Κικίλιας: Πίεση στο ΕΣΥ και αυξητική τάση της κινητικότητας – Το δίλημμα εν όψει των εορτών

‘Φειδώ” και “προσοχή” συνέστησε ο υπουργός Υγείας ενόψει των εορτών, σημειώνοντας πως τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και των στοιχείων για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας, με τον αριθμό των νεκρών, των διασωληνωμένων και την πίεση που υφίσταται το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ο Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε τα στοιχεία που του επισήμανε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, σημειώνοντας πως έπειτα από πέντε εβδομάδες lockdown “και με πολύ μεγάλες προσπάθειες που αναγνωρίζω ότι έχει κάνει η ελληνική κοινωνία και τη μάχη που έχουν δώσει οι γιατροί”, τίθεται ευθέως το ερώτημα: “με αυτά τα ημερήσια κρούσματα, με αυτή την πίεση στο ΕΣΥ, εάν προτεραιοποιούμε ως κοινωνία το μήνυμα των Χριστουγέννων, που είναι αλληλεγγύη, αγάπη. αλληλοστήριξη, σεβασμός στους πιο ηλικιωμένους, προστασία για τις ευπαθείς ομάδες, εκτίμηση και σεβασμός στην προσπάθεια γιατρών και υγειονομικών του ΕΣΥ και όλου του κρατικού μηχανισμού ή υπερτερεί η ατομική αίσθηση της αντιληψής μας για τα πράγματα; Είμαστε μία κοινωνία αλληλεγγύης; Είμαστε εμείς οι Έλληνες με μεγάλη καρδιά και μεγάλη ψυχή σε ό,τι έχει να κάνει με τους ανθρώπους που χάνονται καθημερινά; 95 σήμερα… Έχουμε συναίσθηση ότι έχουμε 578 διασωληνωμένους στα νοσοκομεία μας;”.

Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι η κινητικότητα έχει δείξει μία μικρή αυξητική τάση παρά το lockdown και συμπλήρωσε πως “αν υποθέσουμε ότι θα προχωράμε σε μία περαιτέρω χαλάρωση στις επόμενες μέρες, αν οι επιδημιολογικοί δείκτες δεν πέσουν, δεν μειωθούν οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία μας. Το ερώτημα που τίθεται και είναι ένα ερώτημα απλό και σκληρό όμως, είναι πού νοσηλεύει κανείς τους συμπολίτες του, πώς μπορεί να βρει κανείς ένα κρεβάτι σε Εντατική, αν και εφόσον αυξηθούν τα κρούσματα και μάλιστα ραγδαία μετά από μία χαλάρωση”.

Εν συνεχεία εξήγησε ότι ο μέσος όρος παραμονής σε ΜΕΘ είναι 15 ημέρες και ο μέσος διασωλήνωσης είναι 10-11 ημέρες στη χώρα μας. “Αυτά είναι τα σκληρά στοιχεία των νοσοκομείων και του ΕΣΥ”, είπε και πρόσθεσε πως ζητούμενο είναι “αυτές τις ημέρες τις γιορτινές που πλησιάζουν αν θα αντέξουμε ως κοινωνία, ως Ελλάδα, ως άνθρωποι και ως πολίτες και θα στηρίξουμε τους συνανθρώπους μας σε αυτή τη μάχη που δίνουν, και θα προστατεύσουμε τους πιο μεγάλους σε ηλικία ή αν θα συμπεριφερθούμε ανεύθυνα και θα υπολογίσουμε μόνο ο καθένας τον εαυτό του και το ατομικό συμφέρον.

Δείτε ακόμα:  Έτσι τον έσφαξε! Σοκαριστικό βίντεο από τη δολοφονία του 24χρονου στη Θεσσαλονίκη (προσοχή σκληρές εικόνες)

Το λέω αυτό με πολύ μεγάλο σεβασμό στην πίεση που δέχονται οι Έλληνες, την οικονομική, Στην αγωνία της αγοράς, στην αβεβαιότητα της μέσης ελληνικής οικογένειας, και ταπεινά απέναντι σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που αγωνιούν για το μέλλον”. Συμπλήρωσε δε, ότι φέτος δεν μπορούμε να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα όπως άλλες χρονιές, γιατί ο πιο εύκολος τρόπος να υπάρχει μετάδοση είναι εντός της οικίας μας. Πρότεινε, μάλιστα, ακόμη και η ανταλλαγή των δώρων να γίνει φέτος λίγες ημέρες πιο μετά.

Δείτε ακόμα:  Τρίτη δόση εμβολίου: Τι θα γίνει με όσους έκαναν AstraZeneca και Johnson & Johnson

Ο υπουργός Υγείας θέλησε να στείλει πάντως μήνυμα αισιοδοξίας, λέγοντας ότι “υπάρχει ελπίδα” και “φως στην άκρη του τούνελ”, αναφερόμενος στα εμβόλια και έκανε έκκληση για “λίγο κουράγιο και υπομονή”. Ευχαρίστησε δε τους εκπροσώπους των κομμάτων που ενημέρωσε σήμερα για την εθνική εκστρατεία εμβολιασμού, κάνοντας λόγο για μία προσπάθεια “εθνική”.

enikos.gr