Η ΕΕ προειδοποιεί: Ενισχύστε την κυβερνοασφάλεια – Αυξημένος κίνδυνος για χακάρισμα τραπεζών

Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να ενισχύσουν την άμυνά τους έναντι των κυβερνοεπιθέσεων στις οικονομικές τους υποδομές, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία αυξάνει τον κίνδυνο χακαρίσματος από ξένες δυνάμεις, δήλωσε την Τρίτη το ESRB.

Τα ευρωπαϊκά κράτη αγωνίστηκαν για να προστατεύσουν τις ενεργειακές τους υποδομές από φυσικές επιθέσεις, αλλά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ESRB) υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα κατά του κυβερνοπολέμου εναντίον των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, των τηλεπικοινωνιακών δικτύων και των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας στα οποία βασίζονται.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία, το ευρύτερο γεωπολιτικό τοπίο και η αυξανόμενη χρήση κυβερνοεπιθέσεων έχουν αυξήσει σημαντικά το περιβάλλον απειλής στον κυβερνοχώρο. Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος κυβερνοεπιθέσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ΕΕ από κράτη ή κρατικούς φορείς», ανέφερε σε έκθεσή του το ESRB, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η ΕΕ συστήνει στις χώρες να αρχίσουν να δοκιμάζουν τα συστήματά τους σε ακραίες καταστάσεις
Συγκεκριμένα, η υπηρεσία ανέφερε ότι οι αρχές κάθε χώρας θα πρέπει να αρχίσουν να πραγματοποιούν δοκιμές ακραίων καταστάσεων και αναλύσεις επιπτώσεων, χρησιμοποιώντας εργαλεία που αναπτύχθηκαν από το ESRB για τον εντοπισμό αδυναμιών και τη μέτρηση της ανθεκτικότητάς τους σε επιθέσεις.

«Το ESRB θα εξετάσει ποια εργαλεία επιχειρησιακής πολιτικής είναι πιο αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση ενός περιστατικού στον κυβερνοχώρο σε ολόκληρο το σύστημα και θα εντοπίσει κενά μεταξύ των εργαλείων επιχειρησιακής και χρηματοοικονομικής πολιτικής», πρόσθεσε.

Σοβαρός ο χρηματοοικονομικός κίνδυνος για την κυβερνοασφάλεια
Το ESRB, το οποίο αποτελείται από τις κεντρικές τράπεζες της ΕΕ και τις εποπτικές αρχές, εστιάζει κυρίως στον χρηματοοικονομικό κίνδυνο, αλλά διεύρυνε το πεδίο της ανάλυσής του στις υποδομές που χρησιμοποιούν οι τράπεζες και άλλα ιδρύματα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τον Οκτώβριο την ενίσχυση των μέτρων για την προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας, με την ενέργεια στους κύριους τομείς εστίασής της μετά την πιθανή δολιοφθορά στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream έναν μήνα νωρίτερα.

Αυτό το περιστατικό έθεσε τις κυβερνήσεις σε συναγερμό και ώθησε ορισμένους να στείλουν στρατό για να εξασφαλίσουν τα όλο και πιο ευάλωτα ενεργειακά συστήματα.

iefimerida.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.