«Και με το κεφάλι μου τι θα γίνει;»

Μόλις τρεις μέρες μετά την ανακοίνωση ότι πρέπει να μείνουμε σπίτι λόγω την εξάπλωσης του κορωνοϊού στην χώρα μας και αφού έκλεισαν καταστήματα όπως καφετέριες και κομμωτήρια, παρατήρησα χθες στα social media μέσω πολλών κοινοποιήσεων από ανθρώπους που εργάζονται στον χώρο της ομορφιάς και περιποίησης, ένα κύμα απερισκεψίας από πελάτες που τους προτρέπουν να συνεχίσουν την εργασία τους κατ’ οίκον είτε στο δικό τους σπίτι είτε στο σπίτι του πελάτη.

Διαβάζοντας αναρτήσεις από ιδιοκτήτες ή εργαζόμενους κομμωτηρίων και χώρων ομορφιάς και συνομιλώντας με μερικούς από αυτούς, αντιλήφθηκα ότι ο ατομικισμός και η ανευθυνότητα ίσως είναι ο κυριότερος εχθρός μας και όχι ο ιός αυτός καθαυτός και μάλλον από αυτά τα χαρακτηριστικά πρέπει να απολυμανθεί η κοινωνία μας πρώτα και μετά να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε άλλη απειλή για την ανθρωπότητα.

Επιπλέον, επικοινώνησα με μερικούς ανθρώπους του κλάδου ο ίδιος και με διαβεβαίωσαν ότι όχι μόνο οι αναρτήσεις τους είναι πέρα για πέρα αληθινές χωρίς υπερβολές αλλά μου διάβασαν και προσωπικά μηνύματα ώστε να πειστώ και να βγάλω τα δικά μου συμπεράσματα για την συμπεριφορά μιας μερίδας πελατών που θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει επικίνδυνη για την δημόσια υγεία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συνομιλία ενός ιδιοκτήτη με μία πελάτη η οποία τον προσέγγισε μέσω προσωπικών μηνυμάτων για να του προτείνει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο σπίτι και «απειλώντας» τον έμμεσα ότι αν αρνηθεί είναι λογικό να στραφούν σε άλλους που θα δεχτούν αυτή την πρόταση με αποτέλεσμα να την χάσει από πελάτη του. Η ίδια συνέχισε γράφοντας ότι δεν χρειάζεται να το προωθεί όπως κάνει κανονικά με το μαγαζί αλλά «από στόμα σε στόμα» και μέσω προσωπικών μηνυμάτων, κλείνοντας την συνομιλία παρακαλώντας τον με την έκφραση «και με το κεφάλι μου τι θα γίνει;».

Ο ίδιος φυσικά της αρνήθηκε ευγενικά αναφέροντας ότι έτσι δεν θα έβαζε μόνο σε κίνδυνο την υγεία της ίδιας, καθώς το περασμένο διάστημα είχε έρθει σε επαφή με πολύ κόσμο λόγω του κομμωτηρίου, αλλά θα κινδύνευε και ο ίδιος και οι γύρω του παραβιάζοντας τους κανόνες υγιεινής και τις προτροπές που έχουν επιβληθεί σε όλους μας.

Αυτό είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα και δυστυχώς δείχνουν ότι κάποιοι είναι ανεύθυνοι και μέσα στην οποιαδήποτε άγνοια κινδύνου τους απειλούν την δημόσια υγεία και τους υπόλοιπους γύρω τους.

Θα παρότρυνα λοιπόν να λάβουμε όλοι σοβαρά τα μέτρα και την κατάσταση γενικότερα που βρισκόμαστε με ψυχραιμία, υπευθυνότητα και συλλογική συνείδηση γιατί πέρα από τους κανόνες υγιεινής, ένα μεγάλο όπλο μας ενάντια σε οποιαδήποτε απειλή είναι η συλλογικότητα και η συνεννόηση μεταξύ όλων των πολιτών.

Υ.Γ. Όσον αφορά συμπεριφορές όπως της συγκεκριμένης κυρίας, θα συνιστούσα να κοιτάξει ο καθένας τι θα γίνει με αυτό που υπάρχει μέσα στο κεφάλι του και όχι με ό,τι υπάρχει έξω από αυτό αυτές τις δύσκολες εποχές.

Μέχρι το επόμενο κείμενο, αφήστε τις σκέψεις σας να γίνουν λέξεις και τούμπαλιν..

Χρήστος Ιωάννου