Κορονοϊός: Ένα βήμα πριν το “κόκκινο” η Αττική – Η ημερομηνία “κλειδί” για ενδεχόμενα νέα μέτρα

Καθοριστικής σημασίας για το ενδεχόμενο λήψης επιπρόσθετων μέτρων στην Αττική, θεωρείται η ερχόμενη εβδομάδα, καθώς τότε αναμένεται να αποτυπωθεί εάν αποδίδουν τα τελευταία περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν και ήδη εφαρμόζονται στο λεκανοπέδιο, σε μία προσπάθεια να ανακοπεί η περαιτέρω εξάπλωση του κορονοϊού.

Όπως εξήγησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης το απόγευμα της Τρίτης, η επίδραση των περιοριστικών μέτρων στο λεκανοπέδιο θα φανεί προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Ως εκ τούτου, τότε αναμένεται και να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις για το αν θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα και ποια θα είναι αυτά.

Την Τρίτη σημειώθηκε νέα “έκρηξη” κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα μας, με την Αττική να βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο της πανδημίας. Από τα 346 νέα κρούσματα πανελλαδικά, τα 210 καταγράφηκαν στην Περιφέρεια Αττικής και μάλιστα μόλις έξι απ’ αυτά συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 10 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας. Η “μάχη” δίνεται πλέον στις πλατείες, τα πάρκα και στους άλλους δημόσιους χώρους, όπου καταφεύγουν συνήθως τα άτομα νεαρής ηλικίας, προκειμένου να συνεχίσουν τη διασκέδασή τους, όταν πλέον κλείνουν τα μαγαζιά.

Στο πλαίσιο αυτό, τα περιπολικά αναπαράγουν ένα νέο ηχητικό μήνυμα , ενημερώνοντας για τα νέα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στο λεκανοπέδιο λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού.

Το μήνυμα αυτό, με το οποίο ενημερώνονται οι πολίτες ότι για την προστασία της δημόσιας υγείας, δεν επιτρέπονται συγκεντρώσεις άνω των εννέα ατόμων σε πλατείες, πάρκα και άλλους δημόσιους χώρους, θα ακούγεται έως και τις 4 Οκτωβρίου.

Οι επιλογές για τις περιοχές με μεγάλο επιδημικό φορτίο – Έκκληση στους ανθρώπους άνω των 65 ετών

Όπως διαμήνυσε ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, σε παγκόσμιο επίπεδο, στα μεγάλα αστικά κέντρα επανέρχεται απειλητικά η επιδημία και στο δεύτερο κύμα. Ειδικά για την Ελλάδα σημείωσε ότι ο αριθμός των νέων διαγνώσεων παραμένει σε υψηλότερα των 300 ατόμων επίπεδα, για δεύτερη εβδομάδα, χωρίς σημεία υποχώρησης, ενώ ο αριθμός των ατόμων που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής έχει αυξητικές τάσεις. Επανέλαβε, δε, ότι στο επίκεντρο της έξαρσης των κρουσμάτων βρίσκεται η Αττική.

Αναφερόμενος στα στοιχεία σχετικά με τους θανάτους, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι “αυτή η σαφής πιο αργή εξάπλωση της επιδημίας είναι ενδεικτική της μείωσης της μεταδοτικότητας σε σχέση με το πρώτο κύμα ως αποτέλεσμα των ήδη ληφθέντων μέτρων ωστόσο δείχνει σαφώς ότι απαιτείται επιπλέον σημαντική προσπάθεια ώστε να αναστραφεί η επιδημική εξάπλωση”. Επιπλέον, έκανε νέα έκκληση στους συνανθρώπους μας, ηλικίας άνω των 65 ετών, να περιορίσουν τις κοινωνικές τους επαφές, ενώ για τους συγγενείς τους να θεωρούν τους εαυτούς τους ως πιθανούς ασυμπτωματικούς φορείς. Επιπλέον, ο κ. Μαγιορκίνης υπογράμμισε τον ρόλο που παίζει η προτεραιοποίηση των κοινωνικο-οικονομικών δραστηριοτήτων, φέρνοντας ως παράδειγμα τα όσα δήλωσε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ Δρ. Άντονι Φάουτσι. “Οι περιοχές με μεγάλο επιδημικό φορτίο έχουν τις εξής επιλογές: είτε να κλείσουν τα μπαρ είτε να κλείσουν τα σχολεία”, τόνισε.

