Κακοκαιρία “Ελπίδα”: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού- Πυκνές χιονοπτώσεις & πολικές θερμοκρασίες

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε η ΕΜΥ. Διαδοχικά καιρικά συστήματα προβλέπεται να προκαλέσουν κακοκαιρία με το όνομα «Ελπίς» (ELPIS) στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες.

Το πρώτο καιρικό σύστημα θα μας επηρεάσει από το Σάββατο (22/1/2022) και το δεύτερο, που θα είναι πιο ισχυρό, από τη Δευτέρα (24/1/2022).

Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της βόρειας και της ανατολικής Ελλάδας καθώς και στα νησιά του Αιγαίου και οι βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα ανατολικά.

Πιο αναλυτικά:

Χαμηλές θερμοκρασίες

Από το Σάββατο αναμένεται βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας σε όλη την χώρα. Επισημαίνεται ότι από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ χαμηλές και οι μέγιστες τιμές τους δε θα ξεπεράσουν τους 2 με 3 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα ο παγετός θα είναι
ισχυρός και ειδικά στην κεντρική και τη βόρεια χώρα τοπικά ολικός.

Χιονοπτώσεις:

Α) το Σάββατο 22/1/2022 θα επηρεαστούν με χιονοπτώσεις ακόμα και πεδινές περιοχές αρχικά της Μακεδονίας και της Θράκης και βαθμιαία της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας. Προς το βράδυ χιονοπτώσεις θα ξεκινήσουν σε όλο το Αιγαίο και κατά τόπους στο κεντρικό και το βόρειο τμήμα του θα είναι πυκνές.

Δείτε ακόμα:  Πρόστιμα 15.000 ευρώ σε 3 πρατήρια υγρών καυσίμων για αθέμιτη κερδοφορία

Β) την Κυριακή 23/1/2022 αναμένεται ύφεση των φαινομένων στα ηπειρωτικά, ενώ στην Εύβοια και σε όλο το Αιγαίο θα συνεχιστούν κατά διαστήματα οι πυκνές χιονοπτώσεις.

Γ) τη Δευτέρα 24/1/2022 οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα είναι τοπικά πυκνές αρχικά στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο, την Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά και βαθμιαία στην ανατολική Πελοπόννησο και σε όλο το νότιο Αιγαίο μέχρι την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Κατά διαστήματα χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Δ) την Τρίτη 25/1/2022 τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν ύφεση στη βόρεια χώρα, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα συνεχιστούν οι πυκνές χιονοπτώσεις.

Θυελλώδεις Άνεμοι:

Τη Δευτέρα και την Τρίτη θα επικρατούν στην ανατολική Ελλάδα και κυρίως στην περιοχή του Αιγαίου θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι (8 με 9 μποφόρ)

Οι δύο φάσεις και το «μυστήριο» της Αττικής

Οι μετεωρολόγοι συμφωνούν ότι η νέα κακοκαιρία που έρχεται στη χώρα μας τα επόμενα 24ωρα φέρνει πολύ κρύο και χιόνια. Τι θα γίνει όμως με την Αττική; «Μπορεί να δώσει από σχεδόν τίποτα έως και πολλά! Για δυνατούς λύτες η συγκεκριμένη κακοκαιρία!», παρατηρεί ο Γιάννης Καλλιάνος, ενώ ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος στην ΕΡΤ σημειώνει πως η κακοκαιρία «θα περάσει από την Αττική αλλά μην περιμένετε και πολλά πράγματα».

Δείτε ακόμα:  Μείωση ενοικίου: Πίστωση 3,96 εκατ. ευρώ για μισθώματα Νοεμβρίου 2020 – Ιουλίου 2021

«Όποιος επιθυμεί να απολαύσει κανονικό χιονιά, μπορεί να πάει την Κυριακή στην Εύβοια, στις Σποράδες, στις Κυκλάδες η στην Κρήτη. Τυχεροί οι νησιώτες μας μέχρι στιγμής. Η Αττική μπορεί να δώσει από σχεδόν τίποτα έως και πολλά! Για δυνατούς λύτες η συγκεκριμένη κακοκαιρία!», έγραψε ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος στο Twitter.

 

Οι δύο φάσεις της κακοκαιρίας και η περίπτωση της Αττικής

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο, η Παρασκευή είναι μια μεταβατική ημέρα καθώς αναμένονται κάποιες βροχές στη Δυτική Ελλάδα, στο ανατολικό Αιγαίο και Δωδεκάνησα. Η αλλαγή του καιρού ξεκινά από το μεσημέρι της Παρασκευής με την ψυχρή εισβολή να ξεκινά από τα βόρεια. Από το βράδυ της Παρασκευής, θα χιονίσει όχι μόνο στα ορεινά της Βόρειας Ελλάδας αλλά και σε πιο πεδινές περιοχές, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο.

Δείτε ακόμα:  Έφηβος έχασε την όραση του εξαιτίας της αποκλειστικής διατροφής με junk food!

Η ψυχρή μάζα θα κατέβει γρήγορα προς τα νότια ενώ το Σάββατο θα έρθουν πολύ κρύες αέριες μάζες στα νοτιότερα.

Η Αθήνα το μεσημέρι του Σαββάτο, Κυριακής και Δευτέρας θα έχει θερμοκρασία λίγο πάνω από τους 5 βαθμούς, ενώ πολύ θα είναι το κρύο σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, θα χιονίσει σίγουρα στη Θεσσαλία και σε πεδινές περιοχές, θα κατέβει στη Στερεά και στην Εύβοια. Με τα τελευταία στοιχεία, θα περάσει από την Αττική αλλά μην περιμένετε και πολλά πράγματα.

«Αυτό το κύμα ψύχους θα μείνει στη χώρα. Δηλαδή οι πολύ κρύες αέριες μάζες. Τι σημαίνει αυτό; Αν δώσει το σύστημα και νερό, θα είναι χιόνι. Άρα μπορούμε να κρατήσουμε νομίζω τις δύο φάσεις της κακοκαιρίας αυτής: Η πρώτη φάση είναι το κρύο του Σαββατοκύριακου με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής χώρας: της Θεσσαλίας, της Στερεάς, της Εύβοιας και ακόμα και στην Αττική και υπάρχει και η δεύτερη φάση – Δευτέρα, Τρίτη – που είναι αβέβαιη.

Κάποια στοιχεία χθες έδιναν πολλά χιόνια Δευτέρα, Τρίτη. Ας κρατήσουμε μικρό καλάθι, να δούμε πώς θα εξελιχθεί το Σαββατοκύριακο. Είναι πιο πιθανό να χιονίσει περισσότερο στη Νάξο απ’ ότι στη Φλώρινα».