Johnson & Johnson: Τα καρκινογόνα προϊόντα και το «κρυφό σχέδιο» για να αποφύγει τις αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων

Η στρατηγική της Johnson & Johnson προκειμένου να αποφύγει να πληρώσει αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων, μετά το σκάνδαλο με τα καρκινογόνα προϊόντα που πωλούσε μέχρι το 2020. Τι είναι το «Πρότζεκτ Plato».

Το 2020, ο κολοσσός της φαρμακοβιομηχανίας Johnson & Johnson διέκοψε την κυκλοφορία του ταλκ (πούδρας) για μωρά που πωλούσε σε ΗΠΑ και Καναδά.

Η απόφαση αυτή ήρθε μετά από έρευνες του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), οι οποίες αποκάλυψαν ότι το συγκεκριμένο προϊόν περιείχε ποσότητες αμίαντου, ένα ορυκτό το οποίο συνδέεται με την εκδήλωση καρκίνου.

Το προϊόν συνέχισε να κυκλοφορεί σε πολλές -ευρωπαϊκές κυρίως- χώρες, ενώ περισσότερα από 34.000 άτομα έκαναν μήνυση στην εταιρεία, υποστηρίζοντας πως εμφάνισαν καρκίνο (κυρίως στις ωοθήκες) μετά από χρήση του προϊόντος.

Από την πλευρά της, η J&J αρνείται με ζέση τις κατηγορίες πως το προϊόν της είναι επιβλαβές, ισχυριζόμενη ότι ο λόγος που αποσύρθηκε το προϊόν ήταν η πτώση των πωλήσεων «που προκλήθηκε από την παραπληροφόρηση γύρω από την ασφάλεια των προϊόντων, η οποία δεν έχει καμία έγκυρη επιστημονική βάση», όπως ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Το «Πρότζεκτ Plato»
Προκειμένου να διαχειριστεί τις δεκάδες χιλιάδες μηνύσεις, το συνολικό κόστος των οποίων θα μπορούσε να ανέρχεται σε δισεκατομμύρια δολάρια, η Johnson & Johnson έχει ήδη καταστρώσει ένα σχέδιο, με το όνομα «Πρότζεκτ Plato», όπως αποκαλύπτει σχετικό ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.

Σύμφωνα με το εν λόγω ρεπορτάζ, η εταιρεία έχει αναθέσει το συγκεκριμένο πρότζεκτ σε περισσότερα από 30 μέλη του προσωπικού της, τονίζοντας τη σημασία το σχέδιο αυτό να παραμείνει κρυφό.

«Είναι εξαιρετικής σημασίας, οι όποιες δραστηριότητες σχετίζονται με το ‘Πρότζεκτ Πλάτο’, συμπεριλαβανομένης και της ίδιας της ύπαρξης του πρότζεκτ αυτού, να παραμείνουν αυστηρά εμπιστευτικές. Μην αναφέρετε τίποτα σε κανέναν, ούτε καν στο/η σύζυγό σας», αναφέρει ο Chris Andrew, ένας εκ των δικηγόρων της Johnson & Johnson σε σχετικό έγγραφο που εξέτασε το Reuters.

Όπως αποκαλύπτει και το σχετικό ρεπορτάζ, η μυστική αυτή ομάδα πρόκειται να θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο, το οποίο υπαγορεύει ότι θα ιδρυθεί μια νέα θυγατρική εταιρεία, πάνω στην οποία θα μετατεθούν και όλες οι νομικές ευθύνες που προέκυψαν από το σκάνδαλο του επίμαχου ταλκ.

Στη συνέχεια, η θυγατρική αυτή θα κηρύξει πτώχευση, με αποτέλεσμα η Johnson & Johnson να κληθεί τελικά να πληρώσει πολύ λιγότερα χρήματα σε αποζημιώσεις.

Πώς θα γίνει αυτό; Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reuters, εάν η θυγατρική η οποία θα έχει την ευθύνη να πληρώσει τις αποζημιώσεις στους μηνύσαντες κηρύξει πτώχευση, τότε η υπόθεση θα μεταφερθεί στο πτωχευτικό δικαστήριο. Αυτό σημαίνει ότι οι ενάγοντες θα προσπαθήσουν να λάβουν αποζημίωση από ένα πολύ περιορισμένο απόθεμα χρημάτων.

Η ίδια η εταιρεία, τον περασμένο Ιούλιο είχε δηλώσει δημόσια ότι σκόπευε να συνεχίσει να μάχεται δικαστικά εναντίον όσων χαρακτηρίζουν τα προϊόντα της ως επισφαλή.

Η εταιρεία έχει μπλεχτεί σε έναν μεγάλο αριθμό δικαστικών διαμαχών, με τους δικαστές να αποφασίζουν πως η Johnson & Johnson όφειλε να πληρώσει ως αποζημίωση το αστρονομικό ποσό των 27 εκατ. δολαρίων στην ενάγουσα. Όπως υπογραμμίζει το Reuters, η αποζημίωση αυτή θα μπορούσε να παραγραφεί εντελώς, εάν το «Πρότζεκτ Plato» τεθεί σε εφαρμογή.

 

ieidiseis.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.