Η Νίκη Βίσση θυμάται την τραγωδία στο Μάτι: Μας έλεγαν «ό,τι και να κάνετε θα καείτε»

Το σπίτι της Νίκης Βίσση, καταστράφηκε ολοσχερώς από την φωτιά στο Μάτι τον περασμένο Ιούλιο, ενώ κινδύνεψαν η μητέρα, ο σύζυγος και οι δυο κόρες της.

Χάνοντας τα πάντα, αντικείμενα, αλλά και αναμνήσεις μιας ολόκληρης ζωής περιγράφει στο “ΘΕΜΑ” τα όσα βίωσαν εκείνο το καταραμένο βράδυ, ψάχνει να μάθει πού πήγαν τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν στην Κύπρο από συναυλίες της αδελφής της και άλλων καλλιτεχνών για τους πυροπαθείς ενώ τονίζει πως κανένας από τους συντονιστές και τους πολιτικούς δεν πρέπει να κοιμάται ήσυχος τα βράδια.

«Ρωτούσαμε τους πυροσβέστες που να πάμε και μας έλεγαν ό,τι και να κάνετε, θα καείτε» , ανέφερε.

Δίπλα ακριβώς από το ξενοδοχείο «Μάτι» όπου βρήκαν καταφύγιο εκατοντάδες άνθρωποι που έχασαν τα σπίτια τους βρισκόταν το διώροφο σπίτι της αδελφής της Άννας Βίσση, Νίκης. Εκεί ζει με τον σύζυγό της και τις κόρες τις από το 1995 ενώ ακριβώς δίπλα έμενε και η 85χρονη μητέρα της. Η φωτιά της 23ης Ιουλίου έκαψε και τα δυο σπίτια ενώ οι δικοί της άνθρωποι σώθηκαν από θαύμα καθώς οι υπεύθυνοι τους ενημέρωναν πως η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο.

«Ήμουν Θεσσαλονίκη μαζί με την Άννα για μια συναυλία και επέστρεψα το βράδυ. Πήρα τον σύζυγό μου και μου λέει, καιγόμαστε. Η μητέρα μου, είχε σοβαρό πρόβλημα με τα πόδια της και ήταν αδύνατο να βγει μόνη της. Ευτυχώς κατάφεραν να την σώσουν οι κόρες μου», περιγράφει στο ΘΕΜΑ.

Τα λάθη γινόταν το ένα πίσω από το άλλο και κανείς σύμφωνα με την ίδια δεν ενημέρωνε τον κόσμο.

«Ο Ψινάκης κοιμάται ήσυχος τα βράδια με 100 νεκρούς και άλλους πόσους με ψυχολογικά προβλήματα και ο Καμμένος ήρθε εδώ την επομένη της φωτιάς να μας πει ότι το Μάτι είναι ένα μεγάλο αυθαίρετο. Πού ήσασταν τόσα χρόνια που κάνατε νομιμοποιήσεις και πληρωνόσασταν. Γιατί είμαι αυθαίρετη ενώ πληρώνω ΕΝΦΙΑ και έχω ρολόι της ΔΕΗ», λέει με πόνο ψυχής η κυρία Βίσση και προσθέτει πως ακόμα και σήμερα υπάρχει μεγάλο κενό στη νομοθεσία σχετικά με τις αποζημιώσεις και την ανοικοδόμηση.

«Οι άνθρωποι που έχουν κόκκινα σπίτια και έχουν ετοιμάσει φάκελο, τον κατέθεσαν στην πολεοδομία και δεν ξέρουν τι μέλει γενέσθαι γιατί αρχικά είχε αποφασιστεί να αναλάβουν όλη την ανοικοδόμηση δυο γνωστές μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, αυτό προφανώς δεν προχώρησε και τώρα ο νόμος λέει πως πρέπει να πάμε σε εθελοντές μηχανικούς από τους Δήμους οι οποίοι όμως είναι ειδικοί μόνο για τις επισκευές. Και κολλάμε», σημειώνει.

Τα χρήματα από την Κύπρο

Ένα ακόμη θέμα που θίγει μέσω του ΘΕΜΑτος η κυρία Νίκη Βίσση είναι το πού κατέληξαν τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν στην Κύπρο για τους πυροπαθείς στο Μάτι. Η Άννα Βίσση, ο Αντώνης Ρέμος, ο Γιώργος Θεοφάνους και άλλοι καλλιτέχνες ένωσαν τις μουσικές δυνάμεις τους σε μια μεγάλη συναυλία στον Δημοτικό Κήπο Λευκωσίας, το ραδιόφωνο του ΡΙΚ έκανε μια μαραθώνια εκπομπή για οικονομική στήριξη των πληγέντων ενώ πραγματοποιήθηκαν και άλλες φιλανθρωπικές εκδηλώσεις με την συμμετοχή παρουσιαστών και δημοσιογράφων από όλα τα μέσα ενημέρωσης.

Συγκεντρώθηκαν χιλιάδες ευρώ τα οποία προορίζονταν για τις ανάγκες των ανθρώπων που βίωσαν τον εφιάλτη ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχουν αποδοθεί.

