Η πρωταπριλιάτικη φάρσα για το νέφος το 1982 που δημιούργησε κυβερνητική κρίση! (φωτό)

Παλαιότερα κάθε εφημερίδα, κάθε μέσο ενημέρωσης, γενικότερα, που σεβόταν τον εαυτό του κάθε 1η Απριλίου φιλοξενούσε ένα «αθώο» ψέμα τηρώντας το έθιμο της πρωταπριλιάς. Ο κόσμος, τότε, ήταν περισσότερο… αθώος, ίσως πάλι οι εφημερίδες να έγραφαν λιγότερα ψέματα απ’ ότι σήμερα!

Η εφημερίδα Βραδυνή έκανε βασικό θέμα την εκπομπή

Την πρωταπριλιά του 1982 το ψέμα πήρε τη μορφή φάρσας, προκάλεσε, επέμβαση εισαγγελέα και μίνι κυβερνητική κρίση.

Τον Οκτώβριο του 1981 το ΠΑΣΟΚ είχε κερδίσει τις εκλογές με μεγάλη πλειοψηφία και αίτημα για Αλλαγή. Από τα πρώτα πράγματα που άλλαξαν ήταν η ενημέρωση. Το κρατικό ραδιόφωνο και τηλεόραση ένοιωσαν από νωρίς την… αλλαγή. Οι τότε υπεύθυνοι προσπάθησαν να «ζωντανέψουν» κανάλια και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Νέοι άνθρωποι με διαφορετική φιλοσοφία μπήκαν σε αυτά.

Η απουσία ιδιωτικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών εξασφάλιζε στο κρατικό μονοπώλιο τεράστιες ακροαματικότητες/θεαματικότητες και τη μέγιστη επιρροή. Το ψέμα τους θα έπρεπε να περάσουν ώρες για να το ανακαλύψουν οι ακροατές/τηλεθεατές. Από τις εφημερίδες της επόμενης μέρας.

Δείτε ακόμα:  Καιρός: Ανάσα δροσιάς την Τρίτη του Πάσχα (4/5)

Στην πρώτη σελίδα της Ελευθεροτυπίας η επίμαχη εκπομπή με σκίτσο του Διογένη Καμένου

Στις 9.10 το πρωί στην εκπομπή «Πριν αλέκτωρ λαλήσει» της δημοσιογράφου και σκηνοθέτιδας Ειρήνης Ψαρέλλη αρχίζει η ιστορία μας. Την ώρα που μιλά η παρουσιάστρια, ακούγεται θόρυβος, πέφτει το σήμα των ειδήσεων και ο εκφωνητής Κώστας Σιδηρόπουλος, μια από τις πιο γνωστές ραδιοφωνικές φωνές ανακοινώνει με τρεμάμενη φωνή ότι τα όρια του νέφους στην Αθήνα ξεπέρασαν κάθε όριο. Το υπουργείο χωροταξίας και Περιβάλλοντος καλούσε τους πολίτες να εγκαταλείψουν την πόλη και να καταφύγουν σε μέρη που υπήρχε πράσινο…

«Καπέλο» στην πρώτη σελίδα της Απογευματινής

Καταλαβαίνει κανείς τι έγινε. Πανδαιμόνιο! Γονείς έτρεξαν στα σχολεία να πάρουν τα παιδιά τους, εργάτες έφυγαν από τα εργοστάσια, κάποιοι και κάποιες με ισχυρή αυθυποβολή λιποθύμησαν από την, υποτιθέμενη, έλλειψη οξυγόνου. Είκοσι λεπτά αργότερα με εντολή του διευθυντή ραδιοφωνίας Ιάκωβου Καμπανέλη διακόπτεται η εκπομπή και γίνεται επανόρθωση. Η ζημιά όμως είχε γίνει.

Δείτε ακόμα:  Σήμερα εορτάζει ο Άγιος Γεώργιος ο Μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος

Ο υπουργός Τύπου Δημήτρης Μαρούδας απολογείται στον Ανδρέα Παπανδρέου, ο γενικός γραμματέας Σωτήρης Κωστόπουλος ωρύεται στους διαδρόμους της οδού Ζαλοκώστα που ήταν η έδρα του υπουργείου και απολύει την παρουσιάστρια της εκπομπής, όχι για την «φάρσα», αλλά για την επανόρθωση που έκανε, όταν υποστήριξε ότι αυτό που έγινε στόχο είχε να… ταρακουνήσει τους υπεύθυνους!. Ο εισαγγελέας Ι. Κολιοκώστας διατάσει τη σύλληψη των υπευθύνων της ΕΡΤ, μαζί με δύναμη της χωροφυλακής για να συλλάβει τους υπεύθυνους. Ο γεν. διευθυντής Ειδήσεων Γιώργος Ρωμαίος βρισκόταν στη Μόσχα, ενώ οι υπόλοιποι δεν βρέθηκαν στα γραφεία τους. Ανάμεσά τους κι η παρουσιάστρια της εκπομπής.

Δείτε ακόμα:  Πράσινο φως για ελεύθερα ταξίδια - Πρόταση για μείωση των περιορισμών

Μέσα στον πανικό ένας ναυπηγός, ο 36χρονος, τότε, Θεμιστοκλής Μίχος ζητά 50 εκ. δρχ. για ψυχική οδύνη από το σοκ που υπέστη, ενώ ένας ακροατής καταγγέλλει στο υπουργείο Τύπου ότι η μητέρα του έπαθε καρδιακή προσβολή μόλις άκουσε την είδηση κι αργότερα πέθανε!

Το θέμα όμως είχε και συνέχεια. Ο υπουργός Χωροταξίας και Περιβάλλοντος Αντώνης Τρίτσης την ίδια μέρα έστειλε διαμαρτυρία στην ΕΡΤ θεωρώντας ότι του γίνεται πόλεμος εκ των… έσω, ενώ την επομένη, μιλώντας στη Βουλή άφησε αιχμές κατά συναδέλφων του. Είναι ο ίδιος που αργότερα ανεξαρτητοποιήθηκε, έγινε Δήμαρχος Αθηναίων και προσχώρησε στη Νέα Δημοκρατία.

Ο Χρήστος Πασαλάρης, ως… τσούχτρα στην «Απογευματινή» έγραψε ένα αιχμηρό σχόλιο.

pasatempo.wordpress.com