Κίνδυνος από τον αμίαντο σε Ραφήνα, Μάτι & Κινέττα, δύο χρόνια μετά τις πυρκαγιές

Μπορεί να έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Κινέττα, τη Ραφήνα και το Μάτι οι οποίες άφησαν πίσω περισσότερους από 100 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, ωστόσο ποσότητες αμιάντου, οι οποίες είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία, εξακολουθούν να παραμένουν σε πολλά κτήρια στις δύο περιοχές.

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, ο αμίαντος εντοπίζεται σε αυθαίρετες κατασκευές οι οποίες δεν είχαν δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες τους τα προηγούμενα έτη προκειμένου να τακτοποιηθούν. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ύπαρξη υλικών αμιάντου στις κατοικίες αυτές έγινε αντιληπτή μετά από τη νομιμοποίησή τους από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Διαγωνισμός για την απομάκρυνση του αμιάντου

Για την αποξήλωση και την απομάκρυνση του αμιάντου, ο οποίος είναι ιδιαίτερα τοξικός, το υπουργείο Υποδομών προχώρησε στην προκήρυξη ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού με εκτιμώμενο προϋπολογισμό ύψους 620.000 ευρώ, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί με κατεπείγουσες διαδικασίες λόγω των δυνητικών κινδύνων για την υγεία των κατοίκων στις δύο περιοχές.

Πρόκειται για διαγωνισμό εξπρές, δεδομένου ότι η προθεσμία για την υποβολή προσφορών εκπνέει στις 24 Ιουλίου, ενώ μόλις έξι ημέρες αργότερα θα γίνει η αποσφράγιση των προσφορών.

Οι εταιρείες που θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό θα πρέπει να αποδείξουν ότι διαθέτουν την κατάλληλη τεχνογνωσία, καθώς θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια επί ποινή αποκλεισμού. Μεταξύ αυτών είναι η βεβαίωση συνδρομής νομίμων προϋποθέσεων για την άσκηση δραστηριότητας που αφορά στην αφαίρεση και κατεδάφιση αμιάντου ή αμιαντούχων υλικών.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να διαθέτουν άδεια συλλογής και μεταφοράς επικίνδυνων αποβλήτων από το υπουργείο Περιβάλλοντος, η οποία να περιλαμβάνει μονωτικά και δομικά υλικά που περιέχουν αμίαντο.

«Κλειδί» ο χώρος αποθήκευσης

Εξαιρετικά σημαντικό είναι να διαθέτουν νόμιμο χώρο αποθήκευσης επικίνδυνων αποβλήτων με ελάχιστη αποθηκευτική δυνατότητα 130 τόνων, προκειμένου να απομακρύνονται καθημερινά τα απόβλητα από τις πληγείσες περιοχές και να μην εγκυμονούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Ο χώρος αποθήκευσης, στον οποίο θα διατηρούνται προσωρινά τα επικίνδυνα απόβλητα αμιάντου έως ότου μεταφερθούν στο εξωτερικό για την τελική τους διάθεση, θα πρέπει να έχει έγκριση περιβαλλοντικών όρων.

Ο ανάδοχος που θα προκύψει από το διαγωνισμό θα πρέπει επίσης να έχει σύμβαση με νόμιμο τελικό αποδέκτη στο εξωτερικό, για την τελική διάθεση των αποβλήτων αμιάντου και έγγραφη συγκατάθεση από το υπουργείο Περιβάλλοντος για τη διασυνοριακή μεταφορά επικίνδυνων αποβλήτων, για δομικά υλικά που περιέχουν αμίαντο.

Η συνολική διάρκεια της σύμβασης θα είναι δύο χρόνια, ενώ το κριτήριο ανάθεσης είναι η πλέον συμφέρουσα οικονομική προσφορά.

Πηγή: economistas.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.