Γρίφος η επέκταση της Αττικής Οδού προς Ραφήνα και Λαύριο

Μέσα στον μήνα ή το αργότερο στις αρχές του επόμενου, αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τη νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού που θα αντικαταστήσει την υφιστάμενη παραχώρηση, η οποία λήγει το 2024. Μετά από ένα σπριντ κινήσεων ωρίμανσης, αλλά και… επίπονες διαπραγματεύσεις, όλα τα απαραίτητα κομμάτια έχουν μπει στη θέση τους και πλέον αναμένεται ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ στην συνεδρίαση της ερχόμενης Πέμπτης θα εγκρίνει το τελικό τεύχος διακήρυξης του διαγωνισμού.

Ένα από τα κρίσιμα θέματα που εκκρεμούσαν ήταν το εάν η νέα παραχώρηση θα περιλάμβανε και κατασκευαστικό αντικείμενο, δηλαδή τις νέες επεκτάσεις του αστικού αυτοκινητοδρόμου. Τελικά, όπως όλα δείχνουν η νέα παραχώρηση θα προχωρήσει χωρίς τις επεκτάσεις προς Ραφήνα-Λαύριο, Λ. Βουλιαγμένης και Λ. Κύμης, αν και θα ενισχυθεί με τη λεγόμενη βαριά συντήρηση του αυτοκινητοδρόμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση αυτή λήφθηκε σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο και μετά από έντονες διαπραγματεύσεις, καθώς υπήρξαν ιδιαίτερα πιεστικά αιτήματα για την ενσωμάτωση των νέων τμημάτων της Αττικής Οδού στην παραχώρηση. Όπως αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις τελικά αποφασίστηκε να προχωρήσει η παραχώρηση ως έχει, για δύο βασικούς λόγους:

-Πρώτον, η ενσωμάτωση των επεκτάσεων στην παραχώρηση της Αττικής Οδού θα σήμαινε πως τα όποια κρατικά έσοδα από τη χρήση των επεκτάσεων θα κατευθύνονταν στην εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους, όπως συμβαίνει εξάλλου με όλα τα έσοδα από την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ.

– Δεύτερον, γιατί χωρίς νέο κατασκευαστικό αντικείμενο ανοίγει ο κύκλος των πιθανών ενδιαφερόμενων, καθώς στο παιχνίδι μπορούν να μπουν, εκτός από τους κατασκευαστικούς ομίλους, και μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές του εξωτερικού. Στόχος είναι να υπάρξουν και συμμετοχές από τα λεγόμενα “infrastructure funds”, δηλαδή τα επενδυτικά ταμεία που τοποθετούνται σε υποδομές, οι οποίες προσφέρουν σταθερές αποδόσεις.

Πηγές εκτιμούν ότι η συμμετοχή ισχυρών διαχειριστών κεφαλαίων, όπως η αυστραλιανή Macquarie και η ευρωπαϊκή Ardian που λειτουργούν μεγάλα infrastructure funds, στον διαγωνισμό για τη νέα παραχώρηση μπορεί όχι μόνο να ανεβάσουν το τίμημα αλλά και να ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας στο παγκόσμιο παιχνίδι προσέλκυσης των μεγάλων θεσμικών επενδυτών.

Ισχυρά έσοδα και κέρδη

Η νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού είναι εξάλλου και το μεγαλύτερο έργο που πρόκειται να τρέξει το ΤΑΙΠΕΔ το 2022. Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ τον περασμένο Σεπτέμβριο από τη ΔΕΘ είχε εκτιμήσει ότι το οικονομικό αντάλλαγμα αυτής της παραχώρησης θα σπάσει όλα τα ρεκόρ των αποκρατικοποιήσεων, ενώ εκτιμήσεις της αγοράς ανεβάζουν το τίμημα πάνω από τα 2 δισ. ευρώ.

Και αυτό διότι η Αττική Οδός είναι ένας αυτοκινητόδρομος που προσφέρει υψηλά έσοδα στον παραχωρησιούχο. Μόνο το 2020, η Αττική Οδός διένειμε στου μετόχους της 82,6 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2019 συμπεριλαμβανομένου του προμερίσματος 30 εκατ. του 2020. Κατά τη χρήση του 2019 είχαν διανεμηθεί 100,3 εκατ. ευρώ, που αφορούσαν το μέρισμα του 2018, ύψους 60,3 εκατ. ευρώ, και το προμέρισμα του 2019, ύψους 40 εκατ. ευρώ.

Μια ακόμη σημαντική αλλαγή που θα έχει η νέα σύμβαση παραχώρησης σε σχέση με την υφιστάμενη αποζημίωση του παραχωρησιούχου θα υπολογίζεται βάσει των ακαθάριστων εσόδων όπως γίνεται σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους που έχουν παραχωρηθεί και όχι με βάση την εσωτερική απόδοση (IRR).

Ο “γρίφος” των επεκτάσεων

Όπως όλα δείχνουν οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού μένουν οριστικά στα χέρια του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχουν βρεθεί λύσεις για τη δημοπράτηση των έργων και τη χρηματοδότησή τους.

Η επέκταση της Λεωφόρου Κύμης προς ΠΑΘΕ προωθείται ήδη ως δημόσιο έργο, ενώ μέσα στους επόμενες μήνες αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για τις επεκτάσεις προς Λαύριο και Ραφήνα, καθώς και για τη σύνδεση με τη Λ. Βουλιαγμένης, που παρουσιάζει και τη μεγαλύτερη πολυπλοκότητα.

capital.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.