Η εφιαλτική νύχτα της Νέας Μάκρης, η ίδια πυρκαγιά του 2019 και οι υπόνοιες εμπρησμών

Εφιαλτικό το βράδυ της Δευτέρας για τους κατοίκους της Νέας Μάκρης, όταν λίγο πριν τα μεσάνυχτα ξέσπασε πυρκαγιά σχεδόν ταυτόχρονα, σε τέσσερα διαφορετικά μέτωπα. Οι σοβαρότερες εστίες ήταν στην περιοχή Λίβισι και κοντά στην μονή του Άγιο Εφραίμ.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, η Δημοτική αρχή, η αστυνομία και όλοι οι αρμόδιοι φορείς ήταν σε ετοιμότητα λόγω του έντονου ανέμου που υπήρχε στην περιοχή. Αστυνομικοί με περιπολικά ενημέρωναν τους κατοίκους και τους κάλεσαν να εγκαταλείψουν τις οικίες τους.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδιναν την δική τους μάχη μέσα στις φλόγες και ενισχύονταν συνεχώς, ενώ συνέδραμαν και εθελοντές. Ο κόσμος για ακόμη μια νύχτα, αγωνιούσε και άφησε πίσω τις περιουσίες του.

Δείτε ακόμα:  Αλήθεια τώρα; Τσίρκας: Προσπαθούμε να κρατήσουμε ανοιχτή τη Μαραθώνος!

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει αυτή την ώρα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά αφού βρίσκεται σε ύφεση και χωρίς ενεργό μέτωπο. Από τη φωτιά έγιναν ζημιές σε τέσσερα σπίτια. Όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Αττικής βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ ο δήμαρχος Μαραθώνα, Στέργιος Τσίρκας, έκανε λόγο για εμπρησμό.

Οι ομοιότητες με την πυρκαγιά του 2019

Στο μυαλό πολλών κατοίκων ήρθαν μνήμες από την πυρκαγιά του Σεπτέμβρη το έτος 2019, αφού ήταν η ίδια ακριβώς περίπτωση. Είχαν πάλι, εκδηλωθεί δύο μέτωπα στις ίδιες περιοχές. Μέσα στη νύχτα, είχε εκδη-λωθεί φωτιά στο Λιβίσι και μετά από δέκα λεπτά υπήρξε δεύτερο μέτωπο στην Αγία Μαρίνα. Ήταν μια σο-βαρή πυρκαγιά που είχε κρατήσει ξάγρυπνους τους κατοίκους όλο το βράδυ. Δεν ήταν τυχαίο που πριν 3 μέρες υπήρχε πάλι περιστατικό φωτιάς στο ίδιο σημείο.

Δείτε ακόμα:  Συναγερμός στην Πολιτική Προστασία Ραφήνας Πικερμίου για την κακοκαιρία "Ελπίδα" - Σημεία διάθεσης αλατιού

Όλα τα στοιχεία δείχνουν πως δεν πρόκειται για κλιματική αλλαγή. Πριν 3 ημέρες είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά και στο Γραμματικό. Κάποιοι, όπως φαίνεται, έχουν βάλει στόχο το μοναδικό πράσινο που έχει απομείνει στον Δήμο Μαραθώνα. Κάθε καλοκαίρι οι κάτοικοι αγωνιούν και φοβούνται μην ξεσπάσει πυρκαγιά γύρω από τα σπίτια τους.

Στην αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς, οι κρατικοί μηχανισμοί είναι πιο έτοιμοι και αποτελεσματικοί από κάθε άλλη φορά. Είναι επιτακτική ανάγκη όμως, να δούμε με περισσότερη σοβαρότητα τους τρόπους πρόληψης φαινομένων, όπως ο εμπρησμός.

Δείτε ακόμα:  Ραφήνα: Η κακοκαιρία "Ελπίδα" ανέβαλε την κοπή της πίτας του Ι.Ν της Παντοβασίλισσας

Σε αυτές τις περιοχές που υπάρχει τόσο έντονο αυτό το φαινόμενο, πρέπει να υπάρχουν συνεχώς περιπολίες από τις αστυνομικές δυνάμεις για να αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια οι πολίτες. Όποιος είναι υπαίτιος για τις πυρκαγιές πρέπει να συλληφθεί και να τιμωρηθεί παραδειγματικά για να μειωθούν όσο είναι δυνατόν οι περιπτώσεις των εμπρησμών.

Όπως έχει κάνει η πολιτεία σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και την διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής, έτσι πρέπει να γίνουν βήματα και για την αντιμετώπιση του φαινομένου του εμπρησμού.

Ανδριάννα Καντάρη