Κορονοϊός: Οι προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Παλλήνης, Γέρακα, Ανθούσας

Με αφορμή την απάντηση του Δημάρχου και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου:

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και σχετική εγκύκλιο του Υπουργείο Εσωτερικών, προβλέπονται οι εξής τρόποι συνεδρίασης των δημοτικών συμβουλίων το διάστημα που ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό:

-Κεκλεισμένων των θυρών
-Δια περιφοράς
-Τηλεδιάσκεψη

Οι δημοτικές αρχές επιλέγουν, κατά κανόνα, την συνεδρίαση δια περιφοράς, όπου προκύπτουν ζητήματα όπως:

-Δεν υπάρχει η δυνατότητα, η κάθε παράταξη και ο κάθε δημοτικός σύμβουλος, να γνωρίζει τις τοποθετήσεις των υπολοίπων, παρά μόνο εκ των υστέρων, όταν δηλαδή αναρτηθούν οι αποφάσεις στη Διαύγεια.

-Δεν υπάρχει η δυνατότητα, πρακτικά, να αποφασίσουν τα δημοτικά συμβούλια για τη συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης θεμάτων, που έχουν το δικαίωμα να θέσουν οι παρατάξεις.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση Παλλήνης Γέρακα Ανθούσας», τόσο μέσα από ανακοινώσεις και το «Πλαίσιο Αιτημάτων» που έχει καταθέσει δημόσια, είχε ζητήσει και τώρα πλέον απαιτεί, όπως και πολλοί συμπολίτες μας, να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση:

Στην επίταξη των μεγάλων διαγνωστικών μονάδων του ιδιωτικού τομέα. Τα διαγνωστικά τεστ να γίνονται δωρεάν σύμφωνα με τα επιστημονικά κριτήρια και τις κρατικές κατευθύνσεις.

Να ενταχθούν υποχρεωτικά οι ιδιώτες γιατροί, και ιδιαίτερα των ειδικοτήτων πνευμονολογίας και παθολογίας, στο Σχέδιο Ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων και των Κ.Υ. Να αξιοποιηθούν για δωρεάν περίθαλψη του λαού, όπου δεν απαιτείται νοσηλεία, στα ιατρεία τους και με κατ’ οίκον επισκέψεις.

Ταυτόχρονα ζητάμε από τη δημοτική αρχή πέρα από τα αυτονόητα που έχουν γίνει όπως η απαλλαγή από την καταβολή τροφείων στους παιδικούς σταθμούς και

Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του τέλους κατάληψης κοινοχρήστου χώρου για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα.

Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για το επόμενο εξάμηνο, καθώς και από την καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία και σήμερα έχουν κλείσει την επιχείρησή τους .

Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και φόρους (τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, τέλος παρεπιδημούντων, φόρος ηλεκτροδοτούμενων) για τα καταστήματα και επιχειρήσεις για το διάστημα που παραμένουν κλειστά.

Άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το Δήμο, επαγγελματιών και ιδιωτών, όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών. Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Εξασφάλιση των αποδοχών των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε δομές του Δήμου, των ΝΠΔΔ και των ΝΠΙΔ, που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους.

Εξασφάλιση μέσων προστασίας για τους εργαζόμενους του Δήμου.

Διενέργεια απολυμάνσεων σε δημοτικά κτίρια, στο αμαξοστάσιο, σε απορριμματοφόρα, σε κάδους, καθώς σε κοινόχρηστους πολυσύχναστους χώρους.

Να στελεχωθεί επαρκώς η υπηρεσία “Βοήθεια στο Σπίτι” προκειμένου να εξασφαλιστούν οι υγειονομικές και άλλες καθημερινές ανάγκες ιδιαίτερα των ηλικιωμένων που ζουν μόνοι τους.

Διασύνδεση των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης του Δήμου με τις όποιες ανεπαρκείς δομές ΠΦΥ που υπάρχουν στο Δήμο, προκειμένου να εξασφαλίζεται εκτός των άλλων, η συνταγογράφηση αναγκαίων φαρμάκων, ιδιαίτερα για ανήμπορους κατοίκους που δεν έχουν οικογενειακό γιατρό.

-Επίσης στις «συνεδριάσεις» αυτές δεν υπάρχει η δυνατότητα συζήτησης και ανταλλαγής επιχειρημάτων για σοβαρά θέματα, που δεν σχετίζονται με τα μέτρα για την προστασία από τον ιό, και οι δημοτική αρχή εντάσσει στις ημερήσιες διατάξεις επικαλούμενη τις προθεσμίες που υπάρχουν.

Είναι προφανές ότι το διάστημα αυτό απαιτείται συμμόρφωση με τις επιστημονικές οδηγίες για την προστασία του λαού μας. Αυτό όμως δε μπορεί να λειτουργεί ως πρόσχημα, για συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων-παρωδίες, με τα χαρακτηριστικά που αναφέραμε πιο πάνω.

Ζητάμε άμεσα να αξιοποιηθούν οι τεχνολογικές δυνατότητες που υπάρχουν (τηλεδιάσκεψη) και αξιοποιούνται ήδη από το κεντρικό κράτος, την Περιφέρεια Αττικής και κάποιους Δήμους. Άλλωστε προβλέπονται από την ΠΝΠ και την εγκύκλιο του ΥΠΕΣ. Είναι ευθύνη του Υπουργείου να παράσχει την απαραίτητη τεχνική συνδρομή στους Δήμους, για να εξασφαλιστεί η ουσιαστική λειτουργία των ΔΣ, παράλληλα με την τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας.

Οι συνεδριάσεις δια περιφοράς να περιοριστούν σε προφανώς επείγοντα ζητήματα.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι
Πασχαλίδου Θεοδώρα
Ριζάς Γιώργος