«Καμπανάκι» σεισμολόγου για δύο επικίνδυνα ρήγματα στη Μαγνησία – Μπορούν να δώσουν σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο γεωλόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Αθανάσιος Γκανάς, για δύο ρήγματα στη Μαγνησία, που μπορούν να δώσουν σεισμό μεγέθους άνω των 6 Ρίχτερ.

Ο σεισμολόγος, μιλώντας στο magnesianews.gr, εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μελέτη από την Πολιτεία για το ρήγμα του Περιβλέπτου και των Αϊβαλιώτικων.

Τα δύο συγκεκριμένα ρήγματα είναι άγνωστο το πότε χρονικά έδωσαν σεισμό και γι’ αυτό τον λόγο κρίνεται επιβεβλημένη η πραγματοποίηση γεωλογικών ερευνών, για να διαπιστωθεί η κατάστασή τους.

«Η Πολιτεία πρέπει να ενδιαφερθεί είτε μέσω του κεντρικού μηχανισμού είτε διαμέσου της Περιφέρειας και των Δήμων, ώστε να υλοποιηθούν έρευνες, γιατί δεν γνωρίζουμε πότε “έσπασαν” τελευταία φορά», επισημαίνει χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως το ευτύχημα είναι πως τα κτήρια στον Βόλο είναι ασφαλή. Ειδικότερα, όταν κατασκευάστηκαν, τηρήθηκαν οι αντισεισμικοί κανόνες και ο σχεδιασμός τους έγινε ώστε να αντέχουν τις ισχυρές δονήσεις, και έτσι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, πάντα στο μέτρο του δυνατού.

Αναφερόμενος στα δύο συγκεκριμένα ρήγματα υπογράμμισε πως το πρώτο, αυτό του Περιβλέπτου, είναι μήκους 21 χιλιομέτρων και μπορεί να δώσει σεισμό μεγέθους τουλάχιστον 6 Ρίχτερ. Το δεύτερο έχει να κάνει με το ρήγμα των Αϊβαλιώτικων, μήκους 12 χιλιομέτρων, και έχει τη δυνατότητα να δώσει σεισμό μέχρι και 6 Ρίχτερ. Παράλληλα, στην περιοχή υπάρχουν και άλλα δύο σημαντικά ρήγματα, τα οποία, ωστόσο, γνωρίζουμε πότε «έσπασαν». Συγκεκριμένα, το πρώτο είναι της Νέας Αγχιάλου, που το 1980 έδωσε 6,5 Ρίχτερ και το δεύτερο είναι εκείνο του Ρήγειου με τα 6,8 Ρίχτερ το 1957.

newsbeast.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.