Και η Τουρκία τον… χαβά της: Παραβιάσεις στο Αιγαίο και δύο ερευνητικά πλοία στην Αν. Μεσόγειο

Μια ημέρα προτού μπει και η Αθήνα σε καραντίνα, η Τουρκία επέλεξε να προχωρήσει σε μπαράζ αεροπορικών «πιέσεων» στο Αιγαίο.

Την ίδια στιγμή, ο τουρκικός πολεμικός στόλος που συνοδεύει το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, συνεχίζει να πλέει στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως και ο στολίσκος του έτερου ερευνητικού σκάφους, του Barbaros, να κινείται πλησίον της Κύπρου, μπαινοβγαίνοντας στην ΑΟΖ της.

Σήμερα, επτά τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, τα έξι εκ των οποίων οπλισμένα, προέβησαν σε σειρά παραβάσεων (συνολικά 12) των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και δύο παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου.

Δείτε ακόμα:  Κορονοϊός: Καμπανάκι Παπαευαγγέλου για τις μικρές εξάρσεις – Που παρατηρούνται

Σε μια περίπτωση τουρκικό F-16 έκανε υπέρπτηση πάνω από τις ανατολικές ακτές της Σάμου, στο αρκετά μεγάλο ύψος, πάντως, των 20.000 ποδιών.

Σημειώθηκε και μια «εικονική αερομαχία» (εμπλοκή), όταν ελληνικά μαχητικά έσπευσαν να αναχαιτίσουν τουρκικά.

Ταυτόχρονα, στο Αιγαίο επιχειρούσε σημαντικός αριθμός κατασκοπευτικών αεροσκαφών, τύπου CN-235, καθώς και τέσσερα ελικόπτερα.

Τα αεροσκάφη, μαχητικά και κατασκοπευτικά, κινήθηκαν στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Όπως φαίνεται από τις καταγραφές πτήσεων σε ειδικευμένα -επί αεροπορικών θεμάτων- sites, τα τουρκικά κατασκοπευτικά επιδίδονται σε μεγάλο βαθμό στο «χτένισμα» περιοχών, όπου οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις φοβούνται ότι, ενδεχομένως, «κρύβονται» ελληνικά υποβρύχια.

Δείτε ακόμα:  Συντάξεις: Πώς θα καταβληθούν αυξήσεις και αναδρομικά σε 200.000 συνταξιούχους

Στο μεταξύ, στην Ανατολική Μεσόγειο πλέουν δύο τουρκικά ερευνητικά σκάφη, «μαρκάροντας» τις θαλάσσιες περιοχές που η Τουρκία ισχυρίζεται ότι της ανήκουν.

Δεν είναι τυχαίο ότι πλέουν, το μεν Oruc Reis ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού, «οργώνοντας» την περιοχή, το δε Barbaros, δυτικά του 32ου Μεσημβρινού, μπαινοβγαίνοντας, πάντως, στην κυπριακή ΑΟΖ.

lawandorder.gr