Κορoνοϊός – Ασθενείς: Ο ένας στους δύο συνεχίζει να νοσεί ενώ έχει αναρρώσει! Τα ύποπτα συμπτώματα

Μπορεί η νόσος του νέου κορoνοϊου να μας ταλαιπωρεί ενώ θεωρητικά έχουμε αναρρώσει; Διαβάστε τι είναι το μετά-COVID-19 σύνδρομο που ταλαιπωρεί πάνω από τους μισούς ασθενείς μετά την οξεία φάση της νόσου…

Πάνω από τους μισούς ασθενείς με κορoνοϊό θα νοσήσουν με μακρά COVID-19 (Long Covid), θα συνεχίσουν δηλαδή να εμφανίζουν συμπτώματα παρά την ανάρρωση από την οξεία φάση της νόσου, ισχυρίζεται μελέτη που δημοσιεύεται στο Journal of Proteome Research.

Στα περισσότερα από εννέα επίμονα συμπτώματα περιλαμβάνονται χρόνια κόπωση, πόνοι στους μύες και τις αρθρώσεις και ανοσμία ή αγευσία.

Επιπλέον, οι ερευνητές από το Εθνικό Κέντρο Φαινοτύπου της Αυστραλίας (ANPC) που μελέτησαν τη χημική σύσταση του αίματος σε ασθενείς με COVID-19 τρεις μήνες από την οξεία φάση της νόσου, διαπίστωσαν επίμονες συστηματικές αλλαγές που σχετίζονται με τα διαρκή συμπτώματα έξι μήνες μετά.

Δείτε ακόμα:  Κορονοϊός: "Έκρηξη" με 3.040 νέα κρούσματα - 42 νέοι θάνατοι και 333 οι διασωληνωμένοι

Ο διευθυντής του Κέντρου, Δρ Jeremy Nicholson, επεσήμανε την ανησυχητική διάσταση των επιστημονικών ευρημάτων, δεδομένου πως η νόσος αποδεικνύεται δυνητικά επικίνδυνη ακόμα και για όσους ασθένησαν ήπια, την πλειοψηφία δηλαδή των αναρρωσάντων. «Ανακαλύψαμε ότι το 57% των ασθενών που δεν χρειάστηκαν νοσηλεία δεν ανάρρωσαν πλήρως αλλά παρουσίασαν διαταραχές στη βιοχημεία του οργανισμού τους με επίμονα συμπτώματα έως και έξι μήνες μετά», δήλωσε.

Ωστόσο, με μια ομάδα μεταβολικών διαταραχών διαφορετικών για κάθε ασθενή, όπως στην περίπτωση των καρδιοπαθειών και της αθηροσκλήρωσης όπου οι βιοχημικοί μηχανισμοί που αυξάνουν τον κίνδυνο σημείωσαν βελτίωση μετά την οξεία φάση της COVID-19, δημιουργούνται ερωτηματικά σχετικά με το αν αυτό το «μετά-COVID-19 σύνδρομο» αποτελεί εξέλιξη της αρχικής νόσου ή έναρξη μια νέας, διακριτής χρόνιας ασθένειας που σχετίζεται με την καλύτερη ανοσολογική απόκριση του οργανισμού έναντι του κορoνοϊού.

Δείτε ακόμα:  Πέθανε από κορονοϊό 53χρονος πατέρας τεσσάρων παιδιών

«Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία φαινοτύπων στο μετά-COVID-19 σύνδρομο που πιθανώς να χρήζουν διαφορετικής θεραπευτικής προσέγγισης ανά περίπτωση ασθενούς», ανέφερε ο Δρ Nicholson και πρόσθεσε «αν και η νόσος πλήττει κυρίως το αναπνευστικό σύστημα και βάσει αυτού αξιολογείται η σοβαρότητά της, δεν είναι παρά η κορυφή ενός παγόβουνου που περιλαμβάνει αφανείς βιοχημικές και ανοσολογικές δυσλειτουργίες εξαιτίας της COVID-19».

Σε περισσότερους από 140 εκατομμύρια παγκοσμίως ανέρχονται οι ασθενείς που ανάρρωσαν από τη COVID-19, με δεκάδες εκατομμύρια εκ των οποίων, ωστόσο, να έχουν ξεπεράσει τη νόσο μόνο «θεωρητικά», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία τους αλλά και το οικονομικό βάρος που θα κληθούν να σηκώσουν τα συστήματα υγείας.

Δείτε ακόμα:  Ιερά Μονή Εσφιγμένου: Καταληψίες και όχι μοναχοί οι τέσσερις που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό

Οι ερευνητές επεσήμαναν την ανάγκη περαιτέρω έρευνας σε μεγαλύτερες πληθυσμιακές ομάδες για επιβεβαίωση των ευρημάτων τους.

ygeiamou.gr