Ο Χαρδαλιάς για ενδεχόμενο lockdown σε επίπεδο δήμων

Με δεδομένα τα στοιχεία για την αύξηση κρουσμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές της Αττικής, αλλά και τις δηλώσεις λοιμωξιολόγων, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης έγιναν ερωτήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο lockdown σε επίπεδο δήμων. Απαντώντας, ο Νίκος Χαρδαλιάς εμφανίστηκε κατηγορηματικός. Όπως είπε “δεν υπάρχουν και διεθνώς πρωτόκολλα διαχείρισης που να αφορούν σε τοπικά lockdown σε επίπεδο δήμων. Δεν υπάρχει καμία λογική και δεν υπάρχει καμία δυνατότητα εφαρμογής κάτι τέτοιου. Είναι ουτοπικό. Είναι εξωπραγματικό”.

Άρα, σημείωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων “τι κάνουμε από την πρώτη στιγμή; Και το κάνουμε και τώρα και για τον δήμο Αθηναίων, σε εξαιρετική συνεργασία, καθημερινή συνεργασία με τον δήμαρχο και τις υπηρεσίες του. Εφαρμόζουμε συγκεκριμένα πρωτόκολλα τόσο ο κάθε δήμος, όπου φαίνεται να υπάρχει μία έξαρση της πανδημίας, μία αυξητική τάση, όσο και εμείς σε επίπεδο καθολικών ελέγχων σε περιοχές ή σε μονάδες ή σε χώρους που θα μπορούσαν να αποτελούν εστία με περισσότερα κρούσματα. Άρα δεν υπάρχει τέτοιο θέμα”.

Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι υπάρχει απόλυτος σεβασμός στους επιδημιολόγους και τις θέσεις τους, σημειώνοντας πως τα μέτρα που έχουν ξεκινήσει τώρα θα δούμε τις επόμενες ημέρες αν θα αποδώσουν ή όχι και τόνισε για άλλη μια φορά πως αν εφαρμόσουμε το τρίπτυχο “μάσκες, αποστάσεις, υγιεινή” δεν θα χρειαστεί να ληφθούν επιπλέον μέτρα.

“Όλα λειτουργούν κλιμακωτά, έχουμε εργαλεία να μπορέσουμε να σταματήσουμε την επέκταση του ιικού φορτίου. Το lockdown είναι η τελευταία λύση”, είπε. Νωρίτερα, είχε επισημάνει πως “ο σκοπός είναι να μην πάμε σε πρόσθετα μέτρα”, αλλά να εφαρμοστούν αυτά που ισχύουν.

Πέτσας: Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο ενός τοπικού lockdown

Τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας, σχολίασε ο Στέλιος Πέτσας την Τρίτη, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός τοπικού lockdown.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο “Θέμα 104,6 fm”, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι “από την αρχή της πανδημίας δεν έχουμε αποκλείσει το ενδεχόμενο να πάρουμε όποιο μέτρο χρειαστεί, ακόμα και ένα τοπικό lockdown, προκειμένου να φέρουμε προς τα κάτω την καμπύλη των κρουσμάτων και την πίεση στο σύστημα υγείας. Γιατί αυτό που έχει σημασία είναι πάνω από όλα η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής” και συμπλήρωσε ότι επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο υπάρχει κυρίως στην Αττική και σε δεύτερο βαθμό στη Θεσσαλονίκη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι περίπου τα μισά από τα ενεργά κρούσματα στη χώρα βρίσκονται στην Αττική. “Τα μισά από τα κρούσματα της Αττικής είναι στο κέντρο της Αθήνας με πολύ μεγάλη συμμετοχή ανθρώπων με προσφυγικό/μεταναστευτικό προφίλ. Δίνουμε μια μάχη και εκεί με μηνύματα στη γλώσσα τους, με περισσότερους ελέγχους στην περιοχή, ώστε να μπορέσουμε να ελέγξουμε τη διασπορά έγκαιρα. Προσπαθούμε να περιχαρακώσουμε το πρόβλημα” είπε.

