Για την Παντοβασίλισσα, την κεντρική εκκλησία της Ραφήνας έχουν γραφεί και ειπωθεί πολλά.
Εμείς στο irafina.gr, όπως και κάθε χρόνο, με αφορμή τους εορτασμούς για την Πολιούχο Παναγία Παντοβασίλισσα σας παρουσιάζουμε την ιστορία της (εκκλησίας) μέσα από εννιά φωτογραφίες, άγνωστες στους περισσότερους ραφηνιώτες. Οφείλουμε να σημειώσουμε πως το κείμενο γράφτηκε με την βοήθεια του καλού φίλου και γνώστη της τοπικής ιστορίας Γιάννη Ψάλτη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από μερικούς μήνες και που δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ για την συμβολή του, το ήθος του και την αγάπη του για την Ραφήνα και την εκκλησία μας
Η ιστορία της Παντοβασίλισσας
O Ιερός Ναός της Παναγίας της Παντοβασίλισσας («τῶν Πάντων Βασίλισσας») βρίσκεται στο κέντρο της Ραφήνας. Δημιουργήθηκε κυρίως από τους πρόσφυγες που ήρθαν από την Τρίλια της Μ. Ασίας για να τιμήσουν αφενός τον Ναό της Παντοβασίλισσας Τριγλίας, αφετέρου την Εικόνα της Παναγίας που έφεραν από εκεί.
Ο Ιερός ναός κτίστηκε στην πενταετία 1947 – 1952. Εφημέριος ήταν ο αρχιμ. π. Στέφανος Πέππας, ο οποίος μαζί με τους επιτρόπους Αλέκο και Ζαφείρη Μεχτάρη και Κύριλλο Παπαδόπουλο ξεκίνησαν ενέργειες για την ανοικοδόμηση ενός καινούριου ναού που θα στέγαζε μέσα τις ελπίδες όλων των προσφύγων που ήλθαν και στέριωσαν σ’ αυτόν τον τόπο.
Κινητοποιήθηκαν όλοι οι κάτοικοι, πρόσφυγες και μη, για να συμβάλλουν στο έργο αυτό. Άλλοι προσέφεραν προσωπική εργασία και άλλοι χρηματική βοήθεια. Τα σχέδια και την μελέτη ανεγέρσεως του ναού τα έκανε ο εξαίρετος αρχιτέκτονας Σόλων Κυδωνιάτης και εργολάβος ανέλαβε ο Κωνσταντίνος Κεχαγιόγλου.
Πρόεδρος της ερανικής επιτροπής ήταν ο Βασίλειος Βουδούρης. Τα υπόλοιπα μέλη ήταν οι Χρυσὸς Σταυρίδης, Φώτης Λογοθέτης, Χρυσούλα Κατσικοπούλου, Μαρίκα και Φωτεινὴ Μεχτάρη.
Ο Ναός βέβαια ολοκληρώθηκε σύμφωνα με την σημερινή του μορφή σιγά – σιγά.