Ημερίδα για τις “Ενεργειακές Κοινότητες”, στο ξενοδοχείο “Αύρα” στη Ραφήνα


Η ερευνητική ομάδα SmartRUE του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου σε συνεργασία με τον δήμο Ραφήνας-Πικερμίου διοργανώνουν ημερίδα για τις «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ», στις 12 Δεκεμβρίου 2019, στο ξενοδοχείο «ΑΥΡΑ» στη Ραφήνα.


Η ημερίδα έχει ως στόχο να ενημερώσει αναφορικά με το θεσμικό πλαίσιο για τις ενεργειακές κοινότητες και τα πιθανά οφέλη που προκύπτουν από αυτό για τους πολίτες. Επιθυμεί επίσης να αναδείξει παραδείγματα ενεργειακών κοινοτήτων που έχουν αναδυθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα και να μοιραστεί την εμπειρία των ανθρώπων που έχουν συμμετάσχει σε αυτές. Στο πλαίσιο αυτό οι συμμετέχοντες θα μάθουν τις προοπτικές που ανοίγουν οι ενεργειακές κοινότητες για την εμπλοκή των πολιτών και της τοπικής αυτοδιοίκησης στην αλλαγή του ενεργειακού παραδείγματος και θα έρθουν σε επαφή με πρωτοβουλίες Εν.Κοιν που έχουν ήδη ξεκινήσει τις δραστηριότητές τους.

Η ημερίδα απευθύνεται σε όσες και όσους επιθυμούν να ενημερωθούν αναφορικά με τις Εν.Κοιν.

Δείτε ακόμα:  Με αμείωτο ρυθμό, εξελίσσονται τα έργα επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου στον Γέρακα

Οι Ενεργειακές Κοινότητες αποτελούν ένα νέο εργαλείο για τη μετάβαση σε ένα συμμετοχικό και αποκεντρωμένο ενεργειακό σύστημα που θέτει στο επίκεντρο τη δράση πολιτών, τοπικής αυτοδιοίκησης και επιχειρήσεων καθώς και συνέργειες αυτών με στόχο την ενεργειακή αειφορία. Βασισμένες στις αρχές της δημοκρατίας, της ισότητας, της αλληλεγγύης και του σεβασμού στον άνθρωπο και το περιβάλλον, έχουν αποτελέσει σημαντικό θεσμό για την ανάπτυξη έργων που σχετίζονται άμεσα με τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιούνται, δημιουργώντας θετική ανάδραση μεταξύ των δύο.

Σήμερα, τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και σε εθνικό επίπεδο οι Εν.Κοιν καλούνται τόσο να προσδιορίσουν το χώρο των δραστηριοτήτων τους όσο και να απαντήσουν στις κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας. Οι Εν. Κοιν., υποστηριζόμενες από το παρόν θεσμικό πλαίσιο δίνουν τη δυνατότητα ανάπτυξης μιας πληθώρας δραστηριοτήτων που εκτείνονται από την ενεργειακή εξοικονόμηση και την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ έως τη παροχή συμβουλών, την ενημέρωση και την υποστήριξη ευάλωτων καταναλωτών

Δείτε ακόμα:  Προσήχθη δημοτικός σύμβουλος Σπάτων Αρτέμιδας - Δείτε γιατί

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Συζητώντας για τις Ενεργειακές Κοινότητες στην Ελλάδα

ΠΕΜΠΤΗ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Ξενοδοχείο «Αύρα»

Αραφινιδών Αλών 3, Ραφήνα, Παραλία Ραφήνας
Ώρα έναρξης 18:00

Χαιρετισμοί
Μέρος 1Ο: Θεσμικό πλαίσιο ενεργειακών κοινοτήτων: Το διεθνές και το Ευρωπαϊκό όραμα
18:05-18:20 “Οι Ενεργειακές κοινότητες ως όχημα για την αλλαγή παραδείγματος στην ενέργεια” Δ. Τσέκερης – W.W.F.
18:20-18:35 “Το νομοθετικό πλαίσιο για τις Ενεργειακές Κοινότητες”      Β. Κίλιας – Κ.Α.Π.Ε.
18:35-18:50 “Οικοδομώντας τα σύγχρονα τοπικά συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας” Ερευνητική ομάδα SmartRUE/Ε.Μ.Π
Μέρος 2ο: Οι Ενεργειακές Κοινότητες στην Ελλάδα
19:00-19:15 “Ενεργειακή Κοινότητα Υπερίων” Δ. Κιτσικόπουλος – Electra Energy Cooperative
19:15-19:30 “Η εμπειρία από τη σύσταση Ενεργειακής Κοινότητας πολιτών στο Δ. Κηφισιάς ” Μ. Ανδρέου – Community Energy River
19:30-19:45 “Η εμπειρία του οικοσυστήματος της Καρδίτσας ” Β. Μπέλλης – Ενεργειακή Συνεταιριστική Καρδίτσας
Μέρος 3ο:       Συζήτηση σε θεματικές γωνιές
19:45-20:30  
Δείτε ακόμα:  Μαραθώνας: Τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά η εξυπηρέτηση του κοινού σε Δήμο, ΚΕΠ

 

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου κος Ευάγγελος Μπουρνούς, ο Αντιδήμαρχος κος Ανδρέας Βασιλόπουλος και ο καθηγητής του Ε.Μ.Π κ. Νίκος Χατζηαργυρίου .