Τι αναφέρουν οι λοιμωξιολόγοι

Νωρίτερα την Τρίτη, ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας μίλησε στον ΣΚΑΪ για την πιθανότητα ενός νέου lockdown στην Αττική και το πώς αυτό θα γίνει. “Η πραγματική διάσταση είναι ότι στη σκάλα του συναγερμού είμαστε στο πορτοκαλί. Αυτό σημαίνει απαγόρευση κυκλοφορίας. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκτραπεί η κατάσταση”, είπε ο κ. Σύψας για να προσθέσει πως “δεν χρειάζεται πανικός, χρειάζεται σωστή ενημέρωση”.

Όπως εξήγησε, “πρέπει να δράσουμε προκαταβολικά και προληπτικά” και συμπλήρωσε ότι θα κάνουν ό,τι χρειαστεί για να περιορίσουν τη διασπορά του ιού ακόμα και lockdown.

Στη συνέχεια εξήγησε πώς ακριβώς σχεδιάζουν το lockdown. “Θα κάνουμε lockdown περιοδικά, θα γίνει για δύο βδομάδες μέχρι να πέσει η καμπύλη της επιδημίας, μετά αν ξαναχρειαστεί θα ξαναγίνει για άλλες δυο βδομάδες”. Επίσης, θα κλείσουν και τα σχολεία. “Ελπίζουμε το 10 ήμερο αυτό, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα δούμε την επίδραση των μέτρων. Αν χρειαστεί θα πάρουμε μέτρα και νωρίτερα” πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Χαράλαμπος Γώγος σημείωσε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ότι “σε περίπτωση που δεν αποδώσουν τα μέτρα και αυτό θα φανεί το πολύ σε ένα 7ήμερο με 10ήμερο θα βγουν στο τραπέζι οι επόμενες δέσμες μέτρων. Η προσπάθεια είναι να υπάρχει βελτίωση των δεικτών και των παραμέτρων ώστε να μην φτάσουμε σε μέτρα όπως lockdown”. Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, τόνισε ότι “η προσπάθεια θα είναι για περιορισμένο lockdown, όχι γενικευμένο όπως τον χειμώνα. Πραγματικά είναι πολύ δύσκολο πράγμα να συμβεί κάτι τέτοιο ακόμη και για επτά ή 10 ημέρες, έχει πολλές συνέπειες. Θα είναι μια προσπάθεια για τοπικά lockdown σε περιοχές πολύ δύσκολες, είτε σε δομές. Είναι δύσκολο να απομονώσεις μια γειτονιά της Αθήνας από τις υπόλοιπες, είναι συγκοινωνούντα δοχεία αλλά μπορεί να υπάρξει τουλάχιστον περιορισμός σε περιοχές που υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός”.

“Τι σημαίνει lockdown; Σύντομα θα έχουμε ανακοπή της διασποράς. Αλλά αυτό δεν μπορούμε να το συνεχίζουμε συνέχεια. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό, παίρνοντας τα αναγκαία μέτρα υπό συνθήκες επιτηρούμενης κανονικότητας” ανέφερε. Για τον συγχρωτισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ο κ. Γώγος είπε ότι αποτελούν μία από τις βασικές εστίες υπερμετάδοσης, ότι η μάσκα προφυλάσσει σε ένα μεγάλο ποσοστό και μία από τις σημαντικές παραμέτρους είναι και η συχνή χρήση αντισηπτικών. “Πρέπει να αυξηθούν τα δρομολόγια” κατέληξε. Για το θέμα του κορονοϊού στα σχολεία ο κ. Γώγος επισήμανε ότι “οι τάξεις πρέπει να αραιώσουν όσο γίνεται”. “Όταν σε ένα μέτρο προστίθεται ένα βαρύτερο, το βαρύτερο είναι πιο δύσκολο να τηρηθεί και δημιουργείται φαύλος κύκλος” υπογράμμισε ο κ. Γώγος.

enikos.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.