Κορονοϊός: Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωση Σπάτων – Αρτέμιδος για μέτρα προστασίας εργαζομένων, οικογενειών & μικροεπαγγελματιών

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Σπάτων-Αρτέμιδας δεδομένης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με την εξάπλωση του κορωνοϊού και μετά το κλείσιμο των καταστημάτων και των βρεφονηπιακών σταθμών του Δήμου, καταθέσαμε προς τη δημοτική Αρχή και προς όλους τους δημοτικούς συμβούλους πρόταση ώστε να ληφθεί απόφαση από τον Δήμο για την υλοποίηση ολοκληρωμένου πλαισίου άμεσων μέτρων προκειμένου να μην πληγούν για μία ακόμα φορά οι δομές υγείας, οι εργαζόμενοι, η λαϊκή οικογένεια, οι μικροεπαγγελματίες της πόλης.

Επισημαίνουμε ότι η ατομική ευθύνη μόνη της δεν μπορεί να λειτουργήσει, είναι ανεπαρκής όταν παραμένουν τεράστιες ελλείψεις στο χώρο της υγείας, όταν σε μεγάλους εργασιακούς χώρους οι εργαζόμενοι μένουν απροστάτευτοι, ενώ ουσιαστικά και τα μέτρα της κυβέρνησης δίνουν το κύριο βάρος στην ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων δίνοντας ψίχουλα στους εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας, της απληρωσιάς και της εξόντωσης στους χώρους δουλειάς.

Α) Σε ότι αφορά την δημόσια υγεία επισημάναμε ότι χρειάζονται άμεσα μέτρα και πλαίσιο διεκδίκησης προς την πολιτεία για την προστασία του προσωπικού και των ασθενών με δεδομένο ότι στην περιοχή μας δεν υπάρχει επί της ουσίας ΠΦΥ αναφοράς στην περιοχή, πράγμα που επιβαρύνει την ήδη φορτωμένη λειτουργία του ΚΥ.

Συγκεκριμένα ζητάμε:

• Διασύνδεση των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης του Δήμου με τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) που υπάρχουν στο Δήμο, προκειμένου να εξασφαλίζεται εκτός των άλλων, η συνταγογράφηση αναγκαίων φαρμάκων, ιδιαίτερα για ανήμπορους κατοίκους που δεν έχουν οικογενειακό γιατρό.

• Άμεσο διπλασιασμό του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού του Κέντρου Υγείας για να καλύπτει τις ανάγκες αντιμετώπισης καθημερινών περιστατικών και για τα μέτρα πρόληψης για τον κορονοϊό. Οι επιβαρυμένες ανάγκες, η έλλειψη χώρων, προσωπικού, ολοκληρωμένων μέτρων πρόληψης και υγειονομικού υλικού έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής δύο γιατρούς σε καραντίνα.

• Άμεση κάλυψη όλων των αναγκών σε μέσα πρόληψης για γιατρούς και ασθενείς (π.χ μέσα προστασίας για όλους τους εισερχόμενους).

Β) Προτείναμε ακόμα άμεσα μέτρα για όλους τους εργαζόμενους του Δήμου που προσφέρουν έργο σε πολύ δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες:

• Εξασφάλιση των αποδοχών των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε δομές του Δήμου, των ΝΠΔΔ και των ΝΠΙΔ, που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους.

• Εξασφάλιση μέσων προστασίας για τους εργαζόμενους του Δήμου. Αποφυγή του συνωστισμού εργαζομένων στον ίδιο χώρο εργασίας (γραφεία). Να μην υπάρχουν πάνω από 1 εργαζόμενο, ανά 10 τμ., όπως προβλέπεται στη νέα ΠΝΠ. Δομές που έχουν κλείσει (παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ κλπ) δεν υπάρχει κανένας λόγος οι εργαζόμενοι να προσέρχονται σε αυτές ή να στοιβάζονται σε άλλες υπηρεσίες.

• ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΠΕΙΓΟΝ είναι να παρθούν επιπλέον Μέτρα Ατομικής Προστασίας για Εργαζόμενους που απασχολούνται σε εξωτερικές εργασίες. Να χορηγείται υποχρεωτικά και καθημερινά σε όλους τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε εξωτερικές εργασίες (καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός, πράσινο, επισκευές κλπ) Ολόσωμη Φόρμα μιας χρήσης, γάντια μιας χρήσης, μάσκα μιας χρήσης, υγρό σαπούνι και αντισηπτικό.

• Διενέργεια απολυμάνσεων σε δημοτικά κτίρια, στο αμαξοστάσιο, σε απορριμματοφόρα, σε κάδους, καθώς σε κοινόχρηστους πολυσύχναστους χώρους.

Γ) Καταθέσαμε επίσης προτάσεις για την ανακούφιση των λαϊκών οικογενειών:

• Απαλλαγή από τα τροφεία στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς του Δήμου για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστοί.

• Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του τέλους κατάληψης κοινοχρήστου χώρου για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα.

• Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για το επόμενο εξάμηνο, καθώς και από την καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία και σήμερα έχουν κλείσει την επιχείρησή τους (κυλικεία, δημοτικά αναψυκτήρια κ.λπ.).

• Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και φόρους (τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, τέλος παρεπιδημούντων, φόρος ηλεκτροδοτούμενων) για τα καταστήματα και επιχειρήσεις για το διάστημα που παραμένουν κλειστά.

• Άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το Δήμο, επαγγελματιών και ιδιωτών, όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών. Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

• Να στελεχωθεί επαρκώς η υπηρεσία “Βοήθεια στο Σπίτι” προκειμένου να εξασφαλιστούν οι υγειονομικές και άλλες καθημερινές ανάγκες ιδιαίτερα των ηλικιωμένων που ζουν μόνοι τους.

Και η δημοτική αρχή, αλλά και οι επικεφαλής όλων των άλλων παρατάξεων της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης δεν μπήκαν καν στον κόπο να απαντήσουν, να τοποθετηθούν για την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για το δήμο μας, μολονότι θετικά τοποθετήθηκαν ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Αρτέμιδας και δημοτική σύμβουλος που εργάζεται στο δημόσιο χώρο της Υγείας στην περιοχή μας.

Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα της περιοχής μας σε αυτή την δύσκολη περίοδο που μένουμε στο σπίτι, μένουμε δυνατοί, διεκδικούμε μέτρα για την προστασία της ζωής μας και των δικαιωμάτων μας. Δεν σκύβουμε το κεφάλι σε όλους αυτούς που θέλουν για ακόμα μια φορά ο λαός να πληρώσει το μάρμαρο.