Ιερά Μητρόπολη Αθηνών: Παρατείνεται έως τις 17 Μαΐου το προσκύνημα της εικόνας της Παναγίας «Άξιον Εστί»

Πιστοί, ιδιαίτερα οι γυναίκες, περιμένουν στην ουρά για να προσκυνήσουν την εικόνα του Αγίου Όρους.
Ουρές σχηματίζονται στην Μητρόπολη Αθηνών για το προσκύνημα της εικόνας «Άξιον Εστί». Στις ατελείωτες ουρές, βρίσκονται πολλές γυναίκες που έχουν τη δυνατότητα να προσκυνήσουν για πρώτη φορά την ιερή εικόνα του Αγίου Όρους.

Άτομα κάθε ηλικίας, που στέκονται ακούραστα μέχρι να φτάσει η στιγμή που θα περάσουν μέσα στην εκκλησία και θα καταλήξουν μπροστά στην πάνσεπτη εικόνα της Παναγίας, «Άξιον Εστί».

Η θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου θεωρείται ως το σημαντικότερο κειμήλιο του Αγίου Όρους και έγινε σύμβολο της Ορθοδοξίας. Προστάτιδα 20 Μονών στο Περιβόλι της Παναγιάς, αγιογραφημένη τα χρόνια της εικονομαχίας στην Κωνσταντινούπολη, με τον ύμνο που τη συνοδεύει να προκαλεί διαχρονικά κατάνυξη.

Έως την Τετάρτη 17 Μαΐου θα παραμείνει η Ιερή Εικόνα του «Άξιον Εστί» στον Καθεδρικό Ι. Ναό Αθηνών, όπως ανακοίνωσε η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος ζήτησε επίσημα την παράταση του προσκυνήματος της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας «Άξιον Εστί» από την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, βλέποντας τις τεράστιες ουρές που σχηματίζονται καθημερινά απο χιλιάδες πιστούς.

Η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, συνεδρίασε το βράδυ του Σαββάτου και έλαβε απόφαση για να δοθεί ολιγοήμερη παράταση στην παραμονή της θαυματουργής εικόνας στην Αθήνα.

Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ έψαλε πρώτος τους στίχους του ύμνου
Σύμφωνα με την εκκλησία, τους στίχους του ύμνου έψαλε για πρώτη φορά τον 10ο αιώνα ο Αρχάγγελος Γαβριήλ που εμφανίστηκε μπροστά στην επιβλητική εικόνα της Παναγίας με την μορφή ενός άγνωστου μέχρι εκείνη τη μέρα μοναχού μέσα στο Άγιο Όρος.

Από τότε η βυζαντινή εικόνα της Θεοτόκου που κρατάει τον Χριστό στη δεξιά αγκαλιά της θεωρείται ιερή, με τις αναφορές για θαύματα να χάνονται στα βάθη των αιώνων.

Εκατόν δέκα χρόνια μετά η εικόνα «Άξιον Εστί» που έχει βγει από το Άγιο Όρος μόνο άλλες 7 φορές στο πέρασμα των αιώνων, έφτασε στην Αθήνα το απόγευμα της Τετάρτης με τιμές αρχηγού κράτους.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό κάθε 10 λεπτά μπαίνουν στη Μητρόπολη από 30 άτομα, με την αναμονή για ορισμένους να ξεπερνάει ακόμα και τα 40 λεπτά.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.