Γηροκομείο… ανοιχτό στον Covid-19 – Θυμίζει έντονα την υπόθεση στη Νέα Μάκρη!

γωνία, οργή και πολλά ερωτήματα προκαλεί η υπόθεση των δεκάδων κρουσμάτων κορονοϊού που εντοπίστηκαν σε γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης. Οι ευθύνες της διοίκησης του οίκου ευγηρίας είναι μεγάλες, αλλά μεγαλύτερες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης και της Πολιτικής Προστασίας.

Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας μετά την επίσκεψή του στο Ασβεστοχώρι διαπίστωσε ότι εργαζόμενος κόλλησε στους υπόλοιπους τον ιό μετά τις διακοπές που έκανε στη Χαλκιδική. Με τον τρόπο όμως αυτό βεβαιώνονται απόλυτα οι τραγικές παραλείψεις των υπευθύνων του γηροκομείου που δεν έκαναν τεστ σε όσους επέστρεφαν από διακοπές, αν και έρχονταν σε άμεση επαφή με ευπαθείς ομάδες!

Η είδηση ότι διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό επτά ηλικιωμένοι 82-90 ετών που διέμεναν στον οίκο ευγηρίας θορύβησε τους υπεύθυνους, αλλά ήταν ήδη πολύ αργά. Τα επτά άτομα, δύο άνδρες και πέντε γυναίκες, όλοι με πολλά υποκείμενα νοσήματα, διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο Παπανικολάου. Λίγη ώρα αργότερα εισήχθη άλλο ένα άτομο.

Αλλα 36 άτομα διαγνώστηκαν θετικά στον κορονοϊό από τον έλεγχο των τροφίμων και των εργαζομένων στο γηροκομείο. Εχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία ιχνηλάτησής τους. Τριάντα τρεις είναι τρόφιμοι και τρεις εργαζόμενοι από τα συνολικά 120 άτομα που φιλοξενούνται ή εργάζονται στο γηροκομείο.

Αλίμονο στους γέροντες

Η υπόθεση θυμίζει έντονα την υπόθεση στη Νέα Μάκρη, όπου σε γηροκομείο νόσησαν από τον ιό 12 ηλικιωμένοι, από τους οποίους δύο έχασαν τη ζωή τους. Η επανάληψη της τραγικής ιστορίας σχεδόν τρεις μήνες μετά εγείρει πολλά ερωτήματα τόσο για τη διοίκηση του γηροκομείου όσο και για τις αρμόδιες αρχές. Η έκταση που μπορεί να λάβει η συγκεκριμένη υπόθεση είναι δραματική.

Οι υπεύθυνοι του γηροκομείου όφειλαν να γνωρίζουν τη σοβαρότητα της κατάστασης που έπρεπε στη διάρκεια μιας τόσο μεγάλης υγειονομικής κρίσης να διαχειριστούν. Ας μην ξεχνάμε άλλη μία, ακόμη τραγικότερη υπόθεση, αυτή των «Ταξιαρχών», ιδιωτικής κλινικής στο Περιστέρι όπου στο τμήμα τεχνητού νεφρού παρουσιάστηκαν κρούσματα κορονοϊού και στη συνέχεια 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ακριβώς λόγω των ατόμων με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό που νοσηλεύονταν εκεί, αλλά και των σοβαρότατων παραλείψεων των υπευθύνων, η υπόθεση έχει πάρει την οδό της Δικαιοσύνης και οι κατηγορούμενοι είναι αντιμέτωποι ακόμη και με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Η Θεσσαλονίκη εδώ και 10 μέρες βρίσκεται στο επίκεντρο του ιού με τα κρούσματα να αυξάνονται διαρκώς. Και αυτό είναι γνωστό σε όλους. Οπως επίσης είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι που διαμένουν σε οίκους ευγηρίας ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού καθώς έχουν πολλά υποκείμενα νοσήματα, άρα θα έπρεπε να ήταν πολύ καλά προστατευμένοι.

