Κικίλιας: «Δεν πρόκειται για ένα εμβόλιο, σύντομα θα πάρουν άδεια άλλα δύο»

Υψηλά παραμένουν οι δείκτες της εξάπλωσης του κορονοϊού, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΕΟΔΥ σήμερα, Τετάρτη.

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.190 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται πλέον σε 127.557. Παράλληλα 552 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχουμε 85 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3870 θανάτους συνολικά στη χώρα.

«Μετά τη σημερινή ανακοίνωση κρουσμάτων του ΕΟΔΥ βλέπουμε αύξηση κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού στις περιοχές Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Ξάνθης, Γρεβενών, Πιερίας, Δράμας, Κοζάνης, Ροδόπης, Πέλλας και Λάρισας», είπε ο Βασίλης Κικίλιας κατά την έναρξη της ενημέρωσης για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η κατάσταση σε Κοζάνη και Δυτική Αττική είναι σοβαρή και για τον λόγο αυτό συνεδριάζει αυτήν την ώρα η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων.

Δείτε ακόμα:  Κορονοϊός: Τις 3.000 προσεγγίζουν τα θετικά self tests σε εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους και μαθητές

«Αν επιδεινωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα θα επαναξιολογηθούν τα μέτρα» είπε ο κ. Κικίλιας, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση σε όσους δεν συμμορφώνονται να σκεφθούν πολύ προσεκτικά πόσο επιβαρύνουν επιδημιολογικά δεδομένα και αντίστοιχα τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για τις περιοχές αυτές.

Πρώτοι θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί

«Θα εμβολιάσουμε πρώτα απ’ όλα τους υγειονομικούς μας. Θα τιμήσουμε τους αγωνιστές στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας. Στη συνέχεια θα εμβολιάσουμε τις ευπαθείς ομάδες», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας.

Δείτε ακόμα:  Ψαριανός: «Ξεφτιλισμένα υποκείμενα – Aνθέλληνες – Καθάρματα»

Όπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας, από το πρωί της Πέμπτης το υπουργείο Υγείας, από τις 9 το πρωί έως τις 4 το μεσημέρι, θα επικοινωνήσει διαδοχικά με τηλεδιάσκεψη με όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της χώρας προκειμένου να ξεκινήσει η καταγραφή των υγειονομικών που θέλουν να εμβολιαστούν.

«Όταν μιλάμε για υγειονομικούς και εργαζομένους στα νοσοκομεία μας μιλάμε για όλο το προσωπικό, γιατρούς, νοσηλευτές, καθαρίστριες. Αξίζουν όλοι, ισόποσα».

«Η έκκλησή μου προς αυτούς έχει να κάνει πρώτα απ’ όλα με τη δική τους προστασία μέσω του εμβολιασμού και εξίσου με την προστασία και ασφάλεια των ασθενών μέσα στο νοσοκομείο, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα των ενδονοσοκομειακών διασπορών», συνέχισε.

Δείτε ακόμα:  Κορονοϊός: 2.461 νέα κρούσματα - 68 νέοι θάνατοι, 737 διασωληνωμένοι

Μεταξύ άλλων, ο Βασίλης Κικίλιας εξήγησε ότι δεν πρόκειται για ένα μόνο εμβόλιο αλλά πολλών, αρκετά από τα οποία είναι σε διαδικασία προαγοράς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Λίαν συντόμως την οδό της αδειοδότησης θα πάρουν και άλλα δύο εμβόλιο. Οι δόσεις είναι η μία πίσω από την άλλη, σύμφωνα με τα συμβόλαια προαγοράς».

cnn.gr