«Από τις συναυλίες συγκεντρώθηκαν 300.000 ευρώ τα οποία σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχω εγώ θα πάνε στο Λύρειο. Η κυπριακή κυβέρνηση έδωσε 10 εκατομμύρια και μαθαίνουμε ότι θα γίνει νοσοκομείο στην περιοχή μας ενώ δεν υπήρχε ποτέ νοσοκομείο. Τώρα γιατί πήραν αυτή την απόφαση ενώ έχουμε τόσες ανάγκες δεν το ξέρω. Αλλά όλα αυτά είναι φήμες, δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση μετά από 8 μήνες», προσθέτει η κυρία Βίσση.

«Ρωτήσα έναν πυροσβέστη αν ξέρει, αν έχει εικόνα από που να φύγουμε και μου λέει “δεν ξέρω ρε φίλε, εμένα με στείλανε από την Κόρινθο”»

Ο σύζυγό της Κώστας Μπούφης, γύρω στις πέντε το απόγευμα άκουσε στην τηλεόραση ότι ξέσπασε φωτιά στην Καλλιτεχνούπολη. Εκείνη την ώρα, ο Δήμαρχος Ραφήνας ανακοίνωνε ότι η φωτιά ελέγχεται.

«Μετά από 10 λεπτά, η φωτιά ήταν δίπλα μας, στο Μάτι. Είχε περάσει την Μαραθώνος και έφτανε πολύ χαμηλά. Ήμουν με τις δυο κόρες μου οι οποίες βοήθησαν να πάρουμε τα αυτοκίνητα και να πάμε κάτω στο λιμάνι γιατί είναι το πιο ασφαλές σημείο. Αυτό δεν ήταν οδηγία αλλά το γνωρίζαμε επειδή τυγχάνει να είμαι Αντιπρόεδρος στον Ναυτικό Όμιλο. Κάποια στιγμή και ενώ σπίτια καίγονταν, βλέπω ένα πυροσβεστικό όχημα στη γωνία και πάω να παρακαλέσω να σβήσουν ένα δέντρο που καιγόταν στο σπίτι μου αλλά μου λένε πως δεν έχουν νερό. Λέω τι κάνετε εδώ και μου λέει ένας πυροσβέστης, “ότι και να κάνουμε εσείς θα καείτε και σήκω φύγε να σωθείς. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γιατί κανένα πυροσβεστικό δεν έχει νερό”. Προσπάθησα να σβήσω την φωτιά με όσο νερό είχα», λέει στο “ΘΕΜΑ” ο σύζυγος της Νίκης Βίσση, κ. Κώστας Μπούφης.

Στη συνέχεια, πήγε στο λιμάνι με τις κόρες του και την πεθερά του όπου μαζεύτηκε κόσμος πολύς. Μαθαίνει ότι έκλεισαν την Μαραθώνος και στέλνουν όλο τον κόσμο στην Ραφήνα. Εγκλωβίστηκε ο κόσμος σε ένα δρόμο ενός χιλιομέτρου.

«Αυτό ήταν το πρώτο μεγάλο λάθος, τραγική κίνηση. Τηλεφώνησα στο Λιμεναρχείο γύρω στις 6:30, τους λέω καιγόμαστε στείλτε βάρκες για να πάρετε κόσμο. Μας ειδοποιούν ότι θα έρθουν με το φουσκωτό να πάρουν κόσμο. Δεν ήρθαν ποτέ. Στον ναυτικό όμιλο έχουμε μια ομάδα με σκάφη για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης αλλά εκείνο το βράδυ δεν μπορούσαν να βγούνε γιατί δεν έβλεπες τίποτα, δεν είχε φεγγάρι, είχε καπνό και βλέπαμε ότι ο κόσμος ήταν μέσα στη θάλασσα και έτσι θα μπορούσαν ακόμα και να τους σκοτώσουν με τις μηχανές. Ήταν όλοι στα ρηχά. Το Λιμεναρχείο δεν έριξε φωτοβολίδες, δεν σήκωσαν ένα αεροπλάνο να φωτίσουν την περιοχή. Μόνο ιδιώτες βγήκαν και μάζευαν κόσμο. Κάποια στιγμή γύρω στις 10 βρίσκω την πυροσβεστική και την αστυνομία στην είσοδο του λιμανιού. Ρωτάω έναν πυροσβέστη αν ξέρει, αν έχει εικόνα από που να φύγουμε. Και μου λέει “δεν ξέρω ρε φίλε, εμένα με στείλανε από την Κόρινθο. Και πως θα γίνει; τι θα κάνουμε του λέω για να μου απαντήσει αν θες πήγαινε με την μηχανή να δεις τι έχει γίνει και να μας πεις και εμάς τι να κάνουμε. Τρελάθηκα. Λίγο νωρίτερα, με ρώτησε ένας άλλος πυροσβέστης, που είναι η Μαρούγκα εκεί με στείλανε να πάω και του λέω αγόρι μου η Μαρούγκα είναι στη Νέα Μάκρη. Στην Μαρούγκα δεν υπήρχε φωτιά. Φανταστείτε ότι κατεβάζανε και αυτοκίνητα από τα πλοία που ερχόταν από Κυκλάδες ενώ οι καπετάνιοι τους έλεγαν να μην κατέβουν. Έπρεπε να τα πάνε στο Λαύριο ή κάπου αλλού», σημείωσε.

Πηγή: protothema.gr

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.