Η πρώτη μεταφορά φαρμάκων με drone στην Ευρώπη

Αερομεταφορά φαρμάκων με drone σε απομακρυσμένες περιοχές έχει προγραμματίσει ο δήμος Τρικαίων. Ένα σημαντικό πρόγραμμα βοήθειας στη μεταφορά φαρμακευτικού υλικού σε μία πρώτη πανευρωπαϊκή πτήση.

Ένα σημαντικό πρόγραμμα βοήθειας στη μεταφορά φαρμακευτικού υλικού θα υλοποιήσει η Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ του Δήμου Τρικκαίων, e-Trikala ΑΕ, κατά την τρέχουσα περίοδο, συμμετέχοντας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «HARMONY», για βιώσιμες μεταφορές φαρμακευτικού υλικού στις πόλεις μέσω πτήσεων drones.

Η πρώτη αερομεταφορά φαρμάκων από τον κόμβο Καινοτομίας του δήμου Τρικκαίων σε φαρμακεία που βρίσκονται σε απομακρυσμένες από το κέντρο της πόλης συνοικίες και περιοχές έγινε σήμερα. Και ήταν η πρώτη πτήση πανευρωπαϊκά, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Harmony, προβάλλοντας εικόνες από το μέλλον, όταν οι αερομεταφορές θα είναι συνηθισμένο φαινόμενο, όταν οι έκτακτες συνθήκες θα αντιμετωπίζονται επ’ ωφελεία ων πολιτών εγκαίρως.

Το πρόγραμμα ξεκινά να εφαρμόζεται από σήμερα και για τους επόμενους 3 μήνες πιλοτικά στα Τρίκαλα, με τη συνεργασία του Δήμου Τρικκαίων και του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών. Ο ΣΥΦΤΑ θα καταγράφει τις ανάγκες απομακρυσμένων φαρμακείων από το κέντρο της πόλης, θα ελέγχει τις συνθήκες αερομεταφοράς τους μέσω drone και στη συνέχεια τα φάρμακα θα μεταφέρονται στα φαρμακεία. Μάλιστα, θα υπάρχει η δυνατότητα να καλύπτονται και έκτακτες ανάγκες εκτός αστικού ιστού και εκτός φαρμακείων (ένας πολίτης για παράδειγμα που αντιμετωπίζει προβλήματα και βρίσκεται σε απομακρυσμένη από το κέντρο περιοχή).

Δείτε ακόμα:  Πέτρος Φιλιππίδης: Ξέσπασε σε κλάματα η δεύτερη καταγγέλλουσα – Διακόπηκε η δίκη λόγω έντασης (video)

Το πρόγραμμα ξεκίνησε επί της ουσίας από πανεπιστήμιο του Λονδίνου, μέσω της μελέτης εφαρμογής καινοτομίας στις μεταφορές. Το πρόγραμμα υλοποιεί πρώτος στην Ελλάδα ο δήμος Τρικκαίων πιλοτικά για 3 μήνες, οπότε και θα καταγραφούν τα συμπεράσματα, τα οποία θα μελετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, το πανεπιστήμιο του Λονδίνου και ελληνικά πανεπιστήμια, προκειμένου το πρόγραμμα να επεκταθεί. Ούτως ή άλλως θα είναι πολλαπλώς χρήσιμο είτε σε νησιωτικές απομακρυσμένες περιοχές, είτε σε ορεινές απομακρυσμένες περιοχές.

Δείτε ακόμα:  Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Ξεπέρασαν τους 100.000 οι ψηφοφόροι

Η πρώτη πτήση που μετέφερε φάρμακα στο φαρμακείο της Λεπτοκαρυάς έγινε σήμερα το μεσημέρι, με την άδεια της Πολιτικής Αεροπορίας, ενώ έγινε προσομοίωση αντιμετώπισης προβλημάτων σε αγροτική έκταση έξω από τη Λεπτοκαρυά.

Το σύστημα των drones θα εφαρμοστεί, όπως τονίζει ο υπεύθυνος της e-Trikala ΑΕ, Οδυσσέας Ράπτης, πιλοτικά με βάση το ρυθμιστικό πλαίσιο του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας. Επιθυμητό αποτέλεσμα, είναι η διερεύνηση της χρήσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη διανομή φαρμάκων. Η πιλοτική εφαρμογή έχει μεγαλύτερη σημασία σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, λόγω της ανάγκης ταχύτερης και πιο αποτελεσματικής μεταφοράς αγαθών και χρήσης τηλεματικών εφαρμογών.

Δείτε ακόμα:  Έρχονται προσαγωγές μετά το βίντεο με το bullying στον εξαφανισμένο Θύμιο

Αυτός ο τρόπος εφοδιασμού θα είναι πραγματικότητα σε λίγα χρόνια, όπως σημειώνει ο δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, σχετικά με το εγχείρημα.

ertnews.gr