«Καμπανάκι» από Αμερικανό επιδημιολόγο: Νόσος πολύ χειρότερη του Covid-19 απειλεί να ξεκληρίσει τον πλανήτη!


Δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες από την προειδοποίηση της «γυναίκας-νυχτερίδας» του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν, Σι Ζενγκλί, ότι ο κορωνοϊός είναι μόνο «η κορυφή του παγόβουνου», σε σχέση με τους θανατηφόρους, αλλά άγνωστους ιούς που υπάρχουν, και κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος προειδοποιεί ότι η επόμενη πανδημία μπορεί να είναι… ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ «Η ΜΕΓΑΛΗ» και δεν πρέπει να μας βρει απροετοίμαστους, όπως αυτή του Covid-19.

Σε άρθρο του στο περιοδικό «Foreign Affairs», το οποίο συνέταξε μαζί με τον συγγραφέα Μαρκ Ολσέικερ, ο Μάικλ Οστερχολμ, καθηγητής και διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής Λοιμωδών Νόσων του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. «Κάποιο μελλοντικό μικροβιακό ξέσπασμα θα είναι ακόμη μεγαλύτερο και πιο φονικό. Με άλλα λόγια, αυτή η πανδημία (Covid-19) πιθανότατα δεν είναι… Η Μεγάλη, που εδώ και δεκαετίες στοιχειώνει τους επιδημιολόγους», σημειώνει.

Προειδοποιεί ότι «η επόμενη πανδημία πιθανότατα θα προέλθει από έναν νέο ιό της γρίπης, με την ίδια καταστροφική επίπτωση της πανδημίας του 1918, που σάρωσε τη Γη δυόμισι φορές, σε λίγο περισσότερο από ένα έτος, σε απανωτά κύματα, σκοτώνοντας περισσότερους ανθρώπους από ό,τι ο βίαιος και ο αιματηρός (Α’ Παγκόσμιος) πόλεμος που είχε προηγηθεί». Εκτιμά μάλιστα ότι «μπορεί (τη μεγάλη πανδημία) να μην τη ζήσει η γενιά μας, αλλά μπορεί να έλθει και πιο γρήγορα του αναμενόμενου».

«Δεν πρέπει να μας βρει απροετοίμαστους», τονίζει, προσθέτοντας ότι «ο χρόνος εξαντλείται για την προετοιμασία εν όψει της επόμενης πανδημίας. Πρέπει να δράσουμε τώρα με αποφασιστικότητα και στόχο και αυτό αφορά τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και τους επιστήμονες δημόσιας υγείας».

Αναγκαία η δημιουργία οργανισμού Υγείας τύπου ΝΑΤΟ
Γι’ αυτό συστήνει οι κυβερνήσεις να μην εξαρτώνται τόσο πολύ από την αγορά και από άλλες χώρες, αλλά να φροντίσουν να χρηματοδοτήσουν έγκαιρα την έρευνα για ανάπτυξη νέων φαρμάκων και εμβολίων.

Επίσης, να ενισχύσουν το εγχώριο παραγωγικό δυναμικό για επαρκή εφόδια άμεσης ανάγκης, να αυξήσουν τα διαθέσιμα αποθέματά τους και παράλληλα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να δημιουργήσουν έναν νέο διεθνή οργανισμό, τύπου ΝΑΤΟ δημόσιας υγείας.

newsbreak.gr