Γυναίκες στην επιστήμη: Μια σημαντική ημερομηνία που λίγοι θυμούνται

«Να μελετάς αυτό που αγαπάς και να μη φοβάσαι να ερευνήσεις αυτά που δεν γνωρίζεις». ― Μαρί Κιουρί

Μαρί Κιουρί. Φωτογραφία από το βιβλίο 20 σπουδαία κορίτσια που άλλαξαν τον κόσμο. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Η σχέση γυναίκας και επιστήμης αποτελεί ένα θέμα που επανέρχεται στο προσκήνιο και μελετάται διαρκώς. Το χάσμα που παρατηρείται, προκύπτει από στερεότυπα που διαιωνίζονται σε όλες τις χώρες ανεξαρτήτως γεωγραφικής τοποθεσίας, κουλτούρας, γλώσσας και οικονομικής ευημερίας.

Ενδεικτικά ποσοστά…

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που εργάζονται στον ακαδημαϊκό χώρο κατέχουν χαμηλότερες βαθμίδες από αυτές των συναδέλφων τους, όχι γιατί δεν διαθέτουν τα προσόντα, την διεθνή αναγνώριση ή δεν πληρούν τα κριτήρια. Στην Αυστραλία και στις Σκανδιναβικές χώρες, ο μέσος όρος των γυναικών που είναι στη βαθμίδα της Καθηγήτριας ή Αναπληρώτριας Καθηγήτριας είναι 30%, στην Ευρώπη φάνηκε ότι ο μέσος όρος μόνο 18% , στην Ιαπωνία 15% και στην Ινδία 3%.

Οι αριθμοί μπορούν να αλλάξουν, φτάνει τα δεδομένα να αμφισβητηθούν και οι γυναίκες να κάνουν τις επιλογές σπουδών και επαγγελματικής σταδιοδρομίας που τις ενδιαφέρουν, ελεύθερα, χωρίς να υπακούν σε κοινωνικές νόρμες.

Οι νεαρές γυναίκες και τα κορίτσια χρειάζονται ενθάρρυνση και πρότυπα.

Πρέπει να ενθαρρύνουμε τα κορίτσια μας να πιστέψουν περισσότερο στον εαυτό τους και να επιμείνουν σ’ αυτό που θέλουν να κάνουν χωρίς στερεότυπα ή τη μεροληψία με βάση το φύλο. Ως κοινωνία οφείλουμε να πολεμήσουμε τις διακρίσεις που κρατούν τις γυναίκες και τα κορίτσια μακριά από την Επιστήμη, την Τεχνολογία, τη Μηχανική και τα Μαθηματικά.

Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι γυναίκες που έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στον χώρο της επιστήμης. Για παράδειγμα, η ζωή μας σήμερα μπορεί να ήταν πολύ διαφορετική αν δεν υπήρχε η Άντα Μπάιρον Λάβλεϊς, η γυναίκα που εφηύρε την Αναλυτική Μηχανή, το πρώτο μοντέλο υπολογιστή.

Άντα Μπάιρον Λάβλεϊς. Φωτογραφία από το βιβλίο 20 σπουδαία κορίτσια που άλλαξαν τον κόσμο. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Άντα Μπάιρον Λάβλεϊς. Φωτογραφία από το βιβλίο 20 σπουδαία κορίτσια που άλλαξαν τον κόσμο. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα γυναικών στην επιστήμη για να εμπνεύσουν τα κορίτσια μας και είναι σημαντικό να τους προσφέρουμε τα πρότυπα αυτά. Στο πέρασμα της ιστορίας, οι γυναίκες έχουν συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στην επιστήμη, έχουν ανακαλύψει θεραπείες που σώζουν ζωές, έχουν παρουσιάσει εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο και έχουν διεξάγει καινοτόμες έρευνες.

Δυστυχώς όμως πολλές φορές τα κατορθώματα των γυναικών στην επιστήμη αποσιωπήθηκαν, όπως στην περίπτωση της Μαίρης Άνινγκ, της σημαντικότερης κυνηγού απολιθωμάτων του κόσμου. Σε άλλη περίπτωση η αναγνώριση ήρθε πολύ αργότερα, όπως στην περίπτωση της Χέντι Λαμάρ, της γυναίκας που εφηύρε την τεχνολογία για τα κινητά τηλέφωνα.