Για τους ίδιους λόγους, αλλά και επειδή η πόλη είναι τελικά ανοχύρωτη στον κορονοϊό, αφού τα νοσοκομεία της ήδη ασφυκτιούν, δεν διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή ούτε το αντίστοιχο προσωπικό, οι ευθύνες των αρχών είναι μεγαλύτερες και δεν μπορούν να αποσοβηθούν με την αιφνιδιαστική επίσκεψη του Σωτήρη Τσιόδρα στον οίκο ευγηρίας. Αντί να αναλάβει τις ευθύνες της η Πολιτική Προστασία, διά στόματος του λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα στοχοποιεί τους τουριστικούς προορισμούς Χαλκιδική και Κυκλάδες ως αφετηρίες διασποράς του ιού εν μέσω της θερινής περιόδου.

Οπως έχουν επισημάνει και γιατροί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας, το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ παρουσιάζει σημαντικά κενά.

Για παράδειγμα, σε δομή όπου έχουν καταγραφεί κρούσματα κορονοϊού, απομονώνονται μόνο όσοι έχουν εμφανίσει συμπτώματα ή όσοι έχουν βγει θετικοί στον κορονοϊό. Οι υπόλοιποι –που πολύ πιθανόν να είναι ασυμπτωματικοί φορείς- παραμένουν στον χώρο εργασίας τους συνεχίζοντας πιθανότατα να μεταδίδουν τον ιό.

Το προσωπικό

Ακόμη και στην περίπτωση του οίκου ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι, γιατρός του ΕΟΔΥ μάς εξηγούσε πως σύμφωνα με το πρωτόκολλο «μόνο όσοι εργαζόμενοι ήρθαν σε στενή επαφή με τους ηλικιωμένους που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό μπαίνουν σε καραντίνα».

Το ίδιο άκρως επικίνδυνο κενό εμφανίζεται και στο προσωπικό των νοσοκομείων. Η Ελένη Σιώτου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Παπανικολάου», εξηγεί πως μόνο αφού κάποιος επιστρέψει από την άδειά του, η οποία θα πρέπει να είναι πάνω από πέντε ημέρες, υποβάλλεται σε τεστ.

Οι εγκύκλιοι του ΕΟΔΥ πάνω σ’ αυτά τα θέματα συνεχώς αλλάζουν με αποτέλεσμα να χάνονται όλοι τελικά στη… μετάφραση. Το γραφείο του ΕΟΔΥ στη Θεσσαλονίκη διαθέτει δύο τηλεφωνικές γραμμές και η μία είναι εκτός λειτουργίας λόγω τεχνικών προβλημάτων. Η όποια ενημέρωση για θέματα Covid-19, αλλά και γενικότερα, γίνεται από την Αθήνα και με το σταγονόμετρο.

Αυτή η έλλειψη ενημέρωσης που μπορεί να έχει οδυνηρές συνέπειες καταγγέλλεται και από τον δήμαρχο Σιθωνίας Κυπαρίσση Ντέμπλα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του thestival.gr, δημοτική υπάλληλος, μητέρα ατόμου θετικού στον κορονοϊό, βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό για 14 ημέρες για να διασφαλιστεί η υγεία των άλλων υπαλλήλων του δήμου. Παρά την ενημέρωση που έγινε στον ΕΟΔΥ από τον επίσημο φορέα δεν υπήρξε καμία καθοδήγηση για το πώς θα γίνει ο έλεγχος και η ιχνηλάτηση των επαφών…

Παρέμβαση εισαγγελέα για τη διασπορά του κορονοϊού στο γηροκομείο

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθούν ευθύνες για τη διασπορά του κορονοϊού στον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι, όπου εντοπίστηκαν 36 κρούσματα, παρήγγειλε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Στέφανος Ζαρκαντζιάς.

Ο κ. Ζαρκαντζιάς παρήγγειλε στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, με βάση το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα (Ν. 4619/2019) περί παραβίασης των μέτρων για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας.

efsyn.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.