Η 25η Μαρτίου στην TV

Την μεγάλη εορτή της 25ης Μαρτίου έχουμε αύριο, μια ημέρα ξεχωριστή για τους Έλληνες, μια μέρα που είναι μάλιστα διπλή γιορτή.

Από τη μια θρησκευτική εορτή με τον Ευαγγελισμό Της Θεοτόκου και από την άλλη η ημέρα της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, αρχηγό της Φιλικής Εταιρείας.

Τις ημέρες αυτές είθισται τα κανάλια να προβάλλουν ταινίες αφιερωμένες στον ξεσηκωμό του Γένους ενάντια στον τουρκικό ζυγό και φυσικά εξαίρεση δεν θα μπορούσε να αποτελέσει ούτε η χρονιά που διανύουμε.

Αρχή την Τρίτη 24 Μαρτίου με την ΕΡΤ1 να προβάλλει στις 22:00 την ταινία “Η Κυρά Φροσύνη και ο Αλή Πασάς” με την Ειρήνη Παππά στο ρόλο της Φροσύνης, τον Τζαβαλά Καρούσο στο ρόλο του Αλή Πασά και τον Ανδρέα Μπάρκουλη στο ρόλο του Μουχτάρ τον γιο του Αλή Πασά. Πρωταγωνιστές επίσης ο Ανδρέας Ζησιμάτος, η Θεανώ Ιωαννίδου και ο Δημήτρης Καλλιβωκάς. Η ταινία περιγράφει τον έρωτα της κυρα Φροσύνης με τον γιο του Αλή Πασά Μουχτάρ και τον πνιγμό της στη λίμνη των Ιωαννίνων από τον Αλή Πασά.

Εν συνεχεία την Τετάρτη 25 Μαρτίου στις 21:00 με τον ΑΝΤ1 να προβάλλει την ταινία “Μαντώ Μαυρογένους” με την Τζένη Καρέζη στο ρόλο αυτό και με πρωταγωνιστές τους Πέτρο Φυσσούν, Άλκη Γιαννακά, Ελένη Ερήμου και Σταύρο Ξενίδη. Στην υπόθεση η Μαντώ Μαυρογένους, αρκετά χρόνια μετά την επανάσταση και την ενεργό δράση της σε αυτή, ζητά τη σύνταξη του αγωνιστή και παράλληλα θυμάται τη ζωή της. Πρόσφερε την προίκα της για την επανάσταση και θυμάται τον έρωτα με τον πρίγκηπα Υψηλάντη και τις δολοπλοκίες των εχθρών της.

Τέλος την ίδια ημέρα στις 22:00 από την ΕΡΤ1 η ταινία “Οι Σουλιώτες” με πρωταγωνιστές τους Χρήστο Πολίτη, Κάτια Δανδουλάκη, Φερνάντο Σάντσο και Χρήστο Καλαβρούζο. Η ταινία περιγράφει τους ηρωικούς αγώνες των κατοίκων του Σουλίου ενάντια στο ζυγό του Αλή Πασά με κορύφωση τον θρυλικό χορό του Ζαλόγγου όπου οι Σουλιώτισσες θυσιάζονται χορεύοντας και πέφτοντας στον γκρεμό αγκαλιά με τα μωρά τους.