Καρκίνος Προστάτη: Η κρυφή απειλή της ορμονοθεραπείας

Μια επικίνδυνη καρδιολογική επιπλοκή της λήψης αντιανδρογόνων για τον καρκίνο του προστάτη αποκαλύπτει νέα έρευνα…

Σε πολλούς άνδρες με καρκίνο του προστάτη χορηγείται ορμονοθεραπεία με φάρμακα που μπλοκάρουν την παραγωγή τεστοστερόνης. Τα αντιανδρογόνα όμως, όπως επίσης λέγονται, φαίνεται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης μιας επικίνδυνης καρδιακής αρρυθμίας σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Circulation.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ. Joe-Elie Salem αναπληρωτή καθηγητή καρδιολογίας και φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης στο Παρίσι εξέτασαν το βαθμό στον οποίο τα αντιανδρογόνα επηρεάζουν το διάστημα QT του ηλεκτροκαρδιογραφήματος (ΗΚΓ).

Το διάστημα QT, το οποίο αντικατοπτρίζει τη διάρκεια του δυναμικού ενεργείας των κυττάρων του κοιλιακού μυοκαρδίου, δύναται να επιμηκυνθεί παθολογικά, συνεπεία κληρονομικής ή επίκτητης δυσλειτουργίας των ιοντικών διαύλων των κυτταρικών μεμβρανών.

Η επιμήκυνση του διαστήματος QT εγκυμονεί τον κίνδυνο έκλυσης χαρακτηριστικής μορφής πολύμορφης κοιλιακής ταχυκαρδίας (Torsades de Pointe).

«Εν μέρει, η τεστοστερόνη είναι υπεύθυνη για την προστατευτική επίδραση στους άνδρες», δήλωσε ο Δρ. Salem. «Θέλαμε να δούμε αν ο αποκλεισμός της τεστοστερόνης με αντιανδρογόνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε οξεία επιμήκυνση του διαστήματος QT και αιφνίδιο θάνατο».

O Δρ. Salem και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν τη VigiBase, μία διεθνή βάση δεδομένων υγείας και αναφορών παρενεργειών φαρμάκων που τηρείται από το 1968. Ερεύνησαν περιπτώσεις ανδρών με παράταση του διαστήματος QT, Torsades de Pointe ή αιφνίδιο θάνατο που σχετιζόταν με θεραπεία αποκλεισμού της τεστοστερόνης.

Επτά στα δέκα φάρμακα που εξετάστηκαν σχετίζονταν με δυσανάλογα επίμηκες διάστημα QT, Torsades de Pointe ή αιφνίδιο θάνατο που σχετιζόταν με θεραπεία αποκλεισμού της τεστοστερόνης.

Η επίδραση των φαρμάκων στον καρδιακό ρυθμό «είναι μία σημαντική υπόθεση η οποία πιθανότατα δεν λαμβάνει την προσοχή που της αρμόζει ως προς τους όρους της ασφάλειας των φαρμάκων. Όταν ερευνούμε για περιστατικά Torsades de Pointe που προκαλούνται από φαρμακευτική αγωγή, βρίσκουμε πως οι επιπτώσεις του προβλήματος είναι συχνά μεγαλύτερες από ότι είχε ανακαλυφθεί.

Ο Δρ. Salem δήλωσε πως χρειάζεται περισσότερη έρευνα για την αλληλεπίδραση μεταξύ των αντιανδρογόνων και άλλων φαρμάκων και νόσων που θα μπορούσαν επίσης να παρατείνουν το διάστημα QT. Για παράδειγμα, οι διαταραχές των ηλεκτρολυτών προκαλούνται από χαμηλά επίπεδα καλίου και μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον καρδιακό ρυθμό.

«Όταν χορηγούνται αντιανδρογονική θεραπεία θα πρέπει πιθανά να γίνεται εξέταση για torsade de pointes και οι γιατροί να είναι πολύ προσεκτικοί για τον έλεγχο άλλων παραγόντων κινδύνου για αύξηση του διαστήματος QT», δήλωσε ο Δρ. Salem.

ygeiamou.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.