H Διευθύντρια Έργων της ΕΥΔΑΠ Κ. Ταυλαράκη, στο iRafina.gr, για την αποχέτευση σε Ραφήνα & Πικέρμι, τα αντλιοστάσια και τις Μαρίκες

Η Διευθύντρια Έργων Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδας της ΕΥΔΑΠ, κυρία Κλειώ Ταυλαράκη, απαντά στο iRafina.gr, σε θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με τα έργα Αποχετευτικού Δικτύου της ΕΥΔΑΠ στον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου και τη χρησιμότητα των αντλιοστασίων.

Αναλύει τις αιχμές και τις αντιρρήσεις που συνάντησε η εγκατάσταση του αντλιοστασίου στις Μαρίκες και διευκρινίζει την στάση και τις πολιτικές της ΕΥΔΑΠ.

Γιατί είναι απαραίτητη η Κατασκευή του Αποχετευτικού Δικτύου στην Ανατολική Αττική;

Το κύριο περιβαλλοντικό και οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ανατολική Αττική όσον αφορά το αποχετευτικό της σύστημα είναι η χρήση του πεπαλαιωμένου συστήματος των βόθρων. Η χρήση βόθρων είναι επιβλαβής για το περιβάλλον, ενώ αποτελεί και σημαντικό οικονομικό βάρος για τα νοικοκυριά. Επιπλέον, η χώρα μας, λόγω μη συμμόρφωσης προς την Ευρωπαϊκή Περιβαλλοντική Νομοθεσία υποχρεούται να καταβάλλει κάθε εξάμηνο περίπου 3,6 εκατομμύρια ευρώ πρόστιμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, του οποίου το 90% αφορά την απουσία εκσυγχρονισμένου αποχετευτικού συστήματος και τη χρήση βόθρων στην Ανατολική Αττική. Η λειτουργία του Αποχετευτικού Δικτύου θα αποτελέσει μια απολύτως απαραίτητη ανάσα για το περιβάλλον και την οικονομία της Ανατολικής Αττικής, απαλλάσσοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις από το κόστος εκκένωσης των βόθρων που φτάνει έως και τα 2.000 ευρώ ετησίως.

Πώς θα επηρεάσει τη ζωή των κατοίκων η κατασκευή του Αποχετευτικού Δικτύου;

Οι υποδομές Αποχετευτικού Δικτύου αποτελούν θεμελιώδες δείγμα πολιτισμού για μια περιοχή και απαραίτητο για την προστασία της δημόσιας υγείας. Τα νέα έργα αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ στην Ανατολική Αττική πρόκειται να αναβαθμίσουν ριζικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων, αποφορτίζοντάς τους από τις σημαντικές οικονομικές επιβαρύνσεις της εκκένωσης βόθρων. Τα περιβαλλοντικά οφέλη θα είναι εξίσου σημαντικά. Η κατάργηση των βόθρων θα επιφέρει την προστασία και εξυγίανση των φυσικών αποδεκτώνοι οποίοι υποβαθμίζονται με την ανεξέλεγκτη σήμερα διάθεση των λυμάτων, δηλ. του υπεδάφους και των υπογείων υδάτων, αλλά και του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των ακτών που περιβάλλουν την Ανατολική Αττική.

Ποιες είναι οι περιβαλλοντικές και κοινωνικές πολιτικές που τηρούνται κατά τον προγραμματισμό των έργων;

Σκοπός των έργων της ΕΥΔΑΠ είναι πάντοτε η διατήρηση του φυσικού τοπίου και, κατ’ επέκτασιν, η διαμόρφωση πόλεων που λειτουργούν σε αρμονία με το περιβάλλον και όχι εις βάρος του. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, λαμβάνεται υπ’ όψιν κάθε περιβαλλοντική παράμετρος που σχετίζεται με την χωροθέτηση των έργων. Φυσικά, πάντοτε λαμβάνεται υπ’ όψιν και η συμβολή των τοπικών κοινοτήτων, οι οποίες θα επωφεληθούν από την υλοποίηση των έργων. Τα έργα της ΕΥΔΑΠ πάντα προχωρούν κατόπιν περιβαλλοντικών μελετών και εγκρίσεων από τους εκάστοτε αρμόδιους φορείς.

