Κορονοϊός: Ανησυχία για το ρεκόρ κρουσμάτων και στο… βάθος νέα οριζόντια μέτρα

Σε πλήρη επιφυλακή βρίσκονται επιστήμονες και κυβέρνηση, καθώς η χώρα βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, με τα νέα κρούσματα να έχουν λάβει ξανά την ανιούσα, φτάνοντας τα 284 την Κυριακή, ενώ σημαντική αύξηση παρατηρείται και στον αριθμό των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ.

Οι ανακοινώσεις στις οποίες προέβη την Κυριακή ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας (ΕΟΔΥ) δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Οι «κυματοθραύστες» που επιχειρούν να ορθώσουν οι Αρχές απέναντι στο δεύτερο κύμα του κορωνοϊού δεν φαίνεται προς το παρόν να φέρουν αποτέλεσμα.

Ωστόσο, οι λοιμωξιολόγοι εκτιμούν ότι θα δούμε σε κάποιες μέρες τα πρώτα θετικά αποτελέσματα από τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή.

Ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο να υπάρξουν οριζόντια μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού –αντίστοιχα με αυτά που εφαρμόζονται ήδη σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Αυτό, άλλωστε, αποκάλυψε και ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

«Τοπικά μέτρα και οριζόντια μέτρα μπορούν να ανέβουν σε επίπεδο. Αν υπάρχει λόγος, τα μέτρα όπως κλείσιμο μαγαζιών και η χρήση της μάσκας παντού, μπορεί να εφαρμοστούν σε επίπεδο χώρας» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Κατά πληροφορίες οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν προς το τέλος του μήνα, με την επιστροφή και των τελευταίων αδειούχων του Αυγούστου στις βάσεις τους.

Ούτως ή αλλιώς, οι ειδικοί έχουν χαρακτηρίσει «βαρόμετρο» για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας την 21η Αυγούστου.

Μετά το νέο αρνητικό ρεκόρ της Κυριακής, εντείνονται μάλιστα και οι συζητήσεις για αναβολή της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς κατά μια εβδομάδα. Το ενδεχόμενο αυτό άφησε άλλωστε ανοιχτό και ο κ. Γώγος, αναφέροντας:

«Αν χρειαστεί να τροποποιηθεί η ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς, που έχει ορίσει για τις 7 Σεπτέμβριου, θα πράξουμε αναλόγως»

Ερωτήματα για το κατά πόσον μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου έθεσε και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ και καθηγητής Ιατρικής Αθανάσιος Δημόπουλος, δεδομένης της επιδημιολογικής εικόνας που διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Δημόπουλος τόνισε πως αυτή τη στιγμή έχουμε ένα αυξημένο ιικό φορτίο, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα.

«Έχουμε ένα αυξημένο ιικο φορτίο, ιδιαιτέρα στα μεγάλα αστικά κέντρα, είναι θετικό το γεγονός ότι τα νούμερα είναι μεν τριψήφια αλλά δεν έχουμε εκθετική αύξηση σε αυτή τη φάση, αλλά παρόλα αυτά έχουμε σημαντικό επιπολασμό που δημιουργεί ερωτήματα για το κατά πόσον θα μπορέσουν τα σχολεία να αρχίσουν στις 7 Σεπτεμβρίου με ασφάλεια» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Σε κάθε περίπτωση, το τοπίο σχετικά με τη νέα σχολική χρονιά αναμένεται να ξεκαθαρίσει σήμερα στις 16:00 όταν και θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου της Νίκης Κεραμέως.

Ο Θανάσης Τσακρής, μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό και καθηγητής Μικροβιολογίας, είπε στο Mega ότι:

«Αν περάσουμε τα 300 κρούσματα ή και ακόμα υψηλότερα νούμερα, τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα, θα πρέπει να προβληματιστούμε εντονότερα, ειδικά στις περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, για το πως θα ανοίξουν τα σχολεία, αν θα ανοίξουν και πότε».

Νέο αρνητικό ρεκόρ

Την Κυριακή σημειώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Καταγράφηκαν 284 νέα κρούσματα κορωνοϊού σε όλη τη χώρα. Από αυτά, τα 17 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας. Το ηλικιακό προφίλ των νοσούντων δείχνει ότι οι νεαρότερες ηλικίες απειλούνται πιο πολύ αυτή τη στιγμή.

Είναι η 11η συνεχόμενη μέρα (με μια εξαίρεση) όπου τα κρούσματα ξεπερνάνε ημερησίως τα 200.

Οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ είναι 31, ενώ δύο άνθρωποι πέθαναν την Κυριακή. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό στην Ελλάδα έφτασε τους 242. Να σημειωθεί ότι ο ένας από τους δύο νεκρούς της ημέρα διέμενε στον οίκο ευγηρίας στην Αγία Κυριακή.

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων

Η γεωγραφική κατανομή των 284 νέων εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της covid-19 στη χώρα που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έχει ως εξής:

– 17 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

– 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

– 141 κρούσματα στην την Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων τα 26 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας και 15 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 11 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων τα 4 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

– 5 στην Π.Ε Αχαΐας

– 2 στην Π.Ε Γρεβενών

– 2 στην Π.Ε. Δράμας

– 6 στην Π.Ε. Δωδεκανήσου

– 7 στην Π.Ε. Έβρου, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 1 στην Π.Ε Ζακύνθου

– 1 στην Π.Ε Ηλείας

– 3 στην Π.Ε Ημαθίας

– 2 στην Π.Ε Ηρακλείου

– 1 στην Π.Ε Ιωαννίνων

– 2 Π.Ε Καβάλας

– 5 στην Π.Ε Καρδίτσας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας και 1 με γνωστή συρροή

– 2 στην Π.Ε Καστοριάς

– 2 στην Π.Ε Κοζάνης

– 20 στην Π.Ε Κυκλάδων, εκ των οποίων 8 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 8 στην Π.Ε Λάρισας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

– 12 στην Π.Ε Λέσβου, εκ των οποίων 10 συνδέονται με επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

– 3 στην Π.Ε Μαγνησίας

– 1 στην Π.Ε Πέλλας

– 3 στην Π.Ε Πιερίας

– 1 στην Π.Ε Πρέβεζας

– 1 στην Π.Ε Σερρών

– 2 στην Π.Ε Τρικάλων

– 1 στη Π.Ε Φωκίδας

– 4 στην Π.Ε Χανίων

– 2 στην Π.Ε Χίου

– 14 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Από τα 265 εγχώρια κρούσματα, τα 34 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας και 30 με γνωστές συρροές.

«Καμπανάκι» για την Αττική

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα στην Αττική, το «καμπανάκι κινδύνου» χτυπάει για την Αθήνα που εξελίσσεται σε «πρωτεύουσα» του κορωνοϊού. Από τα 284 κρούσματα, τα 141 καταγράφηκαν στην Αττική, δηλαδή σχεδόν τα μισά. Ακόμα πιο ανησυχητικό μοιάζει ότι η επιδημία φαίνεται να τρέχει πιο γρήγορα στην Αττική από ό,τι στην υπόλοιπη χώρα. Είναι ενδεικτικό ότι χτες στην Αττική είχαν καταγραφεί 91 κρούσματα σε σύνολο 264 σε όλη τη χώρα.

Το μείζον πρόβλημα είναι ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα όπου ο συνωστισμός δημιουργείται πολύ εύκολα, ο κίνδυνος διάδοσης είναι πιο μεγάλος.

Μάλιστα, τρεις περιοχές φαίνεται να έχουν καταγράψει ρεκόρ κρουσμάτων: η Γλυφάδα, η Κηφισιά και η Βουλιαγμένη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Star, στον δήμο Γλυφάδας εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες 50 κρούσματα.

Στην Κηφισιά, ο δήμος καλεί όλους τους δημότες επιστρέφοντας από τις διακοπές τους να ακολουθήσουν αυστηρά μέτρα για να μην προκαλέσουν πανδημία στην περιοχή.

Τέλος, στη Βουλιαγμένη εντοπίστηκαν 28 κρούσματα σε μια μέρα. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Γιώργος Κωνσταντέλος: «Στην αρχή της εβδομάδας ενημερωθήκαμε από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ότι υπάρχουν ασυνήθιστα αυξημένα κρούσματα για την περιοχή μας, τα οποία οφείλονται στην επιστροφή κυρίως από τις διακοπές από τη νησιωτική χώρα ανθρώπων που κατοικούν στην περιοχή».

Οι τρεις δήμοι της Αττικής βρίσκονται σε αύξηση της επιτήρησης καθώς μέχρι τέλος του μήνα αναμένεται η επιστροφή και άλλων εκδρομέων από τα νησιά.

Μέτρα στη Μυτιλήνη

Σήμερα τέθηκε και η Μυτιλήνη τίθεται σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης, με απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί.

Επίσης τέθηκε ανώτατο όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.

cnn.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.