Είναι κατάλληλο το Pilates για παιδιά;

Σύμφωνα με την Μαρία Μαραγιάννη, πιστοποιημένη καθηγήτρια Pilates, το Pilates είναι μια μέθοδος εκγύμνασης η οποία επιτρέπεται σε κάθε ηλικία, ακόμη και σε παιδιά κατά την ανάπτυξή τους.

Εκτός του ότι βοηθάει το παιδί να γίνει κοινωνικό και να έχει αυτοπεποίθηση, λόγω του ότι επικεντρώνεται στην συμμετρική στάση του σώματος και στην σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης καθώς και στην ενδυνάμωση των μυών, βοηθά στην πρόληψη προβλημάτων που δημιουργούνται κατά την παιδική ή εφηβική ηλικία όπως η σκολίωση, που είναι και το πιο σύνηθες πρόβλημα, η οποία προκαλείται κυρίως από την κακή στάση του σώματος και το βάρος της σχολικής τσάντας.

Ακόμη και στην περίπτωση που το παιδί ασχολείται με άλλου είδους αθλήματα, συμβάλλει στην καλύτερη απόδοσή του σε αυτά, γιατί η μέθοδος Pilates είναι μια άσκηση που προωθεί την απόκτηση ισορροπίας, την αύξηση της αναπνευστικής ικανότητας καθώς και τη μυϊκή συναρμογή, η οποία συντελεί στο να γυμνάζεται το σώμα συμμετρικά χωρίς να υπάρχει κίνδυνος για τραυματισμούς. Σαφώς είναι μια αυτόνομη μέθοδος αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί συμπληρωματική άσκηση σε οποιοδήποτε άλλου είδους άθλημα. Μάλιστα, ο Joseph Pilates έλεγε ότι η μέθοδός του θα μπορούσε να εφαρμοστεί στα σχολεία. Πιο συγκεκριμένα, επειδή ο ίδιος σαν παιδί υπέφερε από άσθμα, ραχίτιδα και ρευματικό πυρετό, ήδη στην ηλικία των 14 ετών ήταν γυμνασμένος και είχε μελετήσει την ανατομία του ανθρώπινου σώματος ούτως ώστε να αναπτύξει στην συνέχεια την μέθοδό του καθώς ήθελε να βρει τον σωστό τρόπο για να έχει μια φυσιολογική ζωή.

Δείτε ακόμα:  Έρχεται το smartphone που θα σας βοηθάει να βρίσκετε χαμένα αντικείμενα

Παίρνοντας, λοιπόν, ως παράδειγμα τον ίδιο τον Joseph Pilates, ο οποίος ανέπτυξε την φιλοσοφία του από μικρή ηλικία λόγω των προβλημάτων υγείας του, τα παιδιά από την ηλικία των 8 ετών μπορούν να ξεκινήσουν να κάνουν Pilates ακόμη και συνδυαστικά με άλλα αθλήματα. Οι ασκήσεις δεν ασκούν πίεση στην σπονδυλική στήλη και βοηθούν στην ισορροπία, στην αποφυγή παθήσεων που μπορεί να προκληθούν από διάφορες αιτίες, συμβάλλουν στην κοινωνικοποίηση και την ψυχική ευεξία. Και έχοντας ψυχική ευεξία τα παιδιά θα έχουν και μεγαλύτερη ενέργεια και όρεξη σε ότι αφορά τα σχολικά τους καθήκοντα.

Δείτε ακόμα:  Εκπαιδευτική τηλεόραση - Τα μαθήματα της Τετάρτης 14 Απριλίου

Η χρήση μικροοργάνων μάλιστα κατά την εκγύμναση μπορεί να θεωρηθεί ως παιχνίδι από τα παιδιά και να διευκολυνθεί ακόμη περισσότερο η εκπαίδευσή τους. Όπως και να έχει, το Pilates είναι μια μορφή άσκησης που δεν τραυματίζει, αντίθετα ενδυναμώνει, θεραπεύει, προλαμβάνει. Όπως έλεγε και ο ίδιος ο Joseph Pilates «Η μέθοδος αναπτύσσει το σώμα συνολικά, διορθώνει την άσχημη στάση, βελτιώνει την φυσική κατάσταση, αφυπνίζει το μυαλό και ανυψώνει το πνεύμα».

Η Μαρία Μαραγιάννη διατηρεί το authentic pilates “Healing Flow studio” στην Καλλιθέα (Σιβιτανίδου 6. Τηλ: 2160703063).

Δείτε ακόμα:  Εκπαιδευτική τηλεόραση: Τα μαθήματα της Πέμπτης 15 Απριλίου