Η Pfizer «εκβιάζει» για τρίτη δόση και ομολογεί ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι μειωμένη

ΠΟΥ και FDA λένε ότι δεν χρειάζεται – Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου…

Αναστάτωση επικρατεί για τις αποφάσεις που θα ληφθούν αναφορικά με τις δόσεις του εμβολίου της Pfizer, καθώς όπως ανακοινώθηκε από την ίδια την εταιρεία, η πάροδος του χρόνου επηρεάζει αρνητικά την αποτελεσματικότητα του mRNA εμβολίου. Η εταιρεία που είδε τα κέρδη της να απογειώνονται φέτος, παρουσίασε δεδομένα τα οποία προσκόμισε σε συνάντηση με συμβούλους του FDA και θα προτείνει την τρίτη δόση για όσους έχουν ολοκληρώσει έως τώρα τον εμβολιασμό τους με τις δύο δόσεις.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Bloomberg, η Pfizer επικαλείται τα δεδομένα από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ τα οποία δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, ενώ ταυτόχρονα προτείνεται η τρίτη δόση η οποία όπως αναφέρουν είναι ασφαλής και αποτελεσματική ενάντια στις μεταλλάξεις. Σύμφωνα με τους ερευνητές της εταιρείας, η μείωση της αποτελεσματικότητας οφείλεται «κυρίως στη μείωση των ανοσολογικών αποκρίσεων του εμβολίου με την πάροδο του χρόνου» και όχι στη μετάλλαξη Δέλτα.

Δείτε ακόμα:  Τσιόδρας για εμβόλια Pfizer, Moderna, Astrazeneca και Johnson & Johnson: Αυτή είναι αποτελεσματικότητά τους

«Τα πραγματικά δεδομένα από το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν ότι τα ποσοστά λοιμώξεων αυξάνονται ταχύτερα σε άτομα που εμβολιάστηκαν νωρίτερα», ανέφεραν οι ερευνητές της Pfizer στην αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Συνεδριάζει την Παρασκευή ο FDA

Από πλευράς του ο FDA ανακοίνωσε ότι θα θα συνεδριάσει την Παρασκευή προκειμένου να εξετάσει εάν θα συστήσει στους Αμερικάνους να κάνουν και τρίτη δόση του εμβολίου, ενώ συνάντηση θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), καθώς και ερευνητές από το Ισραήλ και τη Βρετανία.

Δείτε ακόμα:  Μήνυσε κομμωτήριο επειδή δεν τον εξυπηρετούσαν χωρίς μάσκα

Η στάση που κρατούν έως τώρα οι εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της FDA ωστόσο ήταν αρνητική. Εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ και της FDA υποστηρίζουν ότι η χορήγηση τρίτης δόσης δεν δικαιολογείται στην παρούσα φάση και ότι τα εμβόλια κρίνονται αποτελεσματικά. Ο ΠΟΥ μάλιστα αποδοκίμασε πολλές φορές έως τώρα την αναμνηστική δόση υποστηρίζοντας ότι δεν έχει επιστημονική βάση και ότι προκαλεί ανισότητες σε σχέση με τις πιο φτωχές χώρες.

Ωστόσο αυτό που δεν αναφέρει η Pfizer, η οποία πιέζει για την παραγγελία δισεκατομμυρίων νέων δόσεων είναι αν μετά την παρέλευση του χρόνου που θεωρητικά θα προσφέρει προστασία η τρίτη δόση, είναι ότι μπορεί ξαφνικά να ανακοινωθεί ότι χρειάζεται και μια τέταρτη ή μια πέμπτη… Γεγονός που θα σημαίνει ότι οι πολίτες πρέπει να εμβολιάζονται κάθε έξι μήνες, τη στιγμή μάλιστα που κανένα εμβολιαστικό σκεύασμα δεν αποκλείει την περίπτωση νόσησης ακόμα και σε βαριά μορφή.