H Γενική Διευθύντρια Μεγάλων Έργων της ΕΥΔΑΠ Γ. Στεφανάκου στο iRafina.gr για τα έργα αποχέτευσης σε Ραφήνα & Πικέρμι

Για τα έργα αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων στη Ραφήνα, το Πικέρμι και την Ανατολική Αττική μίλησε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο iRafina.gr, η κ. Γεωργία Στεφανάκου, Γενική Διευθύντρια Μεγάλων Έργων της ΕΥΔΑΠ

Τα έργα, όπως σας έχουμε ενημερώσει μέσα από το iRafina.gr, προχωρούν με γοργούς ρυθμούς και αφορούν την κατασκευή του δικτύου της αποχέτευσης, την επεξεργασία και επαναχρησιμοποίηση λυμάτων

Η κα. Στεφανάκου απαντά για το χρονοδιάγραμμα των έργων, πότε αναμένεται να ολοκληρωθούν και για τα οφέλη για την κοινωνία της Ραφήνας, του Πικερμίου αλλά και για το Περιβάλλον

Σε ποια φάση βρίσκονται τα έργα στον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου; Ποιες περιοχές περιλαμβάνονται;

Τα έργα έχουν ήδη ξεκινήσει στον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου. Οι περιοχές τις οποίες θα καλύπτει το πλάνο των έργων είναι οι εξής: Ραφήνα, Καλλιτεχνούπολη, Πικέρμι, Ντράφι και Άγιος Σπυρίδωνας – Διώνη.

Πότε υπολογίζεται να ολοκληρωθούν τα έργα; Θα υπάρξουν καθυστερήσεις;

Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα των έργων, ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου εκτιμάται να έχει δίκτυο αποχέτευσης σε 40 μήνες από την εκκίνηση των εργασιών.

Ο σχεδιασμός για την υλοποίηση των έργων έχει γίνει προσεκτικά, λαμβάνοντας υπόψη και εμπόδια που αναμένεται να προκύψουν, ώστε να αποφευχθούν κατά το δυνατόν καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του έργου.

Πιστεύετε ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις;

Όπως είναι φυσικό, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε καθυστερήσεις που προέρχονται από εξωγενείς παράγοντες, όπως οι καιρικές συνθήκες ή η εύρεση αρχαιοτήτων, που, όπως αντιλαμβάνεστε καθυστερούν τις εργασίες. Ωστόσο, θα κάνουμε το ανθρωπίνως δυνατόν, ώστε να αντιμετωπίσουμε τυχόν δυσκολίες και απρόβλεπτα γεγονότα με άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο και με τις λιγότερες δυνατές καθυστερήσεις.

Γίνεται λόγος για ένα μεγάλο έργο. Πώς ορίζεται ένα μεγάλο έργο;

Το συνολικό έργο που θα κατασκευαστεί για τη διαχείριση των λυμάτων στους Δήμους Ραφήνας Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδας είναι μεγάλο, καθώς περιλαμβάνει την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων μήκους 430 χλμ δικτύου αγωγών με 18.500 νέες συνδέσεις, καθώς και την κατασκευή Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων στην περιοχή. Το ΚΕΛ, μέσω τριτοβάθμιας επεξεργασίας, θα δίνει πίσω στην κοινωνία και στο περιβάλλον καθαρό νερό (σε ποσοστό 98%) που θα μπορεί να επαναχρησιμοποιείται για διάφορες δημοτικές χρήσεις και για γεωργική χρήση (άρδευση), μειώνοντας ταυτόχρονα το ενεργειακό αποτύπωμα των έργων.

Ποια είναι τα οφέλη που προκύπτουν από τα έργα στο σύνολό τους;

Τα οφέλη που προκύπτουν είναι πολλαπλά. Όσον αφορά στην τοπική κοινωνία, προβλέπεται η απαλλαγή των κατοίκων από το κόστος εκκένωσης βόθρων, που υπολογίζεται σε 2.000 ευρώ ετησίως, η δωρεάν σύνδεση νοικοκυριών και επιχειρήσεων µε το δίκτυο, αλλά και η αναβάθμιση της αξίας των ακινήτων, καθώς τα έργα για το δίκτυο αποχέτευσης είναι έργα υποδομών και ωφελούν όλη την περιοχή.

Επιπλέον, με τη διακοπή της χρήσης των βόθρων, ενισχύεται άμεσα η προστασία της υγείας των δημοτών, καθώς και η προστασία του περιβάλλοντος. Μέσω της συλλογής και της επεξεργασίας των λυμάτων από το ΚΕΛ, αλλά και με την επαναχρησιμοποίηση του καθαρού νερού που θα ανακτάται από την επεξεργασία, θα έχουμε σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη, όπως είναι η μείωση της σπατάλης του πόσιμου νερού, η προστασία και η εξυγίανση του υπόγειου υδροφορέα, αλλά και η αναβάθμιση των ακτών της Ανατολικής Αττικής.

