«Καθαρά» από κεταμίνη τα ξεχασμένα δείγματα αίματος της Τζωρτζίνας – Τι έδειξε ο έλεγχος

«Καθαρά» από την ουσία κεταμίνη βγήκαν όλα τα ξεχασμένα δείγματα αίματος της Τζωρτζίνας καθώς ολοκληρώθηκε ο σχετικός έλεγχος, που είχε παραγγείλει η 18η ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση θανάτου των τριών παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη-Πισπιρίγκου από την Πάτρα.

Πρόκειται για οκτώ φιαλίδια με δείγμα αίματος της άτυχης 9χρονης, που εντοπίστηκαν σε κάποια νοσοκομεία και είχαν σταλεί για ανάλυση προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπήρξε χορήγηση κεταμίνης και σε χρόνο προγενέστερο του θανάτου του παιδιού, όπως αναφέρει η εκπομπή LiveNews στο Mega.

«Ήρθαν τα δείγματα και ‘μίλησαν’. Και τι είπαν; ότι δεν έχει ανιχνευθεί καμία απολύτως ουσία σε αυτά» σχολίασε ο συνήγορος της 33χρονης, Όθων Παπαδόπουλος.

Το πρώτο δείγμα, και ενδεχομένως το πιο κρίσιμο, ήταν στο φιαλίδιο που βρέθηκε ξεχασμένο σε ψυγείο του Καραμανδάνειου. Είναι το δείγμα που πήραν οι γιατροί στις 8 Απριλίου 2021, λίγες ώρες μετά την εισαγωγή της Τζωρτζίνας στο νοσοκομείο και το πρώτο της επεισόδιο, μέσα στη νύχτα, στο σπίτι, όπως το είχε περιγράψει τότε η Πισπιρίγκου. Οι γιατροί είχαν πάρει αίμα από το παιδί για να κάνουν εξετάσεις. Έναν χρόνο μετά, αυτό το δείγμα που εντοπίζεται ξεχασμένο στο ψυγείο, βγαίνει καθαρό, χωρίς ίχνος κεταμίνης, με τους ειδικούς να διατηρούν μια επιφύλαξη για το αποτέλεσμα.

«Δεν είναι θέμα παλαιότητας, είναι θέμα συντήρησης κανονικά και αν ήταν ορός ή πλάσμα. Δεν έχει να κάνει με την παλαιότητα ως προς τον χρόνο» εξηγεί η ιατροδικαστής, Ελπίδα Σπανουδάκη.

Οι εξετάσεις είναι πεντακάθαρες με την υποσημείωση όμως ότι: Το αρνητικό αποτέλεσμα δεν υποδηλώνει απαραίτητα και τη μη λήψη κάποιου φαρμάκου ή άλλης χημικής ουσίας. Η μη ανίχνευση της τυχόν ληφθείσας ουσίας μπορεί να οφείλεται σε διάφορα αίτια (το είδος του δείγματος, τη ληφθείσα μικρή δόση, το μεγάλο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τη λήψη της ουσίας ως τη δειγματοληψία, τις συνθήκες δειγματοληψίας και τη διαθέσιμη μεθοδολογία).

Τι βρέθηκε στα φιαλίδια Ωνασείου και Αγλαΐα Κυριακού

Οι ειδικοί εξέτασαν και τα φιαλίδια που είχαν φυλαχτεί από το Ωνάσειο και το Αγλαΐα Κυριακού. Επίσης δεν βρέθηκε κεταμίνη. Και στις δύο τοξικολογικές βρέθηκαν μόνο τα φάρμακα που δόθηκαν και συμπεριλήφθηκαν στον ιατρικό φάκελο της Τζωρτζίνας όπως διαζεπάμη, μιδαζολάμη και αντιεπιληπτικά. «Σίγουρα δίνει πληροφορίες ως προς την εγκυρότητα ανεύρεσης της φαρμακευτικής ουσίας αφού διασταυρώνεται με τον ιατρικό φάκελο της μικρής» αναφέρει η ιατροδικαστής.

Τα δείγματα λαμβάνονταν κάθε φορά που το παιδί εμφάνιζε σπασμούς αλλά σε κανένα από αυτά –ούτε καν προπαραμονή και παραμονή του θανάτου- δεν εντοπίστηκε κεταμίνη.

«Ακούστηκε ότι όχι μόνο δολοφονήθηκε από την μάνα αλλά και βασανίστηκε σταδιακά με χορήγηση ουσιών», σχολίασε ο Όθων Παπαδόπουλος.

Άγνωστο παραμένει πάντως γιατί ακόμα δεν έχει ζητηθεί και η ανάλυση των τριχών της Τζωρτζίνας που είχαν ληφθεί λίγο πριν οδηγηθεί στην ΜΕΘ Πατρών τον Απρίλιο του 2021.

