Ιωάννης Λάμπρου: Οι όμορφες στιγμές του Μαραθώνιου & η “κακή” εικόνα

Όμορφες στιγμές και στον φετινό 37ο Κλασσικό Μαραθώνιο των Αθηνών. Από τα χιλιάδες μικρά παιδιά που άπλωναν τα χέρια τους για να χαιρετήσουν τους αθλητές, τους χιλιάδες εθελοντές, τις ηλικιωμένες κυρίες της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων ΄΄Η Βηθανία΄΄ στη Νέα Μάκρη που είχαν βγει στο δρόμο…

… τους αδικαίωτους κατοίκους στο Μάτι, έναν ιδιώτη ο οποίος είχε ανοίξει την μπαλκονόπορτα του σπιτιού του για να ακούγεται, στη διαπασών, μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου, έναν άλλο στο Πικέρμι με πυρρίχιο και φυσικά οι μητρικές ευχές και νουθεσίες μαμάδων και γιαγιάδων στους δρομείς.

Δρομείς που έσπρωχναν ειδικά αμαξίδια με άτομα με κινητικά προβλήματα. Δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτες Έλληνες αλλά και ξένοι επισκέπτες να ενθαρρύνουν τους δρομείς σε όποια γλώσσα μπορούσαν. Και φυσικά δεκάδες χιλιάδες δρομείς με πάσης φύσεως προβλήματα ο καθένας που αναζητούσε ίσως στον αγώνα ένα μικρό διάλειμμα από αυτά. Ακόμα αυτή η δημογραφικά γερασμένη κοινωνία έχει αποθέματα διάθεσης προσφοράς.

Δείτε ακόμα:  Παναγιώτης Δρίβας: Ρατσισμός είναι το εγώ μας

Φυσικά η υποστήριξη δρομέων είναι ανέξοδη, άνευ κόστους, εύκολη. Αλλά και πάλι. Το πρωτογενές υλικό κινητοποίησης και προσφοράς, απαραίτητο για την ανασυγκρότηση της χώρας, υπάρχει έστω σε μικρότερο βαθμό από ότι υπήρχε παλαιότερα. Η διαχρονική απουσία ηγεσίας ώστε να κινητοποιήσει και να εμπνεύσει τις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας το καθιστά άχρηστο.

Δύο λόγια για την πόλη του Μαραθώνα.

Το στάδιο του Μαραθώνα χρειάζεται ανακαίνιση. Αν αξιώνει η Πολιτεία να προσελκύσει και άλλους ξένους αθλητές, αλλά και να διευκολύνει την προσπάθεια όλων των δρομέων πρέπει να παρέχει και τις ανάλογες εγκαταστάσεις. Επίσης, κατανοητό να υπάρχουν πολλές εκκινήσεις (12) λόγω του μεγάλου αριθμού των αθλητών αλλά καλό θα είναι τις εκκινήσεις, πλην της πρώτης/δεύτερης που λογικά θα εμπλέκονται επίσημοι της Πολιτείας, να μην της κάνουν Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Μαραθώνα αλλά άλλοι πιο σχετικοί με το αντικείμενο. Παλιοί αθλητές, ξένοι παράγοντες.

Δείτε ακόμα:  Παναγιώτης Δρίβας: Ρατσισμός είναι το εγώ μας

Η περίφραξη εξωτερικά του χώρου του Τύμβου του Μαραθώνα πρόχειρη το λιγότερο, καλύτερα προσιδιάζει σε πορτοκαλεώνα. Προ ετών είχα επισκεφθεί τον Τύμβο του Μαραθώνα για την 2500η επέτειο της ομώνυμης Μάχης. Ελληνώνυμοι γραικύλοι είχαν σκαρφαλώσει πάνω στον Τύμβο, για να βλέπουν καλύτερα το δρώμενο (με τη συμμετοχή της Λ. Κονιόρδου και του Α. Καφετζόπουλου (ο τελευταίος φορώντας τζην με το χέρι στην τσέπη) στον χώρο, ενώ κάποιοι από αυτούς κάπνιζαν ρίχνοντας τα αποτσίγαρα πάνω στον Τύμβο.

Δείτε ακόμα:  Παναγιώτης Δρίβας: Ρατσισμός είναι το εγώ μας

Στην παρατήρηση μου στην υπεύθυνο του Δήμου για το οικτρό θέαμα, η τελευταία δικαιολογήθηκε πως ο Δήμος δεν διαθέτει κάτι που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως περίφραξη (κολωνάκια, οτιδήποτε- δεν γνωρίζω αν επιτρέπεται εντός του αρχαιολογικού χώρου αλλά αυτό δεν μειώνει την παραπάνω αθλιότητα).

Λαός ικανός για το καλύτερο και το χειρότερο.

ΥΓ: Μείον 36 λεπτά φέτος!!!

Ιωάννης Λάμπρου