ΙΚΕΑ-απολύσεις: Αυτό είναι το «ευχαριστώ» της επιχείρησης! Παρέμβαση στη Βουλή

Αναστάτωση επικρατεί εδώ και μερικές ημέρες μεταξύ των εργαζομένων στα ΙΚΕΑ Ιωαννίνων καθώς οι πληροφορίες λένε ότι τους ανακοινώθηκε «πρόγραμμα εθελουσίας» και στο βάθος απολύσεις. Η εταιρεία επικαλείται ζημιές, κάτι ωστόσο που αμφισβητείται για τα καταστήματα των Ιωαννίνων και της Λάρισας για τα οποία ακολουθείται η ίδια πολιτική.

Για το θέμα παρενέβη η βουλευτής Β’ Πειραιά και Γραμματέας της ΚΟ του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

«…όπως, μάλιστα, ενημερωνόμαστε η ανησυχία των εργαζόμενων ξεκίνησε μετά τις δηλώσεις της εργοδοσίας για μείωση των τετραγωνικών μέτρων του καταστήματος στα Ιωάννινα και εκείνου στη Λάρισα, δεδομένου πως δεν ήξεραν τι θα γίνει στο μέλλον αναφορικά με αλλαγές στις συμβάσεις τους αλλά και απολύσεις.

Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και λοιπών ιδιωτικών υπαλλήλων Ν. Ιωαννίνων καταγγέλλει την εξέλιξη αυτή τονίζοντας ότι «Αφού αρχικά άφησε τους εργαζόμενους στην αβεβαιότητα και την αγωνία σχετικά με το μέλλον τους, ο όμιλος FOURLIS, τελικά, «το έσκασε το παραμύθι»! Μάλιστα, σε μια απίστευτη προσπάθεια εξωραϊσμού και ωραιοποίησης της κατάστασης, βαφτίζει τις επικείμενες απολύσεις «πρόγραμμα εθελουσίας»! Πρόκειται για απολύσεις με το «τυράκι» να είναι μια λίγο καλύτερη από το προβλεπόμενο αποζημίωση!

Δείτε ακόμα:  Το τριήμερο Αγίου Πνεύματος αρχίζει με βροχές - Άστατος ο καιρός το Σάββατο

Αυτό είναι το ευχαριστώ της επιχείρησης στους εργαζόμενους, η πλειοψηφία των οποίων έχουν δέκα και πλέον χρόνια στο κατάστημα Ιωαννίνων! Αφού πήρε ότι μπορούσε να πάρει, αφού τους είχε με κυλιόμενα ωράρια, με μισθούς των 350 και 700 ευρώ, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, να δουλεύουν για τα κέρδη του ομίλου και Κυριακές, τους πετάει σαν τις στυμμένες λεμονόκουπες!

Σαν να μην φτάνει αυτό, στελέχη της εταιρείας, προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα και μαγειρεύοντας διάφορους αριθμούς, το μόνο που δεν έχουν πει, είναι ότι για τις απολύσεις σε Ιωάννινα και Λάρισα φταίνε οι εργαζόμενοι! Αυτά που διατείνονται περί ζημιών κ.τ.λ. είναι πρόκληση και προσβολή ταυτόχρονα για τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι ξέρουν πολύ καλά, ότι με το δικό τους κόπο και το δικό τους ιδρώτα, είτε εργάζονται στα Ιωάννινα, είτε στη Λάρισα, είτε στα καταστήματα της Αθήνας, είτε της Θεσσαλονίκης, είτε όπου αλλού, βγήκαν τα εκατομμύρια των κερδών που πρόσφατα ανακοίνωσε ο όμιλος. Αυτά τα παραμύθια ας τα αφήσουν για αλλού! Θέλοντας να περάσει τις απολύσεις το συντομότερο δυνατό, στα μουλωχτά και χωρίς να χαλάσει το προφίλ της, η επιχείρηση δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει και το καρότο και το μαστίγιο. Καλλιεργώντας σκόπιμα κλίμα αβεβαιότητας, υπερτονίζοντας από την μια το ύψος της αποζημίωσης (που δεν είναι παρά λιγοστά ψίχουλα μπροστά στα κέρδη του ομίλου), και από την άλλη, βάζοντας το μαχαίρι στο λαιμό των εργαζομένων, απειλώντας ότι από 1/1/2022 δεν εγγυάται τίποτα!»

Δείτε ακόμα:  Μύκονος: Η τραγική ιστορία του 37χρονου που βρέθηκε νεκρός στο νέο λιμάνι του νησιού

Κατόπιν των παραπάνω η κα Μπακαδήμα ρωτάει, το αρμόδιο υπουργείο:

  1. Είναι ενήμερος ο Υπουργός για την επικρατούσα κατάσταση στα καταστήματα ΙΚΕΑ Ιωαννίνων και Λάρισας;
  2. Ισχύουν οι καταγγελίες περί εθελουσίας εξόδου λόγου μείωσης τετραγωνικών και αν ναι, τι μεγέθους αποζημιώσεις θα δοθούν;
  3. Πόσα άτομα προβλέπεται να απομακρυνθούν από κάθε κατάστημα;
  4. Για ποιο λόγο αποφασίστηκε η μείωση των τετραγωνικών των δύο καταστημάτων;
  5. Η μείωση τετραγωνικών συνεπάγεται και μείωση διαθέσιμου εμπορεύματος ή αυτό θα μετακυλιστεί στο e-shop των καταστημάτων;
  6. Ποιος ο τζίρος των δύο αυτών καταστημάτων το 2020 και μέχρι σήμερα (συμπεριλαμβανομένων των e-shops) και ποια η διαφορά του από το 2019;
  7. Υπάρχει πρόβλεψη ώστε να βρεθεί λύση με κρατική παρέμβαση και να μην απολυθούν οι συνάνθρωποί μας;
Δείτε ακόμα:  Συγγενείς 35χρονου που κατηγορείται για βιασμούς: «Δεν ξέρει γράμματα, είναι αγαθός»

aftodioikisi.gr