ΚΕΛ στον Δήμο Σαρωνικού Ουτοπία ή μακρινή πραγματικότητα;

Μπαίνοντας την Παρασκευή 3\11\2017 στις 18:20 το απόγευμα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σαρωνικού όπου θα συζητείτο ένα σημαντικότατο θέμα για την ποιότητα ζωής του καθενός κατοίκου, οικιστή, παραθεριστή και όποιου επισκέπτεται το πανέμορφο αυτό κομμάτι της Αττικής Γης…

… εκτός από τον πολύ κόσμο που συνάντησα έξω και μέσα στην αίθουσα, έγινα μάρτυρας και της κατάρρευσης του κυρίου Καρυδάκη, όπως άκουσα να τον αποκαλούν οι παρευρισκόμενοι, που ανάγκασε την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να μεταφέρει την συνεδρίαση στο αμφιθέατρο του Δήμου και να την κλείσει στις 4 το πρωί του Σαββάτου.

Γράφει η Σοφία Διγενή, Δημοσιογράφος

Ευχόμαστε περαστικά στον κ. Καρυδάκη και κάνουμε μια πρώτη εκτίμηση για ότι συνέβη σε αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο παραθέτοντας και τις θέσεις όσων μας ενημέρωσαν για αυτές. Κι αυτό γιατί εδώ και μία και περισσότερο εβδομάδες ζητήσαμε μέσω γραπτού μηνύματος από τους 11 που υπέγραψαν την αίτηση για συζήτηση του αποχετευτικού στο δημοτικό Συμβούλιο, στα πλαίσια της δημοσιογραφικής μας έρευνας, να μας απαντήσουν, ως όφειλαν, γραπτώς, γιατί στέκονται αντίθετοι και που προτείνουν να γίνει το ΚΕΛ και γιατί.

Το ερώτημα τέθηκε ως εξής: Κυρία\ε……“ Πρόσφατα είδαμε ότι υπογράφετε για τον επαναπροσδιορισμό της θέσης του ΚΕΛ που προβλέπετε να δημιουργηθεί στο ΒΙΟΠΑ Καλυβίων. Θα θέλαμε, αν το επιθυμείτε κι εσείς να μας ενημερώσετε για τους λόγους που λέτε όχι και ποια είναι η πρότασή σας για τον χώρο και τον τύπο ΚΕΛ για την περιοχή. Η απάντησή σας θα δημοσιευθεί στο πρώτο φύλλο της Εφημερίδας ΣΑΡΩΝΙΚΟΣnews που ετοιμάζουμε μαζί με των υπολοίπων 10 που υπογράφουν το σχετικό αίτημα. Παρακαλούμε να μας στείλετε μέσα σε 100- 150 λέξεις το μήνυμά σας και μία φωτογραφία σας στο [email protected] μέχρι τις 5 Νοεμβρίου.”

Μέχρι και σήμερα 5\11\2017 που γράφονται τα παραπάνω σχετικά, απάντηση γραπτή πήραμε μόνον από την κα Ράπτη η οποία θεωρεί νίκη της ιδίας και της Κίνησης κατά του ΚΕΛ την ανάκληση της ομόφωνης απόφασης 142 /6.7.2016, χωρίς ωστόσο να κάνει λόγο για τον τόπο που προτείνεται από την ίδια και την παράταξή της για την Χωροθέτηση, Την θέση της θα δημοσιεύσουμε στην εφημερίδα. Ακούσαμε όμως αόριστες τοποθετήσεις από τους παρευρισκόμενους 11 αντιφρονούντες που προσπαθούσαν με παντοίους τρόπους, σε μια γηπεδική ατμόσφαιρα, να αποδείξουν ότι αποχετεύονται οι κατοικίες των Καλυβίων, του Κουβαρά και ίσως μέρος του Λαγονησίου στο ΚΕΛ Μαρκοπούλου. Αυτά άλλωστε αναφέρουν και στην επιστολή τους προς το Δημοτικό Συμβούλιο. Οπότε, ως διατείνονται, κακώς έχει χωροθετηθεί ΚΕΛ στην περιοχή τους και εννοούν την ενότητα των Καλυβίων και μόνον. Να σημειώσουμε ότι ο Καλλικράτειος δήμος αποτελείται από άλλες 4 ακόμα δημοτικές ενότητες δηλαδή την Ανάβυσσο, την Σαρωνίδα, το Λαγονήσι και την Παλαιά Φώκαια.

