“Κεραυνοί” Χρ. Τσεμπέρη! Κάνει φύλλο και φτερό το ΦΕΚ & απαιτεί μετεγγραφές για τα παιδιά μας

Σε συνέχεια της επιστολής του στο Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας-Πικερμίου, ο Δημ. Σύμβουλος Χρήστος Τσεμπέρης εξαπολύει… κεραυνούς προς το Υπουργείο Παιδείας όσον αφορά το ειδικό ποσοστό προσαύξησης των θέσεων στα Πανεπιστήμια για τους πυρόπληκτους μαθητές, την ίδια ώρα που παραμένει ανοικτό και το ζήτημα των μετεγγραφών καθώς δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση.

Ο κ. Τσεμπέρης επιμένει πάνω σ αυτό το θέμα που απασχολεί παιδιά και γονείς και με άρθρο του στην εφημερίδα Polis, αφού πρώτα “ξεσκονίζει” και κάνει φύλλο και φτερό το ΦΕΚ όπου επισημαίνει τα λάθη και τις παραλείψεις που έχουν γίνει,  ζητά λύσεις με αλλαγές που πρέπει να γίνουν από το Υπουργείο Παιδείας και απαιτεί μετεγγραφές για τα παιδιά μας.

Ακολουθεί το άρθρο του Χρήστου Τσεμπέρη στην Polis:

Οι συνεχείς πιέσεις, είτε με επιστολές είτε με συνεχείς συναντήσεις της Δημοτικής Αρχής με τους αρμόδιους του Υπουργείου Παιδείας (με τη σημερινή, αλλά και την προηγούμενη πολιτική ηγεσία), με την πολύτιμη στήριξη γονέων, καθηγητών και μαθητών, απέφεραν μια σειρά «ευεργετικών» διατάξεων σε ό,τι αφορά στους εισακτέους σε ΑΕΙ, λόγω των τρομακτικών επιπτώσεων της φονικής πυρκαγιάς του 2018.

Αποτέλεσμα ήταν για το Ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 να προβλεφθούν σε ΦΕΚ διατάξεις όπως:

• Αυτή του 20% προσαύξησης της βαθμολογίας των διαγωνιζομένων που επλήγησαν ευθέως και άμεσα από την τραγωδία και
• το δικαίωμα μετεγγραφής των επιτυχόντων σε σχολές εκτός Αττικής στις αντίστοιχες στην Αττική, ως έμπρακτη βοήθεια στους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Πού βρισκόμαστε σήμερα;

Έχει ήδη υπογραφεί από το καλοκαίρι η προσαύξηση του 20%.

Πριν λίγες ημέρες δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ απόφαση της νέας ηγεσίας του Υπουργείου σύμφωνα με την οποία αντί για το υπεσχημένο 2% ποσοστού υπεραρίθμων για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, προβλέπεται 1% για τους ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ των σχολείων των περιοχών Πλατανιά Χανίων, Μάνδρας, ΔΕ Ραφήνας και ΔΕ Νέας Μάκρης ως σύνολο.

«Μεταφράζοντας» επί του πρακτέου την απόφαση, αντιστοιχεί χοντρικά σε έναν (1!!!) μαθητή ανά σχολή επί του συνόλου των μαθητών όλων των παραπάνω περιοχών. Θετικό, αλλά αναμφισβήτητα πρόκειται για μια «παρωνυχίδα» που ούτε το πρόβλημα λύνει, ούτε φυσικά απαντά με κανένα τρόπο στις αγωνίες γονέων και μαθητών για το μέλλον τους.

Απορία και σύγχυση προκαλεί και η πρόβλεψη περί των «αποφοίτων» των σχολείων των συγκεκριμένων περιοχών, πρόβλεψη που εάν δεν εξειδικευθεί αναλυτικά, θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που έρχεται να λύσει.

Παράδειγμα: μαθητές που λόγω χωροταξίας είναι πχ από τη γειτονική Λούτσα και φοιτούσαν στο Λύκειο Ραφήνας , εντάσσονται στην ευνοϊκή ρύθμιση.

