, αλλά και δύο φέτες πορτοκάλι. Η χορήγηση της τροφής ήταν «ελάχιστη έως ανύπαρκτη» αναφέρει χαρακτηριστικά το κατηγορητήριο:

παρέλειπε να χορηγεί την κατάλληλη τροφή, ποιοτικά και ποσοτικά στους ηλικιωμένους φιλοξενούμενους της Μ.Φ.Η., δεδομένου του ότι, η χορήγηση τροφής σε καθημερινή βάση σε αυτούς ελάχιστη έως ανύπαρκτη, η δε ποιότητα ιδιαίτερα χαμηλή, ενώ η χορήγησή της γινόταν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, ενόψει του ότι α] η παροχή κρέατος ήταν ιδιαίτερα σπάνια με συχνότερη την χορήγηση οσπρίων ή ζυμαρικών

οι μερίδες φαγητού ήταν πολύ μικρές και ειδικά η ποσότητα του αλεσμένου φαγητού, που χορηγούταν στους μη αυτοεξυπηρετούμενους φιλοξενούμενους ηλικιωμένους, ήταν ελάχιστη (π.χ. ένα φλιτζάνι του καφέ, δύο με τρεις κουταλιές κ.λ.π.),

η χορήγηση φρούτων, γλυκισμάτων ή ψωμιού γινόταν σπάνια και σε ελάχιστη ποσότητα τεμαχίων του εκάστοτε αντικειμένου (π.χ. δύο φέτες πορτοκαλιού, μία φέτα ψωμί),

η χορήγησης γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως του γάλακτος, γινόταν με αραίωση αυτού με νερό,
υπήρχε συστηματική χορήγηση υπολειμμάτων προηγούμενων γευμάτων στα νέα γεύματα καθώς και ακατάλληλων και επικίνδυνων για την υγεία των φιλοξενούμενων τροφών, π.χ. εντόσθια ζώων, τα οποία παρέχονταν δωρεάν στην Μ.Φ.Η. από επιχειρηματίες του είδους,

η χορήγηση της τροφής στους μη αυτοεξυπηρετούμενους φιλοξενούμενους ηλικιωμένους γινόταν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα από τους υπαλλήλους, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται περιστατικά εισροφήσεων τροφής (πνιγμών) και θανάτων σε ηλικιωμένους ή χορήγησης ελάχιστης τροφής, λόγω ελλείψεως χρόνου (δύο με τρεις κουταλιές αλεσμένη τροφή) και προσωπικού, ενώ επιπλέον 1ον] παρέλειπε να παρέχει τη δέουσα ενυδάτωση στους φιλοξενούμενούς της ως άνω Μ.Φ. ηλικιωμένους, αφού η χορήγησης υγρών στους ηλικιωμένους ήταν ελλιπής και επικίνδυνη για την υγεία τους.

Αθλιες συνθήκες υγιεινής και μετάδοση ασθενειών

Ταυτόχρονα διάχυτη ήταν η δυσοσμία στους χώρους του γηροκομείου τη στιγμή που στο κατηγορητήριο περιγράφονται άθλιες συνθήκες υγιεινής, που είχαν ως αποτέλεσμα τη μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων, των δερματικών παθήσεων όπως η ψώρα και τις συχνές λοιμώξεις από μικρόβια. Συγκεκριμένα αναφέρει το κατηγορητήριο: «Η απαραίτητη ποσότητα αναλώσιμων προϊόντων υγιεινής ελλιπής έως και ανύπαρκτη. Ελλείψεις σε σαμπουάν, ξυραφάκια και άλλα είδη απολύμανσης των φιλοξενουμένων.

Αποτέλεσμα να δημιουργούνται για τους ηλικιωμένους σε μόνιμη βάση κάκιστες συνθήκες υγιεινής τόσο για τους ίδιους όσο και για το ίδιο το προσωπικό της Μ.Φ.Η. και να υφίστανται διάχυτη και έντονη δυσοσμία από τις ακαθαρσίες και συνεπεία τούτου να δημιουργείται αποπνικτική ατμόσφαιρα και να υπάρχουν συχνά εξάρσεις μεταδιδόμενων λοιμωδών νοσημάτων, όπως δερματικών παθήσεων (π.χ. ψώρα) και συχνές λοιμώξεις από μικρόβια όπως ουρολοιμώξεις κ.λ.π στους φιλοξενούμενους ηλικιωμένους όσο και στο προσωπικό, καθώς και να προκαλείται μόλυνση στους ηλικιωμένους από παθογόνους μικροοργανισμούς των δερματικών ελκών από πίεση (κατακλίσεις), από τα οποία ήδη υπέφεραν λόγο της ακινησίας τους οι ηλικιωμένοι».

reader.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.