Ακούσθηκαν πολλά σε μια συζήτηση που θύμιζε ωστόσο Βαβέλ, με αδυναμία μικροφώνων για να ακούγονται οι ομιλούντες, να σημειώσουμε ότι τα μικρόφωνα ήρθαν για να μιλήσει τεχνικός των μελετών που είχε προσκληθεί από τον δήμαρχο, τον οποίον δεν άφησαν οι αντιφρονούντες να μιλήσει, γιατί όπως είπαν δεν ήθελαν «να τους κάνουν μάθημα» και δεν είχαν συγκεντρωθεί εκεί για να ενημερωθούν αλλά για να διεκδικήσουν την ανάκληση της απόφασης. Στην άποψη αυτή πρωτοστάτησε η κ. Ράπτη, η οποία εκτός μικροφώνου, αλλά επειδή ήμασταν δίπλα και με τα ώτα ανοικτά, την ακούσαμε να λέει ότι αν ήταν εκείνη στην διοίκηση θα είχε βρεθεί λύση και δεν θα έφθαναν εδώ τα πράγματα. Οι ίδιοι που τον Ιούλιο του 2016 ομόφωνα στήριζαν τη χωροθέτηση ΒΙΟΠΑ Καλυβίων, σήμερα ένα χρόνο και κάτι μετά ζήτησαν να ανακληθεί η απόφαση 142/6.7.2016. χωρίς βάσιμα γιατί και διότι. Μίλησαν και οι 11 και αποφάνθηκαν με διαφορετικές θέσεις ο καθένας μιλώντας ακόμα και για την πρόταση της Ψυτάλλεια. Προσπάθησαν, εκτός του κ. Μποστανίτη, να δείξουν ότι ο δήμαρχος κ. Σωφρόνης δεν έκανε τίποτε για να έχουμε τακτοποιήσει το αποχετευτικό του Δήμου λες και ο κύριος Σωφρόνης ήταν δήμαρχος 24 χρόνια πριν.

Ας δούμε όμως τι γινόταν στην ευρύτερη περιοχή όλα αυτά τα χρόνια. Εμείς δεν θα σας πάμε στο Θριάσιο που πρόσφατα δημιουργήθηκε ΚΕΛ αλλά στη γειτονιά μας που μάλιστα μας αφορά.

Η ΕΥΔΑΠ ΑΕ διαθέτει ως όλοι γνωρίζουμε 4 εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού. 8.500 km δικτύου ύδρευσης. 6.000 αποχετευτικού δικτύου. 2 ΚΕΛ σε λειτουργία (Ψυτάλλειας και Μεταμόρφωσης). Το έργο της Ψυτάλλεια Το έργο σχεδιάστηκε για εξυπηρετούμενο πληθυσμό (δίκτυα) 3.500.000 κατοίκους και ισοδύναμο πληθυσμό 5.600.000. Σήμερα έχει 3.900.000 εξυπηρετούμενο, ενώ ο ισοδύναμος πληθυσμός είναι 5.500.000 και το είδος των λυμάτων, που επεξεργάζεται, είναι αστικά και βιομηχανικά απόβλητα.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΥΔΑΠ, το ΚΕΛ Μεταμόρφωσης δέχεται ημερησίως από δήμους και κοινότητες που δεν έχουν αποχετευτικό δίκτυο (κυρίως της βορειο-ανατολικής Αττικής) μέχρι και 700 βυτιοφόρα και διαχειρίζεται πάνω από 20.000 κυβικά μέτρα βοθρολυμάτων και αστικών λυμάτων, τα οποία αντιστοιχούν σε πληθυσμό 250.000 κατοίκων περίπου. Η λειτουργία του ΚΕΛΜ περιόρισε σημαντικά την ανεξέλεγκτη διάθεση των βοθρολυμάτων και συνέβαλε, με αυτόν τον τρόπο, στην προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος συνολικά στο Λεκανοπέδιο. Ωστόσο έφερε και προβλήματα όπως επισημαίνει ο καθηγητής κ. Δημήτρης Καλιαμπάκος, διευθυντής του Εργαστηρίου Μεταλλευτικής Τεχνολογίας και Περιβαλλοντικής Μεταλλευτικής του Ε.Μ. Πολυτεχνείου, «οσμές, κυκλοφοριακό φόρτο, αισθητική υποβάθμιση και πτώση στην αξία της γης».