Ακούγεται έντονα το τελευταίο χρονικό διάστημα στην περιοχή μας ο όρος “αντλιοστάσιο”. Θα θέλατε να μας εξηγήσετε τι είναι ένα αντλιοστάσιο και σε τι χρησιμεύει για τη λειτουργία του Αποχετευτικού Δικτύου;

Τα αντλιοστάσια είναι ζωτικότατο τμήμα ενός ολοκληρωμένου δικτύου αποχέτευσης. Με τεχνικούς όρους, ένα αντλιοστάσιο είναι μια μόνιμη εγκατάσταση αντλιών οι οποίες εξασφαλίζουν την κίνηση των λυμάτων στους αγωγούς του δικτύου προς περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο. Για να γίνω πιο συγκεκριμένη, η λειτουργία των αντλιοστασίων σε συνδυασμό με μια σειρά αγωγών που λειτουργούν υπό πίεση και ονομάζονται “καταθλιπτικοί”, με την αξιοποίηση της μηχανικής ενέργειας ανυψώνει τα λύματα και τα δρομολογεί προς τα τα κέντρα επεξεργασίας τους. Εν ολίγοις, είναι ο “κινητήρας” ενός αποχετευτικού δικτύου. Παρότι συνήθως βρίσκονται σε περισσότερα σημεία απ’ ό,τι αντιλαμβανόμαστε και οι πιο πολλοί αγνοούμε την ύπαρξή τους, στο Λεκανοπέδιο Αττικής λειτουργούν από την ΕΥΔΑΠ περισσότερα από 50 αντλιοστάσια. Το ότι δε γίνονται αισθητά οφείλεται στο σχεδιασμό τους, ο οποίος γίνεται με βασικό μέλημα την ένταξή τους στον περιβάλλοντα χώρο. Ταυτόχρονα, η κατασκευή τους προβλέπει ηχομονωτικές διατάξεις, σύστημα απορρόφησης οσμών, αλλά και εφεδρικό εξοπλισμό και συστήματα τηλεελέγχου – τηλεχειρισμού.

Στην περίπτωση του αντλιοστασίου Μαρικών, είναι αλήθεια ότι η ΕΥΔΑΠ πρόκειται να κατασκευάσει το αντλιοστάσιο κοντά σε υγροβιότοπο; Είναι τόσο δύσκολη η μεταφορά του σε εναλλακτική τοποθεσία;

Για κάθε έργο υποδομής, πριν την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών απαιτείται η έκδοση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης. Συγκεκριμένα, εκπονείται μια Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και, κατόπιν ελέγχου από αρμοδίους φορείς, εκδίδεται η Υπουργική Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), που μπορεί να είναι είτε θετική είτε αρνητική.

Η ΑΕΠΟ για μεγάλο έργο αποχέτευσης των Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδας, στο οποίο περιλαμβάνεται και το αντλιοστάσιο των Μαρικών, εκδόθηκε αφού έλαβε τις απαιτούμενες εγκρίσεις από 25 αρμόδιους κατά το νόμο φορείς, κατόπιν χρονοβόρων ελέγχων και δημόσιας διαβούλευσης. Κατά συνέπεια, ο σχεδιασμός του αντλιοστασίου Μαρικών συμμορφώνεται με την περιβαλλοντική νομοθεσία. Αντιλαμβανόμαστε το άγχος των κατοίκων στις διπλανές πολυκατοικίες, αλλά θα θέλαμε να τους διαβεβαιώσουμε ότι το συγκεκριμένο αντλιοστάσιο δεν πρόκειται να προκαλέσει καμία όχληση. Η επανάληψη της διαδικασίας εγκρίσεων από όλους τους εμπλεκόμενους για εναλλακτική τοποθεσία του αντλιοστασίου θα επέσυρε μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις στην κατασκευή του δικτύου του Νηρέα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον και τους κατοίκους της περιοχής, με αβέβαιο αποτέλεσμα.

