Κιβωτός του Κόσμου: Εφοδος της αστυνομίας στη δομή της Καλαμάτας – Λειτουργούσε χωρίς άδεια

Έφοδο πραγματοποίησε η αστυνομία στη δομή της Κιβωτού του Κόσμου στην Καλαμάτα, μετά τη χιονοστιβάδα καταγγελιών για τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα για τα οικονομικά της ΜΚΟ.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η έφοδος έγινε λίγο μετά τις 10 το πρωί και οι αστυνομικές δυνάμεις συνεχίζουν μέχρι αυτή την ώρα την έρευνα στις εγκαταστάσεις της δομής.

Υπενθυμίζουμε, ότι αντίστοιχη έρευνα έγινε χθες στη δομή της ΜΚΟ και στη Χίο, κατόπιν εντολής της οικονομικής αστυνομίας.

Λειτουργούσε χωρίς άδεια

Χωρίς άδεια λειτουργίας βρισκόταν ησυγκεκριμένη δομή φιλοξενίας της Οργάνωσης.

Οπως αποκάλυψε η εκπομπή Live News παρά τις αλλεπάλληλες επισημάνσεις του δήμου Καλαμάτας και της περιφέρειας Πελοποννήσου προς την οργάνωση, απ’ ό,τι φαίνεται κανένας αρμόδιος δεν ασχολήθηκε προκειμένου να γίνουν όλες οι νόμιμες διαδικασίες και να εκδοθεί η άδεια λειτουργίας της εν λόγω δομής.

Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε, ύστερα από επικοινωνία που έγινε μαζί του, και ο Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Παράλληλα, παρουσιάστηκε το έγγραφο που είχε στείλει ο Δήμος Καλαμάτας προς την “Κιβωτό” προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των δικαιολογητικών για την έκδοση της αδείας. Ωστόσο, η ΜΚΟ δεν υπάκουσε ποτέ στις εκκλήσεις των φορέων. Ο λόγος που κανένας δεν προέβη σε λουκέτο των δομών είναι, όπως λένε, επειδή φιλοξενούνταν παιδιά και δεν ήθελαν να μείνουν στο δρόμο.

Η έρευνα στη Χίο

Δύο αυτοκίνητα της ΕΛ.ΑΣ. έφθασαν χθες στη δομή της Χίου, όπου μετέφεραν φακέλους, οι οποίοι θα φθάσουν στη συνέχεια στην Αθήνα, προκειμένου να συνεχιστεί ο οικονομικός έλεγχος και η αντιπαραβολή στοιχείων.

Η διενέργεια έκακτου στη δομή, και η συλλογή οικονομικών στοιχείων από το λογιστήριο της, όπως έγινε και στην Αθήνα, αποφασίστηκε μετά από πληροφορία αγνώστου πως “πετούν έγγραφα από τη δομή της Κιβωτού στο Αίπος της Χίου”.

Στη συγκεκριμένη δομή φιλοξενούνται 15 παιδιά και έχει τρεις εργαζόμενους. Η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, η ΑΑΔΕ και η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, έχουν βάλει στο ερευνητικό στόχαστρο τα οικονομικά στοιχεία της Κιβωτού του Κόσμου, καθώς τα ποσά από δωρεές και χορηγίες ακούγονται υπέρογκα, κάτι που καθιστά αναγκαία την διερεύνηση της διάθεσης αυτών των χρημάτων στους σκοπούς λειτουργίας της.

Ογδόντα εκατ. ευρώ οι δωρεές

Οι δωρεές και χορηγίες από το 2007 έως το 2022, κυμαίνονται κοντά στα 80 εκατομμύρια ευρώ, με περισσότερα από 30 εκατομμύρια την τελευταία πενταετία. Τα στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, που την περασμένη Τετάρτη, πήραν όλα τα οικονομικά στοιχεία από το λογιστήριο της ΜΚΟ στον Κολωνό, από την πρώτη εικόνα διαπιστώνουν ότι οι εισροές χρημάτων από το 2014 έως σήμερα, ήταν περίπου 5.000.000-6.000.000 ευρώ, προερχόμενα από δωρεές και χορηγίες.

Από χθες το πρωί, τα αρμόδια στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, έχουν ξεκινήσει τις αποστολές των αιτημάτων προς όλα τα τραπεζικά ιδρύματα, προκειμένου να εντοπίσουν τραπεζικούς λογαριασμούς, που διαχειρίζονταν ο πατέρας Αντώνιος, η σύζυγός του, συγγενικά τους πρόσωπα, αλλά και μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΜΚΟ.

Στη συνέχεια θα ελέγξουν τις εισροές και κυρίως τις εκροές χρημάτων και τους παραλήπτες τους. Θα εξετάσουν την περίπτωση εικονικών παραστατικών εισροών-εκροών χρημάτων, όπως συνηθίζεται στις περιπτώσεις έρευνας ελεγχόμενων επιχειρήσεων.

Οι αστυνομικοί σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ και την Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, θα εξετάσουν τα περιουσιακά στοιχεία των ερευνώμενων προσώπων πριν την ενασχόλησή τους με τις δραστηριότητες της Κιβωτού του Κόσμου, και την πιθανότητα αδικαιολόγητης μεταβολής της στο πέρασμα των χρόνων.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί αναφέρουν ότι οι ΜΚΟ σαν την Κιβωτό του Κόσμου φορολογούνται, με μικρότερης κλίμακας συντελεστή, αλλά υποβάλουν φορολογική δήλωση. Τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων θα αντιπαραβληθούν με τα οικονομικά στοιχεία δωρεών και χορηγιών, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν δηλωθεί τα πάντα, και αν όχι, που πήγαν αυτά τα χρήματα.

Τα στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, αναφέρουν ότι αυτή η έρευνα θα διαρκέσει τουλάχιστον 2-3 μήνες, και τα αποτελέσματά της θα υποβληθούν στους αρμόδιους εισαγγελικούς λειτουργούς. Οι ερευνητές αστυνομικοί θα πηγαίνουν όπου “τους πάει η έρευνα”, λένε χαρακτηριστικά.

Οι ταυτόχρονες έρευνες από τις τρεις οικονομικές υπηρεσίες, μπορεί να συγκλίνουν και η καθεμιά να στρέφει τις ενέργειες σε άλλα επίπεδα και στόχους. Η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος θα ελέγξει πρόσωπα και μπορεί για παράδειγμα να μπλοκάρει λογαριασμούς ατόμων, η ΑΑΔΕ να κάνει φορολογικό και διοικητικό έλεγχο, ενώ την Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας την ενδιαφέρει το ποινικό κομμάτι της υπόθεσης.

Από την Αρχή για το Ξέπλυμα βρώμικου χρήματος φαίνεται να εξετάζονται πληροφορίες, ότι πρώην κορυφαίο στέλεχος της Κιβωτού του Κόσμου, στις 22 Νοεμβρίου, πήγε σε τράπεζα της Αθήνας και κατευθύνθηκε σε τραπεζική θυρίδα, από την οποία εικάζεται ότι πήρε μέρος του περιεχομένου της, προκειμένου να το μεταφέρει σε θυρίδα άλλης τράπεζας.

thetoc.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.