Έτσι προτείνεται η υπογειοποίηση των κέντρων διαχείρισης λυμάτων είναι μια διαδικασία αρκετά διαδεδομένη εδώ και χρόνια στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα ΚΕΛ Viikinmaki και Κakolanmäki στη Φινλανδία, το κέντρο Henriksdal στη Σουηδία, τα κέντρα Dihua και Neihu στην Ταϊβάν, κλπ.

ΓΕΙΤΟΝΙΚΟ ΚΕΛ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ
Ο Δήμος Μαρκοπούλου έχει εδώ και δύο περίπου δεκαετίες ασχοληθεί σοβαρά με την αποχέτευση της πόλης, χωρίς όμως να πετύχει ουσιαστικά αποτελέσματα ούτε και να λύσει εντελώς το πρόβλημά του όπως έχει αναφέρει η κ. Αικατερίνη Σκοπελίτη, Προισταμένη δ\σης Τεχνικών υπηρεσιών.
Ο βιολογικός σταθμός στη Μερέντα έχει ξεκινήσει από το 1993 για να καλύψει 40.000 κατοίκους σε πρώτη φάση, αλλά υπάρχει η δυνατότητα εξυπηρέτησης μέχρι 80.000. Μέχρι το 1996 προσπαθούσαν να βρουν χρήματα, τα οποία βρέθηκαν μέσα από κάποια προγράμματα.

Η μονάδα έκλεισε το 2003 μετά από κινητοποιήσεις πολιτών, οι οποίοι κατηγόρησαν τον βιολογικό ότι εξαιτίας του έπαθαν ζημιές τα αμπέλια τους. Έγινε έλεγχος από τον Επιθεωρητή τότε και κόπηκε ένα τσουχτερό πρόστιμο στον Δήμο Μαρκοπούλου. Ο τότε Νομάρχης δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς και έκλεισε τον βιολογικό. Οι αμπελοκαλιεργητές προσέφυγαν δικαστικά, όπου τελικά καταδείχτηκε ότι δεν έφταιγε ο βιολογικός, αλλά στο μεταξύ είχε κλείσει. Μετά το κλείσιμο της μονάδας, ξεκίνησε νέος αγώνας με πρόσκληση ενδιαφέροντος, όπου αναδείχθηκε η εταιρεία ΡΟΪΚΟΣ η οποία είναι μέχρι σήμερα. Ωστόσο η διαδικασία των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, με αναβάθμιση στου σταθμού σε 3βάθμια επεξεργασία και αντλιοστάσια κράτησε τρία ολόκληρα χρόνια. Μέσα στη μελέτη συμπεριελήφθη ο Κουβαράς και ένα μέρος των Καλυβίων. Ο διαγωνισμός έγινε το 2007, γιατί χάθηκαν δύο ακόμη χρόνια, για να βγάλουν ανάδοχο, επειδή οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό προσφεύγανε στο ΣτΕ και έχαναν, αλλά το έργο πήγαινε πίσω. Υπήρξε και νέα καθυστέρηση από τον ανάδοχο του έργου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη χρηματοδότηση γιατί δεν είχαν συμβασιοποιημένα τα έργα. Τέλος το έργο χρηματοδοτήθηκε από το ΠΕΠ Αττικής και κατασκευάστηκε δίκτυο 6000μ. Ωριμάσανε και οι μελέτες για το Πόρτο Ράφτη, οι οποίες ήδη λήξανε το 2011 και έχει κάνει η υπηρεσία, αίτημα ανανέωσης.

