Εικόνα βομβαρδισμού στην Παναγία των Παρισίων: Η κατάρρευση του βέλους άνοιξε τρύπα πάνω από το ιερό – Η περιγραφή της τραγωδίας

Ένας άνθρωπος που «ζει» μέσα στην Παναγία των Παρισίων εδώ και 31 χρόνια. Είναι ο Φιλίπ Μαρσέ, ο γενικός βικάριος της αρχιεπισκοπής του Παρισιού. Ένας από τους πρώτους ανθρώπους που μπήκαν στη Notre Dame ενώ ακόμα η φωτιά έκαιγε και κατέστρεφε.

Εκεί, στην Παναγία των Παρισίων, ο Φιλίπ Μαρσέ χειροτονήθηκε ιερέας πριν από 31 χρόνια. Με τη Notre Dame συνέδεσε τη ζωή του. Η περιγραφή του, η περιγραφή των πρώτων στιγμών μετά την καταστροφή, προκαλεί ανατριχίλα για το μέγεθος της τραγωδίας.

«Τα βιτρό κατεστραμμένα από τις εκρήξεις, το βέλος καταρρέοντας άνοιξε μία οπή επάνω από το ιερό: εικόνα βομβαρδισμού». Με αυτές τις λέξεις άρχισε να περιγράφει ο Φιλίπ Μαρσέ τα όσα είδε τα ξημερώματα της Τρίτης (16.04.2019) μόλις μπήκε στο Ναό και ενώ ακόμα η φωτιά δεν είχε τεθεί υπό πλήρη έλεγχο. Ήταν νωρίς το πρωί, περισσότερες από 12 ώρες αφού ξέσπασε, όταν η πυροσβεστική ανακοίνωσε ότι η φωτιά έσβησε. Κι άφησε πίσω της χάος.

 

Ο Φιλίπ Μαρσέ ήταν από τους πρώτους που μπήκε στην Notre Dame μετά την πυρκαγιά. «Αυτή η εκκλησία ανεγέρθηκε πριν από 850 χρόνια, άντεξε πολέμους, άντεξε βομβαρδισμούς, άντεξε τα πάντα. Μπαίνοντας την νύχτα, την ώρα που μόλις άρχιζε να ελέγχεται η φωτιά και καθώς υπήρχαν ακόμη μεμονωμένες εστίες που συνέχιζαν να καίνε, η εικόνα ήταν εικόνα βομβαρδισμού», λέει.

«Στη αρχή όλα ήταν μαύρα και υπήρχε στο βάθος ο μεγάλος κίτρινος σταυρός φωτισμένος από τις φλόγες. Ήταν εντυπωσιακό!», περιγράφει ο άνθρωπος που πέρασε όλη την νύχτα «στο προσκέφαλο της Παναγίας μας που κλαίει». Δεξιά του σταυρού «υπάρχει ένα άγαλμα της Μαρίας… Είναι όρθια, υπάρχει ο σταυρός και η Παναγία, εκεί στην καρδιά της Notre Dame».

Και στην μέση όλων αυτών, ένα παράταιρο αντικείμενο: «ένα ρομπότ που έριχνε νερό. Και οι σπίθες από το λιωμένο μολύβι που έπεφταν από την στέγη. Όλη τη νύχτα είδα να περνούν άνθρωποι με δάκρυα στα μάτια. Κράτησα αυτήν την εικόνα: είναι το χάος, αλλά δεν πρέπει αυτό να μας βγάλει νοκ άουτ».

Η λέξη «κόλαση» δεν του φεύγει από το μυαλό και μιλά για την στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά λίγη ώρα μετά το τέλος της λειτουργίας. «Δεν είναι η Notre Dame των καθολικών, είναι η Notre Dame της Γαλλίας, η Notre Dame του κόσμου. Η εκκλησία καίγεται και ο κόσμος ολόκληρος κλαίει».

Για τον Μαρσέ «δεν είναι μία εκκλησία που καταστράφηκε, είναι το σύμβολο της ιστορίας της Γαλλίας και του Παρισιού. Αυτή η εκκλησία είναι τόσο συμβολική. Μετράμε τις χιλιομετρικές αποστάσεις εκκινώντας από την Notre Dame, είναι ο ομφαλός του Παρισιού».

Λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα, κανείς δεν ξέρει πού θα γίνουν οι προγραμματισμένες για σήμερα, για αύριο, για την Πέμπτη, την Παρασκευή…λειτουργίες. «Είναι σαν να πείραξαν την μητέρα μας…», λέει ο Μαρσέ. «Το κρεβάτι μου είναι εδώ. Αυτό το πρωινό, βρίσκομαι στο προσκέφαλο της Παναγίας μας που κλαίει».

Οι 9 ώρες της «μάχης» με τα «μάτια» των πυροσβεστών

«Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι, πρόκειται για κάτι περισσότερο από θαύμα, είναι ηρωισμός διότι θαύμα σημαίνει θεία επέμβαση. Οι πυροσβέστες είναι ήρωες», λέει ο Μαρσέ, αποτίοντας φόρο τιμής στους 400 και πλέον πυροσβέστες που έδωσαν τη δύσκολη, ολονύχτια, μάχη με τις φλόγες στην Παναγία των Παρισίων.

«Όλες οι εστίες φωτιάς έσβησαν στη Notre Dame», ανακοινώθηκε νωρίς το πρωί από τους πυροσβέστες. Τότε και μόνο τότε κατάφεραν να βγουν από το ναό. Καταρρακωμένοι απ’ όσα είχαν ζήσει. Συγκλονισμένοι από την καταστροφή. Κατάκοποι από την υπερπροσπάθεια να σώσουν ό,τι και όσα μπορούσαν.

Δυο αστυνομικοί κι ένας πυροσβέστης τραυματίστηκαν ελαφρά από τη φωτιά στην Παναγιά των Παρισίων. Θα μπορούσε κι αυτό να θεωρηθεί θαύμα. Πως μια τέτοια πύρινη λαίλαπα στην κόστισε ανθρώπινες ζωές.

Μέσα από την επίσημη σελίδα των πυροσβεστών στο twitter, δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τη μάχη με τις φλόγες. Με την υπερπροσπάθεια και την αγωνία των πυροσβεστών να περιορίσουν τη φωτιά, με τη λαίλαπα να καταστρέφει ιστορία 850 χρόνων.

 

Η φωτιά ξέσπασε στις 19:50 το απόγευμα της Δευτέρας (15.04.2019), της Μεγάλης Δευτέρας για τους Καθολικούς. Ευτυχώς, όλα έγιναν αφού είχε φύγει ο κόσμος που κατά εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτεται καθημερινά την Παναγία των Παρισίων. Δυστυχώς, η καταστροφή είναι μεγάλη. Η στέγη καταστράφηκε, το βέλος σύμβολο κατέρρευσε. Η Παναγιά των Παρισίων πληγώθηκε. Αλλά όπως και στο παρελθόν, θα αναγεννηθεί από τις στάχτες της.

newsit.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.