Η Όμικρον στην ΕΛ.ΑΣ! Έστειλαν αστυνομικό από τη Ραφήνα για βάρδια στο Α.Τ Ομονοίας λόγω ελλείψεων!


Πρόβλημα για την αστυνόμευση έχει δημιουργήσει η επέλαση της μετάλλαξης Ομικρον και στην ΕΛ.ΑΣ, καθώς αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι περίπου 2.200 αστυνομικοί είναι ενεργά κρούσματα, δηλαδή ένα ποσοστό της τάξης του 4% περίπου.

Οι απουσίες δημιουργούν μεγάλα κενά, με αποτέλεσμα να απαιτούνται διαρκώς μετακινήσεις προσωπικού ώστε να καλυφθούν οι ελλείψεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΑΤ Ομόνοιας όπου δεν υπήρχε αστυνομικός να κάνει βάρδια αξιωματικού υπηρεσίας και χρειάστηκε να κληθεί άλλος αστυνομικός από το ΑΤ…Ραφήνας.

Ανεμβολίαστοι αστυνομικοί

Σε 30%-35% ανέρχεται το ποσοστό των ανεμβολίαστων στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ αντίστοιχο είναι το ποσοστό ανάμεσα στα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος. Από την αρχή της πανδημίας υπήρχε ένα ποσοστό της τάξης του 20%-25%, και στα δύο Σώματα, που δεν είχε εμβολιαστεί. Ένα άλλο 10%-15%, επίσης ανεμβολίαστων, είχε νοσήσει, ωστόσο ακόμη και μετά από 6 μήνες από την νόσησή τους, παραμένουν ανεμβολίαστοι. Σε ποσοστό 10%-15% ανέρχεται ο μέσος όρος, του αστυνομικού προσωπικού που νοσεί σε κάθε αστυνομική υπηρεσία.

Σε περίπου 2.200 έχουν ανέλθει τα ενεργά κρούσματα στην Ελληνική Αστυνομία, σε συνολικά 56.500 στελέχη της, δηλαδή ένα ποσοστό 3,7%. Σε περίπου 300 ανέρχονται τα ενεργά κρούσματα στο Πυροσβεστικό Σώμα, στο σύνολο των 13.720 πυροσβεστών, ποσοστό 2,06%. Διασωληνωμένοι είναι 20 αστυνομικοί χτυπημένοι από την μετάλλαξη “Δέλτα”, αλλά κανένας προς το παρόν πυροσβέστης. Το 60%-65% των ενεργών κρουσμάτων στην Ελληνική Αστυνομία, είναι σε αστυνομικές υπηρεσίες της Αττικής, και κυρίως σε Άμεση Δράση, Ομάδες ΔΙ.ΑΣ. και “Δράση”, ΟΠΚΕ, Ασφάλεια και ΜΑΤ, δηλαδή σε υπηρεσίες “πρώτης γραμμής”.

Δείτε ακόμα:  Ραφήνα: Ξεκινάει σήμερα Παρασκευή η Έκθεση Βιβλίου στο λιμάνι!

Και τα Αστυνομικά Τμήματα δεν έχουν παραμείνει αλώβητα από τον κορονοϊό και κάποια από αυτά έχουν υποστελεχωθεί επικίνδυνα. Για παράδειγμα στο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας, δεν υπάρχουν αξιωματικοί να εκτελέσουν χρέη αξιωματικού υπηρεσίας και επιστρατεύεται συνάδελφός τους από το Α.Τ. Ραφήνας.

Οι διοικητές αστυνομικών υπηρεσιών, επισημαίνουν ότι οι αυξητικές τάσεις των κρουσμάτων στο προσωπικό τους καθιστά πολύ δύσκολη την αστυνόμευση και την διαχείριση περιστατικών. Ένα άλλο παράδειγμα έρχεται από κρίσιμο τμήμα της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, στο οποίο νοσούν 16 από τους περίπου 90 αστυνομικούς που υπηρετούν σε αυτό. Μπορεί οι περισσότεροι να είναι ασυμπτωματικοί, αλλά το πρωτόκολλο τους καθιστά ανενεργούς για την υπηρεσία τους για τουλάχιστον 10 ημέρες, καθώς η επαναφορά τους σε συντομότερο χρονικό διάστημα ενέχει τον κίνδυνο μετάδοσης και διασποράς του ιού.

Δείτε ακόμα:  Ραφήνα: Τα δύο σενάρια για τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου του 42χρονου - Βίντεο από τη στιγμή που καταφθάνει η αστυνομία

Ένας άλλο προβληματισμός, σχετίζεται με την διάγνωση του ιού, καθώς οι περισσότεροι αστυνομικοί προέκυψε ότι νοσούν μετά από μοριακά τεστ, καθώς τα self και rapid τεστ ήταν αρνητικά, κάτι που κάνει τους επικεφαλής αξιωματικούς να εκτιμούν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος.

Σχέδιο αντι- Ομικρον της ΕΛ.ΑΣ

Το σχέδιο “αντι-ΟΜΙΚΡΟΝ” της ΕΛ.ΑΣ. περιλαμβάνει ποσοστό τηλεργασίας σε ένστολους που υπηρετούν σε διευθύνσεις εσωτερικών λειτουργιών διαφόρων υπηρεσιών και γραμματείες. Επίσης τα περιπολικά της Άμεσης Δράσης, Αστυνομικών Τμημάτων και άλλων αστυνομικών υπηρεσιών θα επιχειρηθεί να κινούνται με τα ίδια “δίδυμα”, τα ίδια πληρώματα, ενώ κάτι αντίστοιχο θα γίνει και με τους μοτοσυκλετιστές ομάδων ΔΙ.ΑΣ., “ΔΡΑΣΗ”, που θα κινούνται με τους ίδιους αναβάτες. Οι βάρδιες των αστυνομικών θα γίνει προσπάθεια να χωριστούν “πρωί-απόγευμα”, έτσι ώστε να είναι απομονωμένες και χωρίς επαφές.

Δείτε ακόμα:  Αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες στην Λ. Αθηνών Σουνίου στα Καλύβια

Οι Υπηρεσίες Ασφάλειας θα διαχωριστούν σε ομάδες “μέσα-έξω”, χρέη προανακριτικών υπαλλήλων θα κάνουν οι “μέσα”, και επιχειρησιακών οι “έξω”. Στόχος των παραπάνω προληπτικών μέτρων η γρήγορη ιχνηλάτηση των επαφών ανάμεσα στο αστυνομικό προσωπικό, ο περιορισμός διασποράς και η άμεση καραντίνα των νοσούντων. Όλα αυτά την ώρα που δεν έχει επιστρέψει το σύνολο του αστυνομικού προσωπικού που βρισκόταν σε τακτικές άδειες, και δεν αποκλείεται να αυξήσει τον σχετικό αριθμό νοσούντων, ενώ μεγάλο είναι το ποσοστό των αστυνομικών που έχουν νοσήσει στην άδειά τους και δεν έχουν επιστρέψει στις υπηρεσίες τους.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε ότι “Η Ελληνική Αστυνομία είναι τμήμα της κοινωνίας και υπάρχουν αστυνομικοί οι οποίοι έχουν νοσήσει. Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα στη λειτουργία των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας και ιδιαίτερα στις υπηρεσίες αιχμής που αφορούν την ασφάλεια”.

thetoc.gr