Στο τραπέζι έπεσε και η πρόταση σύνδεσης των πόλεων Κορωπίου, Παιανίας και Αεροδρομίου σε κοινό αγωγό με το Μαρκόπουλο και το Πόρτο Ράφτη και κατάληξη με κοινό αποδέκτη στην παράκτια ζώνη της Χαμολιάς. Αυτή η πρόταση είχε απορριφθεί από τους κατοίκους και την δήμαρχο και χάθηκε άλλη μία πενταετία τουλάχιστον. Υπάρχει ακόμη σε εκκρεμότητα προσφυγή του Δήμου στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το θέμα.

Στις ενστάσεις των κατοίκων ότι θα ρυπανθεί η θαλάσσια περιοχή, οι μελετητές απάντησαν ότι ο Σαρωνικός καθάρισε από την Ψυττάλεια.

Η σημερινή Δημοτική Αρχή Μαρκοπούλου έθεσε ως κύρια προτεραιότητα, την κατασκευή του έργου της Αποχέτευσης, που θα καλύπτει όλο τον Δήμο. Πρόκειται προφανώς για το μεγαλύτερο έργο υποδομής στην ιστορία του Δήμου Μαρκοπούλου, με κόστος που αγγίζει τα είκοσι εννέα εκατομμύρια (29.000.000) Ευρώ! Ο κύριος όγκος των χρημάτων, περί τα δέκα εννέα εκατομμύρια (19.000.000) Ευρώ, θα δαπανηθεί για την κατασκευή της αποχέτευσης στο Πόρτο Ράφτη και τη σύνδεση της με το ΚΕΛ Μαρκοπούλου.

Το Μαρκόπουλο ωστόσο υποχρεούται να συνδέσει και την ενότητα Καλυβίων – Κουβαρά και με στοιχεία του 2011συμφωνήθηκαν 1700 συνδέσεις(1.200 συνδέσεις για τον οικισμό των Καλυβίων και 500 για τον οικισμό του Κουβαρά). Συνδέσεις που δεν καλύπτουν του κατοίκους της περιοχής όπως μας ενημέρωσαν. Τα έργα ολοκλήρωσης αναβάθμισης της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί κατόπιν της υπ.αριθμ. πρωτ. 5501/2015 απόφασης ένταξης της Περιφερειάρχη Αττικής από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Πρέπει να τονίσουμε ότι όπως μας ενημέρωσαν ειδικοί μία σύνδεση αποχέτευσης μιας πολυκατοικίας π.χ. με το δίκτυο της πόλης δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες ενός ατόμου αλλά δεκάδων ή και εκατοντάδων διαμερισμάτων ή γραφείων ανάλογα τη χρήση, τον όγκο, και το ύψος του οικοδομήματος και κατά συνέπεια τις αποχετευτικές ανάγκες πολλαπλάσιων ατόμων! Το ίδιο συμβαίνει φυσικά, ανάλογα, και σε μία μονοκατοικία. Ωστόσο προκειμένου η πράξη «Δίκτυο Αποχέτευσης Ακαθάρτων και Αναβάθμιση Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων» με κωδικό ΟΠΣ 374458 να θεωρείται λειτουργική και ως εκ τούτου ολοκληρωμένη στο πλαίσιο του ΠΕΠ Αττικής 2007 –2013, απαραίτητο είναι να γίνουν συνδέσεις ικανοποιητικού αριθμού ισοδύναμων κατοίκων σε σχέση με το εισερχόμενο φορτίο λυμάτων ώστε να υπάρχει συμμόρφωση στις επισημάνσεις της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Αττικής (σχετ. 627/13-2-2015) για σύνδεση στην ΕΕΛ Μαρκοπούλου. Ο εκτιμώμενος προς εξυπηρέτηση πληθυσμός σε πρώτη φάση θα ήταν 243 υδρομετρητές * 3 (άτομα/υδρομετρητή), ήτοι συνολικά 729 άτομα το 2014. Οι συνδέσεις μέχρι στιγμής από πλευράς κοινότητας Καλυβίων και Κουβαρά δεν υπερβαίνουν όπως μάθαμε τις 40.

