Οι εικόνες της απόλυτης καταστροφής με τους πλημμυρισμένους δρόμους στη Βαλένθια ξύπνησαν σε πολλούς στην Ελλάδα μνήμες από την φονική πλημμύρα στη Μάνδρα τον Νοέμβριο του 2017, όπου τη ζωή τους έχασαν 24 άνθρωποι.
Με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής να είναι ολοένα και περισσότερο εμφανείς πλέον, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι όσο περνούν τα χρόνια οι καταστροφικές πλημμύρες τόσο στη χώρα μας, όσο και στις ευρύτερη περιοχή θα είναι συχνότερες.
«Καμπανάκι» Καντερέ για το λεκανοπέδιο της Αττικής
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρώην διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Νίκος Καντερές ανέφερε μεταξύ άλλων πως η κατάσταση πλέον χρήζει διαφορετικής αντιμετώπισης από ό,τι πριν μερικά χρόνια, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το λεκανοπέδιο της Αττικής.
Όπως σημειώνει «είναι δεδομένο πως μετά από μια μακρά περίοδο ανομβρίας, κάποια στιγμή το επόμενο διάστημα το Omega Blocking που εμποδίζει να πέσουν βροχές στην Αττική θα υποχωρήσει με αποτέλεσμα να έρθουμε αντιμέτωποι με τις πρώτες σοβαρές διαταραχές. Δεν είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν πλημμυρικά φαινόμενα, ωστόσο στο άμεσο μέλλον πρέπει να είμαι προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο και να διαθέτουμε όλα τα κατάλληλα εργαλεία για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως, αφού από το τρίτο 10ήμερο του Νοέμβριου το σκηνικό φαίνεται να αλλάζει».
«Ανάγκη για ένα σύγχρονο μετεωρολογικό ραντάρ στην Αττική»
Σχολιάζοντας τι θα μπορούσε να συμβεί ώστε η Αττική να είναι σε μεγαλύτερο βαθμό θωρακισμένη πέραν των αντιπλημμυρικών έργων ο κ. Καντερές αναφέρθηκε στις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα και τη Βαλένθια.
«Το Νοέμβριο του 2017 στη Μάνδρα ένα ελαφρύ ρεύμα από τον Κορινθιακό προς το όρος Πατέρα δημιούργησε υγρές αέριες μάζες με αποτέλεσμα στη συνέχεια να σημειωθούν ισχυρές καταιγίδες. Τότε είχαν πέσει περίπου 200 χιλιοστά βροχής με αποτέλεσμα το ποτάμι που δημιουργήθηκε να κατευθυνθεί προς τη Μάνδρα προκαλώντας την ανυπολόγιστη καταστροφή που ξέρουμε. Ανάλογη κατάσταση, σαφώς σε μεγαλύτερο βαθμό και στη Βαλένθια», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καντερές και υπογραμμίζει:
«Και στις δύο περιπτώσεις θα είχαμε λιγότερα θύματα εάν υπήρχε ένα μετεωρολογικό ραντάρ το οποίο θα μπορούσε να προειδοποιήσει, ειδικότερα στη Βαλένθια, για ότι έρχεται». «Λειτούργησε κάτι τέτοιο από την ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία;», διερωτάται ο γνωστός μετεωρολόγος και τονίζει την ανάγκη η Αττική να αποκτήσει ένα νέο σύγχρονο μετεωρολογικό ραντάρ.
«Μέσω των ηχοβολίσεων που θα πραγματοποιούνται από αυτά τα ραντάρ οι μετεωρολόγοι θα είναι σε θέση να εντοπίζουν τον υετό μέσα στα σύννεφα σε μια πολύ βραχυπρόθεσμη περίοδο έως και 2 ωρών, το λεγόμενο Nowcasting, και να στέλνουν τα απαραίτητα μηνύματα στις αρμόδιες Αρχές», καταλήγει.
iefimerida.gr