Αναφέρατε παραπάνω το «καθαρό νερό» που θα προκύπτει από το ΚΕΛ Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδας. Πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αυτό το νερό;

Το νερό, όπως προαναφέρθηκε, θα είναι κατά 98% καθαρό. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους Δήμους Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδας για πυρόσβεση, για πλύση των δρόμων, για πότισμα και άλλες χρήσεις. Ένα μεγάλο όφελος που έχει το καθαρό νερό του ΚΕΛ είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από τους αγρότες για τις καλλιέργειές τους. Θα μπορούν, δηλαδή, να κάνουν χρήση του νερού αυτού σε απεριόριστη άρδευση.

Ποιες οι δυσκολίες που πρόκειται να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι της περιοχής κατά τη διάρκεια των έργων;

Η δημιουργία αποχετευτικού δικτύου αποτελεί έργο μεγάλης κλίμακας και είναι λογικό ότι θα δημιουργήσει προσωρινή όχληση στην καθημερινότητα των κατοίκων. Ωστόσο, με την ολοκλήρωσή τους, οι δημότες θα βιώσουν τα οφέλη, τα οποία θα έχουν θετικό και μόνιμο αντίκτυπο στην καθημερινότητα τους.

Έχοντας προβλέψει γι’ αυτό, για να περιοριστεί η όποια όχληση των πολιτών, σε συνεργασία με τον Δήμο και τους αναδόχους κατασκευής των δικτύων αποχέτευσης, τα έργα θα πραγματοποιούνται κλιμακωτά ανά περιοχή, ενώ από πλευρά μας θα υπάρχουν κανάλια συνεχούς ενημέρωσης και επικοινωνίας με τους δημότες. Χρειαζόμαστε την κατανόηση και κυρίως τη συνεργασία όλων, ώστε γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα να ολοκληρωθούν τα έργα.

Παράλληλα, οι δημότες θα μπορούν να ενημερώνονται κάθε στιγμή για την πορεία των έργων στο microsite των έργων της Ανατολικής Αττικής «katharonero.eydap.gr».

Πώς προέκυψε η δημιουργία ενός microsite αποκλειστικά για τα έργα της Ανατολικής Αττικής;

H ΕΥΔΑΠ δημιούργησε ένα microsite, ειδικά για τα έργα στην Ανατολική Αττική, με σκοπό την κατασκευή ενός διαύλου επικοινωνίας, ο οποίος θα καθιστά εφικτή την ενημέρωση του κοινού άμεσα, από όπου κι αν βρίσκεται. Συγκεκριμένα, με την πλοήγησή τους στην ιστοσελίδα, οι κάτοικοι μπορούν να ενημερώνονται για τις απαιτούμενες διαδικασίες σύνδεσης, την εξέλιξη και τα οφέλη που προκύπτουν από τα έργα και οποιαδήποτε άλλη σχετική πληροφορία.

Έχουν ξεκινήσει οι πρώτες συνδέσεις; Υπάρχει κάποιο κόστος σύνδεσης;

Οι αιτήσεις για τις εξωτερικές διακλαδώσεις (συνδέσεις) των κτιρίων με το δίκτυο αποχέτευσης έχουν ξεκινήσει και δεν θα υπάρξει καμία οικονομική επιβάρυνση των πολιτών, καθώς ο Δήμος, η ΕΥΔΑΠ και η Διαχειριστική Αρχή του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Αττικής έχουν μεριμνήσει σχετικά. Η κατασκευή των εξωτερικών διακλαδώσεων θα γίνεται άμεσα, παράλληλα με την κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης. Ωστόσο, η σύνδεση του εσωτερικού δικτύου του κάθε ακινήτου με το αποχετευτικό δίκτυο θα πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση του συνόλου των έργων.

Πολύ σημαντική, σε αυτή τη φάση, είναι η έγκαιρη δραστηριοποίηση των κατοίκων για τις απαιτούμενες ενέργειές τους, με την υποβολή αιτήσεων για την κατασκευή της εξωτερικής διακλάδωσης του ακίνητου τους, καθώς και την υπόδειξη της θέσης που θα κατασκευαστεί το φρεάτιο της εξωτερικής διακλάδωσης στο πεζοδρόμιο του κάθε ακινήτου.

Σε περίπτωση ανακάλυψης αρχαιοτήτων, έχει προβλεφθεί κάποια διαδικασία για τη διάσωση και συντήρησή τους; Με ποιο φορέα θα υπάρξει συνεργασία για τον σκοπό αυτό;

Η ΕΥΔΑΠ βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής.
Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε ανακάλυψη αρχαίων ευρημάτων δεν θα μπλοκάρει το σύνολο του έργου, αλλά μόνο το σημείο εκείνο που αυτά θα εντοπιστούν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής. Από την πλευρά μας, θα ενημερώνουμε συνεχώς μέσω του Δήμου, του site της ΕΥΔΑΠ και των ΜΜΕ τους δημότες, ώστε να γνωρίζουν την πρόοδο των έργων, σε συνδυασμό με τις αρχαιολογικές έρευνες και τα ευρήματα που θα προκύψουν κατά την διάρκεια της κατασκευής των έργων αποχέτευσης.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.