Στον Δήμο Σαρωνικού ακόμα και σήμερα επικρατεί ο διαχωρισμός του με την παραλία και παρότι η ένωση των παραλιακών κοινοτήτων λειτουργεί από το 2011με την εφαρμογή του Προγράμματος Καλλικράτη εδώ φαίνεται να μην έχει εμπεδωθεί από τους κατοίκους γιατί κάποιοι επιμένουν ακόμα στα Καλύβια. Παρότι λοιπόν πολλοί από τους τοπικούς συλλόγους όπως του «Καταφυγίου», του «Φοίνικα» και του «Αίολου» δήλωσαν την τελευταία στιγμή, ότι συμφωνούν με την αρχική ομόφωνη απόφαση του δημοτικού Συμβουλίου να δημιουργηθεί το ΚΕΛ στο ΒΙΟΠΑ Καλυβίων, η «Κίνηση Πολιτών Κατά του ΚΕΛ» συγκέντρωσε 730 υπογραφές, συγκέντρωσε και τους κατοίκους αντιδρώντας επί έναν ολόκληρο χρόνο στην χωροθέτηση του ΒΙΟΠΑ. Το αποτέλεσμα ήταν να πιεστούν οι δημοτικοί σύμβουλοι και ο δήμαρχος και να ανακληθεί χωρίς ουσιαστικούς ωστόσο λόγους η απόφαση 142/6.7.2016.

Ο δήμαρχος κ. Γιώργος Σωφρόνης για άλλη μια φορά τόνισε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 3ης Νοεμβρίου αλλά και με γραπτή δήλωσή του ότι επιθυμεί την λύση στο πρόβλημα της αποχέτευσης και ότι προτεραιότητα έχει η ενότητα των δημοτών και του δημοτικού συμβουλίου για το κοινό καλό.

Σε εμάς παραμένουν βεβαίως ερωτήματα για όλη αυτή την περιπέτεια και τους στόχους όσων έφεραν έως εδώ τα πράγματα.

  • Ποια θα είναι η στάση της ΕΥΔΑΠ η οποία με την απόφασή της 19307\06.09.2017 έχει δρομολογήσει μελέτες με προεκτιμώμενη αμοιβή 1.974.688€ , έχει ξεκινήσει αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, δηλώνει ότι έχει εξετάσει κάθε πτυχή του έργου και ότι προβλέπει ότι είναι πραγματοποιήσιμο;
  • Θα κάνει προσφυγή η ΕΥΔΑΠ για την ανακληθείσα απόφαση;
  • Υπάρχει δυνατότητα να επιλεγεί άλλο σημείο;
  • Θα γίνει ποτέ αυτό το έργο;
  • Ποιος θα πληρώσει τελικά το «μάρμαρο» όταν τα πρόστιμα από την ΕΕ θα αρχίσουν να τρέχουν λόγω του ότι δεν θα έχουμε εναρμονιστεί με την οδηγία;

Από το γραφείο της Περιφερειάρχη μας τόνισαν ότι στο θέμα της προ έγκρισης Χωροθέτησης είναι αρμόδια η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και τα αρμόδια υπουργεία. Όπως ακούσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Παρασκευής στο παρελθόν χάθηκε χρηματοδότηση 75.000.000€ με την απόσυρση της αποχέτευσης του παραλιακού μετώπου στην Ψυτάλλεια. Πόσα εκατομμύρια ευρώ κινδυνεύουν να χαθούν τώρα; Στη χώρα μας η ανεργία μαστίζει νέους και όσους έχασαν την εργασία τους ίσως τα έργα να έφερναν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη στις τοπικές κοινωνίες.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.