Κορονοϊός: Γιατί ολοένα και περισσότεροι νέοι άνθρωποι πεθαίνουν στην Ελλάδα

Εντείνεται η ανησυχία για τους θανάτους νέων ανθρώπων, ενώ τα κρούσματα αυξάνονται.

Έντονα ανησυχεί πλέον ειδικούς και αρμόδιους ότι ο κορονοϊός σκοτώνει νέους ανθρώπους.
Στο πλαίσιο αυτό η πνευμονολόγος και αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα υπογράμμισε προ ημερών πως μέσα σε μία εβδομάδα καταγράφηκαν τρεις θάνατοι από κορονοϊό ανθρώπων κάτω των 30 ετών, σημειώνοντας ότι όλοι ήταν ανεμβολίαστοι.

Ο ιός έχει ενισχυθεί και βγαίνει διαρκώς ισχυρότερος από κάθε νέο άνθρωπο που σκοτώνει. Συνεπώς αποκτά μεγαλύτερη λοιμοτοξικότητα (σ.σ. η σοβαρότητα μιας λοιμώδους νόσου) και ο κύκλος του συνεχίζεται, εξηγεί στο Sputnik ο ομότιμος καθηγητής Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας Χαρίλαος Κουτής.

Δείτε ακόμα:  Κορονοϊός: Τρομακτικό γράφημα των FT για τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα - Έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων

«Τα παιδιά που πέθαναν φαίνεται ότι ήταν ανεμβολίαστα και χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Αυτό πρέπει να προβληματίσει πολιτεία, κοινωνία και επιστημονική κοινότητα. Πρέπει να εμβολιαστούν παιδιά άνω των 12 ετών, ώστε να μην έχουμε μεγαλύτερα προβλήματα» τονίζει ο κ. Κουτής.

Τι συμβαίνει με τους νέους

«Oι νέοι άνθρωποι προσβάλλονται πιο εύκολα από τον κορονοϊό επειδή είναι ανεμβολίαστοι σε μεγάλο ποσοστό» εξηγεί από την πλευρά του στο Sputnik o Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.

Η πιο εύκολη μόλυνση από τον ιό συμβαίνει επίσης «επειδή οι νέοι έχουν διαφορετική συμπεριφορά κινδύνου, δηλαδή συγχρωτίζονται σε μεγαλύτερο βαθμό σε κλειστούς χώρους» προσθέτει.
Όπως συμπληρώνει, ο συγχρωτισμός των νέων ενδέχεται να συμβάλει στην έξαρση των κρουσμάτων, στο μοτίβο που παρατηρήθηκε το καλοκαίρι του 2021 στα νησιά.

Δείτε ακόμα:  Η Ε.Ε. σταματά τις αεροπορικές αφίξεις από τη νότια Αφρική - Εντοπίστηκε κρούσμα της μετάλλαξης Μποτσουάνα και στο Ισραήλ

Το τροποποιημένο στέλεχος Δέλτα+

Ενώ στη Μεγάλη Βρετανία καλπάζει το τροποποιημένο στέλεχος Δέλτα+, η επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας θέτει επί τάπητος τα στοιχεία για να αξιολογήσει την κατάσταση.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, μέχρι στιγμής το 10% των κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο αντιστοιχούν στο νέο στέλεχος, ενώ είναι εξαιρετικά σπάνιο εκτός της επικράτειάς του.

«Σε κάθε περίπτωση η ύπαρξη παραλλαγών, αυξάνουν τη μολυσματικότητα του κορονοϊού. Νέα δεδομένα δείχνουν ότι ο ιός ενδέχεται να ζει και περισσότερο στις επιφάνειες» υπογραμμίζει ο κ. Κουτής.

Δείτε ακόμα:  Κορονοϊός: 6.677 νέα κρούσματα - 104 νέοι θάνατοι και 657 οι διασωληνωμένοι

Την ίδια στιγμή προσθέτει ότι τα μέτρα κατά του συγχρωτισμού θα πρέπει να τηρούνται από όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

«Αποστάσεις, μάσκες και αντισηπτικά παραμένουν σημαντικά “όπλα”, ωστόσο η πιο ενδεδειγμένη λύση είναι ο εμβολιασμός όσων δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο έτσι ώστε να μην αποκτήσει μεγαλύτερη λοιμοτοξικότητα ο ιός».

Ο καθηγητής είχε πάντως προειδοποιήσει από το καλοκαίρι ότι περισσότεροι νέοι άνθρωποι θα προσβληθούν και θα πεθάνουν από τον ιό.

sputniknews.gr