Καρκινογόνες ουσίες σε δημοφιλή προϊόντα μακιγιάζ

Ερευνα αποκαλύπτει ότι οι μισές δημοφιλείς μάρκες περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες που προκαλούν προβλήματα υγείας!

Την τοξική πλευρά της ομορφιάς φέρνει στο φως νέα έρευνα, σύμφωνα με την οποία περισσότερες από τις μισές δημοφιλείς μάρκες μακιγιάζ που πωλούνται σε ΗΠΑ και Καναδά περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες, ικανές να προκαλέσουν ακόμα και καρκίνο.

Επιστήμονες του Notre Dame University ήλεγξαν περισσότερα από 200 προϊόντα γνωστών εταιριών, όπως L’Oréal, Mac, Clinique, Maybelline, Smashbox, Nars και Estée Lauder, και στο 52% εξ αυτών εντόπισαν ίχνη υπερφθοριωμένων και πολυφθοριωμένων αλκυλιωμένων ουσιών (PFAS). Περισσότερο «ένοχα» προϊόντα αποδείχτηκε ότι είναι η αδιάβροχη μάσκαρα, όπου ίχνη PFAS εντοπίστηκαν στο 82% των brands που ερευνήθηκαν, τα foundations, με ίχνη τοξικών ουσιών να ανευρίσκονται στο 63% των εταιριών, και τα υγρά κραγιόν με αντίστοιχο ποσοστό που άγγιζε το 62%.

Δείτε ακόμα:  Σούπερ Μάρκετ: Σε ποια προϊόντα οι τιμές θα πάρουν… φωτιά – Πόσο θα ακριβύνει το καλάθι της νοικοκυράς

Οι ειδικοί, ωστόσο, δεν αποκαλύπτουν ποιες από τις εταιρίες χρησιμοποιούν τοξικά χημικά, καθώς στόχος της έρευνάς τους, που δημοσιεύτηκε στο «Environmental Science & Technology», δεν είναι να τις στοχοποιήσουν, αλλά να αναδείξουν το πρόβλημα.

Οι υπερφθοριωμένες και πολυφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες είναι μια πολυμελής οικογένεια 9.000 συνθετικών χημικών ουσιών, οι οποίες χρησιμοποιούνται ευρέως. Συχνά αποκαλούνται «για πάντα χημικά», επειδή δεν διασπώνται με φυσικό τρόπο και σωρεύονται στον ανθρώπινο οργανισμό, στο περιβάλλον ή στο πόσιμο νερό. Παλαιότερες έρευνες τις έχουν συνδέσει με μια ευρεία γκάμα προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου των νεφρών και των όρχεων, της υπέρτασης, των παθήσεων του θυρεοειδούς και της ανοσοτοξικότητας των παιδιών.

Δείτε ακόμα:  Αγχώδεις διαταραχές: Ποιο είναι το αντίδοτο που μειώνει κατά 60% τον κίνδυνο

newsbreak.gr