Κορονοϊός: Η Αν. Αττική στις περιοχές της Ελλάδας με το μεγαλύτερο «φορτίο»

Την εξάπλωση του κορονοϊού στην Ελλάδα αποτυπώνει η έκθεση του ΕΟΔΥ για την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, που εκδόθηκε την Παρασκευή. Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν σε περιστατικά από το νέο κορονοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 03 Απριλίου και ώρα 15:00.

Τα νέα επιβεβαιωμένα εργαστηριακά κρούσματα της νόσου είναι 99. 1 Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1613 (ημερήσια μεταβολή +6.5%), εκ των οποίων 54.4% άνδρες. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 92 (76.9% άνδρες).

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων). Από το σύνολο των 1613 κρουσμάτων, 335 (20.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 563 (34.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Ο παρακάτω χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση τη δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.

Σύμφωνα με τον χάρτη οι περιοχές στις οποίες δεν έχουν καταγραφεί επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι οι νομοί Γρεβενών, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Αιτωλοακαρνανίας και Καρδίτσας.

Η Ανατολική Αττική παραμένει στις περιοχές της Ελλάδας με το μεγαλύτερο «φορτίο»

Η γεωγραφική διασπορά

Σύμφωνα με τα στοιχεία του χάρτη, η Καστοριά και το Άγιος ‘Ορος έχουν δεχθεί τη μεγαλύτερη επίπτωση από την επέλαση του κορωνοϊού. Και στις δύο περιοχές καταγράφονται πάνω από 30 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.

Στην αμέσως επόμενη κατηγορία, με τις περιοχές όπου καταγράφονται 10 έως 29 κρούσματα λοίμωξης Covid-19 ανά 100.000 πληθυσμού, απαντώνται άλλες 6 Περιφερειακές ενότητες. Πρόκειται για τις εξής: Αττική, Ανατολική Αττική, Ηλεία, Ζάκυνθος, Κοζάνη, Ξάνθη, Έβρος.

Μικρότερη κυκλοφορία του κορωνοϊού και συνεπώς μικρότερη μετάδοση αποτυπώνεται σε άλλες 9 περιοχές του χάρτη. Αχαϊα, Λάρισα, Άρτα, Πρέβεζα, Πέλλα, Κιλκίς, Σέρρες, Θεσσαλονίκη και Λέσβος μετρούν περίπου 5 έως 9 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 22437 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 1524 (6.8%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 49 έτη (εύρος 0 έως 95 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 71 έτη (εύρος 39 έως 93ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Δείτε ΕΔΩ την έκθεση του ΕΟΔΥ

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.