Κορονοϊός: Από Σεπτέμβριο το τρίτο «τσίμπημα»

Το Ισραήλ, χώρα που έχει προπορευτεί στον εμβολιασμό, ξεκινά τη χορήγηση της τρίτης δόσης σε όσους είναι άνω των 60 ετών.

Η ενισχυτική δόση είναι το επόμενο βήμα στην εμβολιαστική κάλυψη και το διάστημα που ακολουθεί θα απασχολήσει τις υγειονομικές αρχές ανά τον κόσμο. Στη χώρα μας το τρίτο στη σειρά «τσίμπημα», που θα ξεκινήσει για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, τοποθετείται χρονικά τον Σεπτέμβριο.

Σειρά προτεραιότητας

Τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών έχουν ξεκινήσει τη συζήτηση για τη χορήγηση της τρίτης δόσης και αναμένεται να καταλήξουν στις συστάσεις τους μέσα στον Αύγουστο. Συγκεκριμένες ομάδες για τις οποίες έχει αποδειχθεί και από μελέτες ότι δεν έχουν καλή ανοσιακή απόκριση ακόμη και μετά τις δύο δόσεις του εμβολίου θα προηγηθούν στην ενισχυτική δόση. Πρόκειται για μεταμοσχευμένους, άτομα που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτική θεραπεία, άλλους βαριά πάσχοντες αλλά και ηλικιωμένους που λόγω ηλικίας, επίσης, δεν αναπτύσσουν τόσο καλά αντισώματα έναντι της Covid-19.

Δείτε ακόμα:  Κορονοϊός: Θεμιστοκλέους - Τρίτη δόση εμβολίου και για τους κάτω των 50 ετών

Οπως φαίνεται νωρίς θα πάρουν… σειρά και οι υγειονομικοί, πιθανόν με μια προτεραιοποίηση σε όσους είναι σε υψηλή έκθεση στον ιό, για παράδειγμα όσοι εργάζονται στο ΕΣΥ και ειδικά σε μονάδες Covid-19. Το σκεπτικό, συνεπώς, για τη χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου είναι όσοι την έχουν περισσότερο ανάγκη είτε επειδή είναι ευάλωτοι είτε επειδή βρίσκονται σε μεγάλη έκθεση. Με αυτά τα δεδομένα, η προτεραιοποίηση που έγινε για τη χορήγηση των εμβολίων θα έχει μια ανάλογη φορά.

«Το πότε θα χορηγηθεί μία τρίτη δόση θα εξαρτηθεί βασικά από τα δεδομένα που έχουμε για τη διάρκεια της ανοσίας και της φυσικής αλλά και των εμβολίων. Φαίνεται ότι για άτομα τα οποία δεν έχουν υποκείμενα, δεν ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες, η διάρκεια της ανοσίας ξεπερνά αυτό το εξάμηνο που είχε θεωρηθεί από την αρχή ως πιθανός χρόνος για να σκεφτεί κανείς για τρίτη δόση.

Δείτε ακόμα:  Συναγερμός σε Γυμνάσιο: 45 κρούσματα σε μαθητές και καθηγητές

Οι ομάδες οι οποίες με μελέτες αποδεικνύεται ότι θα χρειαστούν μια τρίτη δόση είναι οι ομάδες που είτε λόγω ηλικίας, λόγω επαγγέλματος ή νοσημάτων δεν έχουν την ανοσοανταπόκριση που περιμένουμε στους εμβολιασμούς. Τα θέματα, η συλλογή όλων των δεδομένων, γίνεται και στη χώρα μας αλλά δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος χρόνος που να πει κανείς ότι θα αρχίσουμε να χορηγούμε τρίτη δόση ούτε έχει καταρτιστεί μια λίστα για το ποιοι θα συμπεριληφθούν αρχικά σε αυτή τη δόση», επεσήμανε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Μελέτη ΕΚΠΑ για τα επίπεδα αντισωμάτων στους εμβολιασμένους

Μελέτη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) σε υγιείς και ανοσοκατασταλμένους πολίτες έχει δώσει μια εικόνα για την ανταπόκριση στα εμβόλια. Στη μελέτη έλαβαν μέρος 255 υγειονομικοί και 112 εθελοντές ηλικίας άνω των 80 ετών, χωρίς γνωστή κακοήθη νόσο ή νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου.

Δείτε ακόμα:  «Οι Απόρρητοι Φάκελοι Καραμανλή»: Το περιστατικό της συμπλοκής στη Νέα Μάκρη & ο αόρατος πρόξενος των ΗΠΑ

Οι ηλικιωμένοι άνω των 80 ετών εμφάνισαν τους χαμηλότερους τίτλους αντισωμάτων συγκριτικά με τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες. Επιπλέον, οι ηλικιωμένες γυναίκες είχαν υψηλότερο τίτλο αντισωμάτων συγκριτικά με τους ηλικιωμένους άνδρες. Ολοι οι υγειονομικοί, 25-70 ετών, είχαν εξουδετερωτικά αντισώματα σε πολύ υψηλούς τίτλους και τρεις μήνες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου διαπιστώθηκε μικρή μείωση του τίτλου αντισωμάτων με το 95% αυτών να εξακολουθεί να έχει προστατευτικούς τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων. Την ίδια στιγμή μελέτη σε ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες, όπως πολλαπλούν μυέλωμα, λεμφώματα, χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία και συστηματική αμυλοείδωση έδειξε ότι σε ποσοστό 40% οι ασθενείς αυτοί δεν αναπτύσσουν εξουδετερωτικά αντισώματα.

ELEFTHEROSTYPOS.GR