Η εφορία ανοίγει τραπεζικούς λογαριασμούς – Κυνήγι φοροδιαφυγής ακόμα και μέσω social media!

Κυνήγι φοροδιαφυγής ακόμα και μέσω social media. Έρχονται 179.000 έλεγχοι και ετοιμάζονται να σταλούν 15.000 ραβασάκια με έξτρα φόρους.

Tην τακτική του καρότου και του μαστίγιου εφαρμόζει φέτος η ΑΑΔΕ με αυτοματοποιημένες – εξπρές επιστροφές ΦΠΑ και σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης στους οφειλέτες που χάνουν τις ρυθμίσεις, ενώ την ίδια ώρα προχωρά σε 179.100 φορολογικούς και τελωνειακούς ελέγχους και ετοιμάζεται να στείλει 15.000 «ραβασάκια» με έξτρα «κατ’ εκτίμηση» φόρους σε φορολογούμενους που εντοπίζονται να κρύβουν εισοδήματα.

Για τη διενέργεια των ελέγχων ο ελεγκτικός μηχανισμός θα αξιοποιήσει νέα ελεγκτικά εργαλεία, θα ψάξει για «μαύρες» πωλήσεις μέσω των social media (Facebook, Instagram), θα ανοίξει τραπεζικούς λογαριασμούς για να εντοπίσει «κρυφά» εισοδήματα, θα απενεργοποιήσει ΑΦΜ φυσικών και νομικών προσώπων που εμπλέκονται σε απάτες ΦΠΑ, θα ερευνήσει τα στοιχεία από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων τύπου Airbnb για να εντοπίσει όσους δεν έχουν δηλώσει στην ΑΑΔΕ τα ακίνητα που εκμισθώνουν και δεν εμφανίζουν τα πραγματικά εισοδήματά τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», αξίζει να σημειωθεί ότι το 2022 η ΑΑΔΕ ζήτησε από τις πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και VRBO να απενεργοποιήσουν 14.736 καταχωρίσεις ακινήτων καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) ή ο ΑΜΑ που αναγραφόταν ηλεκτρονικά δεν ήταν έγκυρος, ενώ εντοπίστηκαν 73.258 διαχειριστές/ ιδιοκτήτες ακινήτων τύπου Airbnb που δεν είχαν δηλώσει τα πραγματικά εισοδήματα και κλήθηκαν μέσω email να συμμορφωθούν εμφανίζοντας τελικά στην ΑΑΔΕ επιπλέον εισοδήματα από βραχυχρόνια μίσθωση και από επιχειρηματική δραστηριότητα τουριστικών καταλυμάτων συνολικού ύψους 102 εκατ. ευρώ.

Φορο-έσοδα

Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2023 προβλέπει:

Εισπράξεις φορο-εσόδων συνολικού ύψους 59,059 δισ. ευρώ.

Είσπραξη τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ από τα παλαιά (έως το τέλος του 2022) ληξιπρόθεσμα χρέη, ενώ από τα «φρέσκα» χρέη, δηλαδή αυτά που θα δημιουργηθούν φέτος, υπολογίζεται ότι θα εισπραχθεί το 31%. Αυτό σημαίνει ότι με βάση τα στοιχεία προηγούμενων ετών, οι εισπράξεις από τα νέα φορο-χρέη θα φθάσουν περίπου στα 2,3 δισ. ευρώ.

Επιστροφή εντός 90 ημερών του 95% των αιτημάτων επιστροφών.

Πλήρη λειτουργία του αυτοματοποιημένου συστήματος επιστροφών ΦΠΑ.

Επιστροφή φόρων συνολικού ύψους 6,11 δισ. ευρώ.

Ενεργοποίηση του συστήματος έγκαιρης ειδοποίησης για απώλεια ρυθμίσεων.

Αυτόματη δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) για όσες δηλώσεις υποβάλλονται μέσω της εφαρμογής myPROPERTY και αναμένεται η διασύνδεση της ΑΑΔΕ με το Κτηματολόγιο.

Διενέργεια τουλάχιστον 25.500 φορολογικών ελέγχων από τις Φορολογικές Ελεγκτικές Υπηρεσίες.

Διενέργεια από τις ΥΕΔΔΕ τουλάχιστον 900 υποθέσεων ερευνών.

Έκδοση 15.000 πράξεων διοικητικού ή εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου κατόπιν διενέργειας ηλεκτρονικών διασταυρώσεων.

Διενέργεια τουλάχιστον 49.500 μερικών επιτόπιων ελέγχων πρόληψης από τις ΔΟΥ και τις ΥΕΔΔΕ.

Ηλεκτρονική Υποβολή Δελτίων Διακίνησης Αγαθών (Δελτία Αποστολής).

Εξέταση των υποθέσεων ενδικοφανών προσφυγών σε ποσοστό τουλάχιστον 85%, πριν από την κατά νόμο προβλεπόμενη καταληκτική ημερομηνία.

Διατήρηση του ποσοστού των ελέγχων των εξαγωγών μεταξύ 3% και 5% και των εισαγωγών μεταξύ 15% και 20%.

Ψηφιοποίηση της διαδικασίας οριστικοποίησης της εξαγωγής. – Διενέργεια τουλάχιστον 400 στοχευμένων επιθεωρήσεων σε χώρους παρασκευής, χρήσης και διακίνησης χημικών ουσιών και προϊόντων,

Διενέργεια τουλάχιστον 2.350 δειγματοληψιών σε καύσιμα, ποτά με αλκοόλη, χημικά προϊόντα και καταναλωτικά αγαθά, αυτοτελώς ή με άλλες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ ή με άλλες Αρχές, για ελέγχους στην εσωτερική αγορά αρμοδιότητας ΓΧΚ, σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Έλεγχο Ποιότητας Επιφανειακών Υδάτων της χώρας (ποτάμια, λίμνες, παράκτια ύδατα): τουλάχιστον 68.000 παράμετροι σε δείγματα επιφανειακών νερών.

Διενέργεια τουλάχιστον 79.900 ελέγχων δίωξης από τα Τελωνεία. – Διενέργεια 13.300 εκ των υστέρων ελέγχων από τα Τελωνεία και τις ΕΛΥΤ.

Διενέργεια τουλάχιστον 10.000 τελωνειακών ελέγχων με τη χρήση αυτοκινούμενων συστημάτων ελέγχου X-RAY.

Εγκατάσταση συστήματος εισροών-εκροών σε Φορολογικές Αποθήκες και Αποθήκες Τελωνειακής Αποταμίευσης.

Ηλεκτρονική απογραφή των δεξαμενών των πλωτών μέσων.

dikaiologitika.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.