Παρ’ όλα αυτά, γιατί να μην αλλάξει η θέση του συγκεκριμένου αντλιοστασίου;

Καταρχάς, να επισημάνουμε ότι πρόκειται για ένα μικρό κτίσμα – περίπου 20 m2 – το οποίο θα είναι επιβεβαιωμένα ενσωματωμένο στον περιβάλλοντα χώρο και η λειτουργία του οποίου θα εξυπηρετεί κοινωνικόκαι περιβαλλοντικό σκοπό. Σήμερα, τα λύματα της ευρύτερης περιοχής, συμπεριλαμβανομένων και των πολυκατοικιών στις Μαρίκες, καταλήγουν, στην καλύτερη περίπτωση σε βόθρους, που δεν είναι πάντα στεγανοί. Αντιλαμβάνεστε τις συνέπειες της κατάστασης στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και το περιβάλλον.
Η αλλαγή στη χωροθέτηση του αντλιοστασίου, τη δεδομένη χρονική στιγμή, θα σήμανε καταρχάς την διαδικασία απένταξης της κατασκευής του αντλιοστασίου και των αγωγών που εξυπηρετούνται από αυτό από την τρέχουσα εργολαβία και επανάληψη της μακροχρόνιας διαδικασίας μελέτης και αδειοδότησης, ενώ στη συνέχεια θα έπρεπε να επαναληφθεί η διαδικασία απαλλοτρίωσης για το νέο οικόπεδο. Τέλος, θα έπρεπε να επαναληφθεί η διαδικασία ένταξης της κατασκευής σε εργολαβία και χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Όλα αυτά θα επέφεραν την καθυστέρηση της κατασκευής του αντλιοστασίου για 5-10 επιπλέον χρόνια. Οι κάτοικοι του Νηρέα Ραφήνας θα παρέμεναν χωρίς αποχέτευση όλο αυτό το διάστημα, κατά το οποίο θα επιβαρύνονταν με τα τέλη εκκένωσης βόθρων, τη στιγμή που τα έργα του αποχετευτικού δικτύου θα ολοκληρώνονταν στην υπόλοιπη Ανατολική Αττική. Οι περιβαλλοντικές συνέπειες μιας τέτοιας καθυστέρησης θα ήταν επίσης σημαντικές. Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες των πολιτών και ο τρόπος με τον οποίο χειριστήκαμε το ζήτημα των Μαρικών αποδεικνύει το ενδιαφέρον μας.

Πώς ανταποκρίθηκε, λοιπόν, η ΕΥΔΑΠ στις αντιρρήσεις της τοπικής κοινωνίας, πριν την έναρξη των έργων κατασκευής του αντλιοστασίου Μαρικών;

Η ΕΥΔΑΠ θέτει ως προτεραιότητα τις ανάγκες των τοπικών κοινοτήτων και τη συνεργασία με αυτές. Για να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες των κατοίκων της Ραφήνας, αναστείλαμε προσωρινά τις κατασκευαστικές εργασίες του αντλιοστασίου, παραβλέποντας τις οικονομικές επιβαρύνσεις της αναστολής αυτής, και καλέσαμε σε διάλογο εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας. Στόχοι μας ήταν να ακουστούν οι προβληματισμοί των κατοίκων και να βρεθεί η βέλτιστη λύση για την προστασία και την ανάδειξη του περιβάλλοντος των Μαρικών.

Σε συνεργασία με τον ανάδοχο, θα μετατοπίστει κατά το δυνατόν η θέση του αντλιοστασίου εντός του οικοπέδου, ώστε οι κατασκευαστικές εργασίες (εκσκαφές, εκχωματώσεις κλπ) να μην επεκταθούν σημαντικά πέραν της παρούσας εκχέρσωσης, προς την κατεύθυνση των αμμολόφων, όπου και εντοπίζεται το αμμοθινικό οικοσύστημα. Επίσης, προβλέψαμε και τη μελέτη φυτοτεχνικής αποκατάστασης του περιβάλλοντος χώρου με το πέρας των κατασκευαστικών εργασιών: οι υπέργειες δομές (οικίσκος, περίφραξη) πρόκειται να ενταχθούν πλήρως στο τοπίο και θα πραγματοποιηθούν φυτεύσεις με είδη του οικοσυστήματος και λαμβάνοντας υπόψη τις αρχές της επαναγριοποίησης. Η επένδυση του οικίσκου εξυπηρέτησης του αντλιοστασίου θα γίνει με κατάλληλα υλικά, ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη και ασφαλής λειτουργία του αντλιοστασίου και ταυτόχρονα να διατηρείται η αρμονία του φυσικού τοπίου ενώ, επίσης, θα χρησιμοποιηθούν διαπερατά δομικά υλικά που θα διευκολύνουν την ομαλή αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.