Οι ανεξήγητοι θάνατοι της Μαλένας και της Ίριδας

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την ίδια εκπομπή, η διευθύντρια της Παιδιατρικής Παίδων αποκαλύπτει στην κατάθεση της πως ήδη από τον Ιανουάριο του 2022, έβρισκε ανεξήγητους τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας.

«Πληροφορήθηκα από τους γονείς για το ιστορικό των δύο προηγούμενων παιδιών που είχαν πεθάνει, το πρώτο από την ηπατική ανεπάρκεια, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, το οποίο δεν εξηγούσε, κατά την άποψή μου, τον θάνατο του παιδιού. Αυτό το λέω γιατί δεν γίνεται να πεθαίνει ένα παιδί ξαφνικά από ηπατική ανεπάρκεια. Το δεύτερο παιδί της οικογένειας πληροφορήθηκα ότι πέθανε αιφνίδια στο σπίτι και ότι στη νεκροτομή βρέθηκε αγενεσία φλεβόκομβου, το οποίο επίσης μας προβλημάτισε, εμένα και τους υπόλοιπους γιατρούς της ομάδας, σαν αιτία θανάτου» αναφέρει η διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου Παίδων.

Δυσεξήγητη όμως της φάνηκε και η πρώτη ανακοπή της Τζωρτζίνας που την άφησε τετραπληγική. «Για την πρώτη ανακοπή της Τζωρτζίνας η μητέρα μου είπε ότι είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο, επειδή το βράδυ εμφάνισε ένα επεισόδιο στο σπίτι, κατά τον ύπνο του, που το παιδί ξαφνικά άρχισε να τρέμει. Στην ερώτηση μου, αν το παιδί είχε χάσει και τις αισθήσεις του, είπε: «όχι, ήταν σαν μια εικόνα πανικού». Από τα λεγόμενα της μητέρας δεν μπόρεσα να εξηγήσω ούτε την ανακοπή της Τζωρτζίνας, ούτε τους θανάτους των προηγούμενων παιδιών. Εντύπωση μου έκανε ότι η μητέρα ήταν ιδιαίτερα ψύχραιμη με όλα τα προβλήματα που αντιμετώπιζε» συμπληρώνει.

Οι γιατροί παρατήρησαν μόνο ταχυκαρδία στην Τζωρτζίνα, ενώ η Ρούλα Πισπιρίγκου τους διαβεβαίωσε πως θα ακολουθήσει και βραδυκαρδία. «Μετά το δεύτερο ή τρίτο επεισόδιο, παρατηρήσαμε ότι στα επεισόδια είδαμε μόνο ταχυκαρδία και όχι βραδυκαρδία. Η μητέρα μας είπε: “το μεγάλο επεισόδιο με βραδυκαρδία δεν το έχει κάνει ακόμα, θα δείτε”».

Όπως υποστηρίζει στην κατάθεση της, κανείς δεν μπορούσε να αποκλείσει πως τα επεισόδια στα οποία μόνο η μητέρα ήταν παρούσα μπορούσαν να προέρχονται από την εγκεφαλοπάθεια της μικρής. «Η Γεωργία ήταν ένα παιδί με βαριά εγκεφαλοπάθεια. Δεν μπορούσαμε να αποκλείσουμε ότι τα επεισόδια προέρχονται λόγω της εγκεφαλοπάθειας. Βέβαια, μετά την πολύωρη καταγραφή ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος, δεν αποδείχθηκε ότι πρόκειται για επεισόδια σπασμών» λένε οι γιατροί.

Την δική τους βαρύτητα θα έχουν οι καταθέσεις 20 γιατρών από το Ρίο που ακόμα δεν έχουν κληθεί καθώς έζησαν την 9χρονη το κρίσιμο εκείνο διάστημα πριν μεταφερθεί στο Αγλαΐα Κυριακού.

«Η κεταμίνη έχει μια γρήγορη κάθαρση από το αίμα»

Το γεγονός ότι βγήκαν «καθαρά» από κεταμίνη τα δείγμα αίματος της Τζωρτζίνας κλήθηκε να σχολιάσει ο ιατροδικαστής, Δημήτρης Γαλεντέρης. «Η κεταμίνη έχει μια γρήγορη κάθαρση από το αίμα. Παίζει τεράστιο ρόλο ποια χρονική στιγμή ελήφθησαν τα δείγματα αίματος που αναλύθηκαν εκ των υστέρων» εξήγησε.

Επισήμανε πως εάν δεν έχει δοθεί μεγάλη ποσότητα κεταμίνης στον οργανισμό, υπάρχει πιθανότητα μέσα σε μία ώρα να έχει καταλήξει στα ούρα. Ο ίδιος πάντως σημείωσε ότι «τα αρνητικά δείγματα δεν σημαίνουν τίποτα για την δεδομένη υπόθεση».

Διαβεβαίωσε, πάντως, ότι η λήψη τριχών από την Τζωρτζίνα είναι το μόνο υλικό που μπορεί να μας «πάει πίσω στον χρόνο» και να μας δώσει αδιάσειστα στοιχεία.

 

enikos.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.