Γλυπτά του Παρθενώνα: “Είμαστε ανοιχτοί στον δανεισμό” δηλώνει ο νέος πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου

Αλλαγή στάσης από τη Βρετανία όσον αφορά στα Γλυπτά του Παρθενώνα, καθώς το Βρετανικό Μουσείο φαίνεται πως ανάβει το “πράσινο φως” για την επιστροφή τους στην Ελλάδα με τη μορφή δανεισμού.

Συγκεκριμένα, με άρθρο του στους Times του Λονδίνου, ο νέος πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, πρώην υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον, αναφέρεται στα Γλυπτά του Παρθενώνα και τονίζει ότι δεν είναι απορριπτική η απάντηση σχετικά με την επιστροφή τους στην Ελλάδα.

Τζορτζ Όσμπορν

Μάλιστα, σε άλλο σημείο του άρθρου του γράφει πως “είμαστε ανοιχτοί στον δανεισμό των τεχνουργημάτων μας, οπουδήποτε μπορούν να τα φροντίσουν…”.

Στον υπότιτλο του άρθρου με τίτλο “Είναι δίκαιο να είμαστε περήφανοι για το Βρετανικό Μουσείο” ο Όσμπορν γράφει: “Οι πολεμιστές του πολιτισμού απαιτούν να διαλέξουμε πλευρές, αλλά είναι δυνατό να αναγνωρίσουμε τόσο τα μεγάλα επιτεύγματα όσο και τα λάθη του παρελθόντος μας”.

Όπως σημειώνει ο ίδιος ο πρώην ΥΠΟΙΚ της Βρετανίας και νυν πρόεδρος του Μουσείου, στο άρθρο του αναλύει το “γιατί στην εποχή των πολιτιστικών πολέμων και του διχασμού χρειαζόμαστε το Βρετανικό Μουσείο να μας υπενθυμίζει όλα όσα έχουμε κοινά”.

Αναφορικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα σημειώνει:

“Υπάρχουν εκείνοι που αμφισβητούν το δικαίωμά μας να υπάρχουμε, το έκαναν το 1753 και το κάνουν ξανά το 2021. Βέβαια, υπάρχουν και εκείνοι που απαιτούν την επιστροφή των αντικειμένων που πιστεύουν ότι δεν έχουμε δικαίωμα να κρατάμε. Κι αυτό δεν είναι κάτι καινούργιος. Ο Λόρδος Μπάιρον πίστευε ότι τα Ελγίνεια Μάρμαρα θα έπρεπε να βρίσκονται στον Παρθενώνα. Η απάντησή μας δεν είναι απορριπτική. Είμαστε ανοιχτοί στον δανεισμό των τεχνουργημάτων μας οπουδήποτε μπορούν να τα φροντίσουν καλά και να εξασφαλίσουν την ασφαλή επιστροφή τους -κάτι που κάνουμε κάθε χρόνο, περιλαμβανομένης της Ελλάδας” έγραψε ο πρόεδρος του Μουσείου.

Ο Τζορτζ Όσμπορν ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι τοποθετήθηκε επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου.

Όσμπορν ανάρτηση

Σημειώνεται πως τον Νοέμβριο , ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στη Μ. Βρετανία έθεσε και πάλι το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, λέγοντας πως «Ήρθε η ώρα να κάνουμε το σωστό και να ενώσουμε ξανά τα Γλυπτά”. Σε ανάρτηση του στο twitter είχε επισημάνει: “Η σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου είναι ισχυρή. Ας την ενισχύσουμε περαιτέρω. Ήρθε η ώρα να κάνουμε το σωστό και να ενώσουμε ξανά τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα. Μία κίνηση που υποστηρίζεται από τον βρετανικό λαό”.

Μάλιστα, λίγο πριν από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μπόρις Τζόνσον, ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ σε σχετικές δηλώσεις του είχε ξεκαθαρίσει πως η επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα είναι θέμα του Βρετανικού Μουσείου. Αυτό έδειχνε την αντιστροφή της μακροχρόνιας αντίθεσης της βρετανικής κυβέρνησης στην ιδέα, την οποία είχε επαναλάβει ο Μπόρις Τζόνσον μόλις τον Μάρτιο.

Στο μεταξύ σύμφωνα με δημοσκόπηση στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 59% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η θέση των Γλυπτών είναι στην Ελλάδα, ενώ μόλις το 18% τάσσεται υπέρ της παραμονής τους στο Μουσείο του Λονδίνου.

enikos.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.