Την ίδια στιγμή μόνιμος κάτοικος Ραφήνας που φοιτούσε για παράδειγμα στο Μουσικό Λύκειο Παλλήνης, ή σε οποιοδήποτε ιδιωτικό σχολείο ΔΕΝ εμπίπτει στη ρύθμιση ως μη απόφοιτος σχολείου Ραφήνας!!!

Αντίστοιχα μόνιμος κάτοικος πχ Διασταύρωσης , άρα της ΔΕ Ραφήνας, που έτυχε χωροταξικά να φοιτά πχ στο Λύκειο Πικερμίου, επίσης ΔΕΝ εντάσσεται στη ρύθμιση.

Ο παραλογισμός είναι προφανής , οι επιτροπές δευτεροβάθμιας δεν δέχονται καν τις αιτήσεις τους και η ανάγκη άμεσης διευκρινιστικής εγκυκλίου στα πρότυπα του 2018 , περί μονίμων κατοίκων των πληγεισών περιοχών, είναι επιτακτική.

Επίσης ομιχλώδης είναι και η φράση περί «συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις», που αφήνει στη διακριτική ευχέρεια κάθε δημόσιου λειτουργού, εάν στην έννοια συμμετοχή συμπεριλαμβάνεται και το ποσοστό των παιδιών μας που επέλεξαν να δώσουν εξετάσεις με το 10%, χωρίς νέο μηχανογραφικό για το 2019…

Και φτάνουμε και στο θέμα των μετεγγραφών επιτυχόντων μαθητών των πολύπαθων περιοχών μας από σχολές εκτός Αττικής σε αντίστοιχες στην Αττική κατά τα πρότυπα των 2 κυβερνητικών αποφάσεων του 2018, ως έμπρακτη κοινωνική και οικονομική στήριξη σε οικογένειες που ακόμη παλεύουν να ορθοποδήσουν.

Απόφαση για τις μετεγγραφές ακόμη δεν έχει υπογραφεί, χωρίς βεβαίως να έχει αποκλειστεί από το Υπουργείο, ενώ οι εγγραφές τελειώνουν και οικογένειες ολόκληρες δεν γνωρίζουν τι να κάνουν σε επίπεδο εξεύρεσης φοιτητικής στέγης, αλλά και εξόδων των φοιτητών – παιδιών τους μακριά από την εστία τους.

Επειδή τα πράγματα είναι απλά και στο τέλος πρόκειται απλώς για την επικράτηση του δικαίου ενός κοινωνικού αιτήματος και την έκφραση πολιτικής βούλησης από την εκάστοτε κυβέρνηση:

1. Πρέπει άμεσα να επεκταθεί το 1% σε 2% που προβλέπει ο νόμος, εάν φυσικά δεν έχει εξαντληθεί σε κάποια άλλη πληγείσα περιοχή,
2. να εκδοθούν ερμηνευτικές εγκύκλιοι που να αποσαφηνίζουν μια και καλή ότι το μέτρο αφορά αποδεδειγμένα μόνιμους κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών και όχι απλώς αποφοίτους των σχολείων των περιοχών και τέλος,
3. να υπογραφεί άμεσα από το Υπουργείο Παιδείας η απόφαση για την παράταση της ισχύος των μετεγγραφών και για το Ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 , για να σταματήσει η αγωνία γονέων και μαθητών και να μπορέσουν να προχωρήσουν στις ανώτατες σπουδές τους.

Είμαστε βέβαιοι ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας θα σκύψει με ενδιαφέρον στα συγκεκριμένα ζητήματα και θα πράξει τα δικαίως αυτονόητα, όπως άλλωστε πράττει μέχρι σήμερα.

ΥΓ: Και για όσους «καλοθελητές» κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν και θα μιλήσουν τάχα για «προνόμια», για τις μετεγγραφές και τις άλλες ευεργετικές διατάξεις για τα ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ των πυρόπληκτων περιοχών να ξεκαθαρίσουμε: οι ευεργετικές διατάξεις είναι απαιτητές ως δίκαιες, όχι ως τοπικιστικό ρουσφέτι αλλά ως μέρισμα κοινωνικής προσφοράς στα παιδιά μιας χτυπημένης από την τραγωδία του 2018 περιοχής. Τίποτα παραπάνω. Τίποτα παρακάτω.

Γράφει ο Χρήστος Τσεμπέρης

Πηγή: Εφημερίδα Polis

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.