Μαίρη Άνινγκ. Φωτογραφία από το βιβλίο 20 σπουδαία κορίτσια που άλλαξαν τον κόσμο. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Μαίρη Άνινγκ. Φωτογραφία από το βιβλίο 20 σπουδαία κορίτσια που άλλαξαν τον κόσμο. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Η περίπτωση της Χέντι Λαμάρ είναι αρκετά ενδιαφέρουσα, καθώς πέρα από εφευρέτρια υπήρξε ηθοποιός του Χόλιγουντ και είχε χαρακτηριστεί ως μια από τις ομορφότερες γυναίκες της εποχής της. Ήταν διπλά σοκαριστικό για την επιστημονική κοινότητα της εποχής να παραδεχθεί ότι μια τόσο χρήσιμη ανακάλυψη είχε εφευρεθεί από μια γυναίκα και δε μια όμορφη ηθοποιό! Έτσι, η αναγνώριση για τη Χέντι Λαμάρ ήρθε πολλά χρόνια αργότερα, όταν σε μεγάλη ηλικία βραβεύτηκε για τη συνεισφορά της στην πρόοδο των τηλεπικοινωνιών και την τεχνολογία των πληροφοριών.

Η Λαμάρ είναι ένα σημαντικό παράδειγμα για τα κορίτσια μας, προκειμένου να τους δείξουμε ότι η επιτυχία βρίσκεται μακριά από τις ταμπέλες που μας βάζει η κοινωνία. Λέμε στα κορίτσια μας ότι μπορούν να γίνουν ό,τι θέλουν σε αυτόν τον κόσμο, όμως συχνά καλλιεργείται η αίσθηση ότι δεν υπάρχει χώρος για το «διαφορετικό», γι’ αυτό που δεν έχει δοκιμάσει κάποιος άλλος αλλά εκείνες τις εκφράζει. Νιώθουν ακόμα ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη και ατέλειες, παρόλο που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής.

Χέντι Λαμάρ. Φωτογραφία από το βιβλίο 20 σπουδαία κορίτσια που άλλαξαν τον κόσμο. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Χέντι Λαμάρ. Φωτογραφία από το βιβλίο 20 σπουδαία κορίτσια που άλλαξαν τον κόσμο. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Ποτέ στη ζωή η επιτυχία δεν είναι δεδομένη. Ωστόσο, υπάρχει διαφορά αν στέκεσαι στους πρόποδες ενός βουνού με το αίσθημα ότι είναι ανυπέρβλητο και άρα δεν υπάρχει λόγος να προσπαθήσεις να ανεβείς και είναι διαφορετικό να σκέφτεσαι ότι μπορείς να ξεκινήσεις να ανεβαίνεις βήμα βήμα θεωρώντας ότι απλώς θα σου πάρει λίγο περισσότερο χρόνο να φτάσεις στην κορυφή.

Στο πλαίσιο αυτό, η 11η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως Διεθνή Ημέρα των γυναικών και των κοριτσιών στην επιστήμη. Στόχος είναι να επιτευχθεί πλήρης και ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή στην επιστήμη για τις γυναίκες και τα κορίτσια αλλά και η περαιτέρω υιοθέτηση της ισότητας των φύλων και της χειραφέτησης των γυναικών.

Και ένας τρόπος για να το κάνουμε αυτό είναι τα βιβλία.

Ανακαλύψτε το βιβλίο 20 σπουδαία κορίτσια που άλλαξαν τον κόσμο. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Ανακαλύψτε το παιδικό βιβλίο Μαρί Κιουρί από τη σειρά Μικρά παιδιά με μεγάλα όνειρα. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Ανακαλύψτε το βιβλίο Κάποτε...10 υπέροχες γυναίκες. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Ανακαλύψτε το βιβλίο Μεγαλώνοντας Κορίτσια που Αγαπούν τον Εαυτό τους. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.