Κακοκαιρία “Barbara”: Έλεγχοι της Αστυνομίας για αλυσίδες ακόμα και στα Σπάτα – Το σχέδιο της αστυνομίας και της πυροσβεστικής

Εντατικοί έλεγχοι έχουν ξεκινήσει από το Σάββατο (4/2) για την χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ενόψει της κακοκαιρίας «Barbara» ακόμα και στα Σπάτα

Όπως αναφέρει η κα Βασιλική Τσέπα, το Σάββατο περιπολικό της Αστυνομίας βρισκόταν στο φανάρι στο δημαρχείο για περιφερειακό Σπάτων και έκανε ελέγχους στα οχήματα για το αν διαθέτουν αντιολισθητικές αλυσίδες

Όπως επισημάνθηκε κατά την έκτακτη ενημέρωση της Πυροσβεστικής για την κακοκαιρία οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν στα αυτοκίνητά τους αντιολισθητικές αλυσίδες προκειμένου να τις χρησιμοποιήσουν όταν χρειαστεί.

Στην έκτακτη ενημέρωση επισημάνθηκε επίσης ότι οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους και ότι ο κρατικός μηχανισμός θα βρίσκεται σε επιφυλακή σε όλο το διάστημα της κακοκαιρίας.

Να σημειωθεί ότι στην περίπτωση που κάποιος οδηγός ελεγχθεί και δεν φέρει αλυσίδες, το πρόστιμο που θα κληθεί να πληρώσει είναι 80 ευρώ.

Τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είχε επισημάνει νωρίτερα και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Οι αντιολισθητικές αλυσίδες έχουν γίνει υποχρεωτικές από τον περασμένο Οκτώβριο, με απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών αρμόδιου για τις Μεταφορές Μιχάλη Παπαδόπουλου.

Σύμφωνα με την απόφαση οι οδηγοί, όταν οι καιρικές συνθήκες το επιβάλλουν δηλαδή σε περίπτωση χιονόπτωσης, θα πρέπει να έχουν στα οχήματά τους, υποχρεωτικά αντιολισθητικές αλυσίδες, κατά το χρονικό διάστημα από Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο.

«Η συγκεκριμένη υποχρέωση των οδηγών αφορά σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο της χώρας, κατά το χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο κάθε έτους και όταν οι επικρατούσες συνθήκες το επιβάλουν», αναφέρει η απόφαση του υπουργού.

Με βάση την απόφαση, επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών η υποχρέωση εφοδιασμού των οχημάτων τους με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, όπως χιονοκουβέρτες ελαστικών, εφόσον το όχημα δεν φέρει ειδικά ελαστικά.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, ως ειδικά ελαστικά νοούνται εκείνα που φέρουν την ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου με την ένδειξη M+S (χιονολάστιχα).

Το σχέδιο της αστυνομίας και της πυροσβεστικής – 50 σημεία ελέγχου σε όλη την Αττική

Τα «κέντρα επιχειρήσεων» της Πυροσβεστικής

Μαλακάσα
Αφίδνες
Βαρυμπόμπη
Πεντέλη
Βαρνάβας
Βίλια
Αγία Σωτήρα
Λούμπα Μεγάρων
Γέφυρα Καλυφτάκη

Αττική οδός

Ρουπάκη, Ασπρόπυργος

Δαχτυλίδι Κηφισίας

Το σχέδιο για τις κεντρικές αρτηρίες της Αττικής

Λ. Κηφισίας
Λ. Μεσογείων
Κατεχάκη ( Σε 4 σημεία)
Λ. Κηφισού
Λ. Διονύσου

Οι δρόμοι για τα νοσοκομεία, προς ΚΑΤ και Παίδων, ιδιαίτερη βαρύτητα

«Μπλόκα» για ελέγχους και αλυσίδες

50 σημεία σε όλη την Αττική

Εισόδους και εξόδους Αττικής Οδού
Διόδια Ελευσίνας και Αφίδνες

Πώς τοποθετούμε τις αλυσίδες στο όχημά μας

Για να ξεκινήσουμε την τοποθέτηση πρέπει το όχημά μας να είναι ασφαλισμένο σε οριζόντιο, επίπεδο και σε σταθερό έδαφος, χωρίς απότομη κλίση για να μην συμβεί κάποιο ατύχημα λόγω ολισθηρότητας.

Τοποθετούμε τις αλυσίδες δίπλα από τους κινητήριους τροχούς και τις ξεμπλέκουμε. Απασφαλίζουμε το άγκιστρο της ντίζας και περνάμε την αλυσίδα πίσω από τον τροχό προσέχοντας να μην μπλεχτεί. Συνδέουμε το άγκιστρο πάνω από το υψηλότερο μέρος του τροχού και το κρατάμε σταθερά εκεί με το ένα μας χέρι. Με το ελεύθερο χέρι τραβάμε το υπόλοιπο της αλυσίδας που έχει μείνει πίσω από τον τροχό και το φέρνουμε όσο πιο μπροστά γίνεται.

Στη συνέχεια πρέπει να συνδέσουμε το επάνω γαντζάκι και να αφήσουμε την ντίζα να πέσει πίσω από τον τροχό. Με αυτόν τον τρόπο θα πάρουμε εύκολα τα μπόσικα από κάτω και θα κουμπώσουμε χωρίς δυσκολία το δεύτερο γαντζάκι.

Επόμενο βήμα… Παίρνουμε το κομμάτι της αλυσίδας που στην προέκτασή της έχει έναν γάντζο επάνω σε έναν ελαστικό τεντωτήρα, με την οποία θα ασφαλίσουμε την αλυσίδα. Αφού προχωρήσουμε περίπου 20μ. σταματάμε ξανά, τεντώνουμε την αλυσίδα με το έλασμα για να πάρουμε τα μπόσικα και έτσι ολοκληρώνουμε τη διαδικασία.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.