Κορονοϊός: Καταγγελίες για θανάτους εκτός ΜΕΘ

Σε γρίφο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η διαχείριση του κορονοϊού, καθώς από τη μία η έξαρση της πανδημίας με την έκρηξη κρουσμάτων και διασωληνωμένων και από την άλλη η θωράκιση της οικονομίας ώστε να αποφευχθούν νέα λουκέτα, προβληματίζουν την κυβέρνηση, η οποία αναζητά τη «συνταγή» ισορροπίας.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο παρακολουθούν στενά τα επιδημιολογικά δεδομένα και στο τραπέζι είναι ένα νέο πακέτο μέτρων, που θα μπαίνει σε ισχύ κλιμακωτά ανάλογα με την πίεση στο σύστημα υγείας. Στα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού παρατηρείται μία επιπέδωση κοντά στις 7.000, ωστόσο συναγερμός έχει σημάνει τόσο για τη συνεχιζόμενη αύξηση των διασωληνωμένων όσο και για τον υψηλό αριθμό των απωλειών (μέσα σε δύο μόλις ημέρες 150 άτομα έχασαν τη ζωή τους λόγω COVID).

Πρώτη προτεραιότητα σε αυτή τη χρονική συγκυρία είναι η ενίσχυση του συστήματος υγείας και ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την επίταξη ιδιωτών γιατρών σε περιοχές που παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις. Η προεργασία έχει ήδη γίνει και υπολογίζεται πως πρόκειται για έναν τριψήφιο αριθμό γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων με έμφαση στη Βόρεια Ελλάδα. Παράλληλα υπάρχει ένα ακόμα μικρό πακέτο μέτρων που είναι σχετικά εύκολο να εφαρμοστούν. Ένα από αυτά είναι η εφαρμογή του κλιμακωτού ωραρίου στο δημόσιο τομέα, ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς. Εκτός συζήτησης παραμένει ένα νέο lockdown με το Μέγαρο Μαξίμου να απορρίπτει κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Στόχος είναι να αποφευχθούν οριζόντιες λύσεις και στο πλαίσιο αυτό ο βασικός πυρήνας των αποφάσεων θα είναι εστιασμένος στους ανεμβολίαστους.

Ματίνα Παγώνη: Βρισκόμαστε σε πόλεμο και πρέπει όλοι να βοηθήσουμε

Η Ματίνα Παγώνη, μίλησε στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» και αναφέρθηκε στην επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «βρισκόμαστε σε πόλεμο και πρέπει όλοι να βοηθήσουμε». «Καταλαβαίνω τους συναδέλφους μου που θα αφήσουν τα ιατρεία και τους ασθενείς τους. Το ωράριο στο νοσοκομείο είναι από το πρωί μέχρι το βράδυ, στη μάχη μπαίνουμε όλοι. Καλό θα ήταν αν είχαν προσληφθεί εδώ και πολλά χρόνια νέοι γιατροί και να μη βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση αυτή τη στιγμή. Υπάρχει μια πρόταση από την ΕΙΝΑΠ από τις λίστες των νέων γιατρών που έχουν και την επαφή με το νοσοκομείο να έρθουν εξετάζοντας τους φακέλους τους και να διοριστούν σε θέσεις μόνιμων γιατρών στις απαραίτητες ειδικότητας. Είπαμε στον υπουργό ότι θα είναι η ιδανική λύση για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Χρειάζεται χρόνος προσαρμογής, εμείς ζούμε αυτή την κατάσταση και πάλι για εμάς είναι δύσκολες αυτές οι μέρες, σκεφτείτε έναν γιατρό που δεν ξέρει καν το νοσοκομείο», ανέφερε.

Σύμφωνα με την κυρία Παγώνη, υπάρχει σταθερός υψηλός δείκτης κρουσμάτων, ενώ η ίδια αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά στους ανεμβολίαστους και την ανάγκη να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί. «Υπάρχει 91,75% κατάληψη ΜΕΘ, οι οποίες θα ήταν για τους no-Covid ασθενείς, κάνω έκκληση να εμβολιαστούν, πότε θα πειστούν αν όχι τώρα που οι δείκτες είναι υψηλοί;» είπε χαρακτηριστικά.

Σαρηγιάννης: Aρχές Δεκεμβρίου η κορύφωση του κύματος με 7.300 κρούσματα

«Βρισκόμαστε σε φάση μείωσης της αυξητικής ταχύτητας εμφάνισης νέων κρουσμάτων κορονοϊού», είπε στον ΑΝΤ1 ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Ο καθηγητής προέβλεψε μία πρόσκαιρη επιβράδυνση για λίγες ημέρες και εκ νέου επιτάχυνση στη συνέχεια, προσδιορίζοντας την κορύφωση του «κύματος» στις 3-4 Δεκεμβρίου, με περίπου 7.300 κρούσματα ημερησίως.

Ερωτηθείς σχετικά με την επάρκεια των μέτρων προκειμένου να φθάσουμε στο τέλος, ο κ. Σαρηγιάννης είπε χαρακτηριστικά: «Εξαρτάται πώς θέλουμε να φθάσουμε εκεί. Για να γίνει γρήγορα, χρειάζονται πολύ δραστικά μέτρα. Αντίθετα, αν επιλέξεις έναν πιο ήπιο τρόπο, που θα αφήνει την κοινωνία και την οικονομία να λειτουργεί με κανονικότητα, αυτό θα κοστίζει δυστυχώς ανθρώπινες ζωές. Και βλέπουμε την αύξηση των θανάτων αυτήν την στιγμή». Την ίδια ώρα χαρακτήρισε επίσης «εγκληματική» τη συμβολή ορισμένων επαγγελματικών υγείας στο να μην κάνουν το εμβόλιο συμπολίτες μας.

Από την πλευρά της, η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, υπογράμμισε πως είναι τεράστιο το φορτίο των θανάτων που έχουμε πληρώσει στη διάρκεια της πανδημίας. Παραδέχθηκε πως «περιμέναμε το καλοκαίρι να τελειώνουμε» με τον κορονοϊό, αλλά ήρθε το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα να ανατρέψει τα δεδομένα. Τέλος, επανέλαβε πως το εμβόλιο κατά της Covid-19 είναι το μόνο «όπλο» που έχουμε απέναντι στην πανδημία.

Καπραβέλος: Πεθαίνουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ

Την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας λόγω της έκρηξης των κρουσμάτων κορονοϊού και των διασωληνωμένων περιέγραψε ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, ο οποίος ανέφερε ότι η εφημερία ξεκινάει με ασθενείς διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει την πόρτα του νοσοκομείου ασθενής και να τον διώξουμε. Πεθαίνουν και άνθρωποι εκτός ΜΕΘ, γιατί το σύστημα έχει φτάσει στα όρια του και δεν μπορούμε να κλιμακώσουμε τη θεραπεία… Είναι εφιάλτης να έχουμε ασθενή με δύσπνοια, να μην έχει οξυγόνο και να του λέμε ότι δεν έχει κρεβάτι στην εντατική», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

ethnos.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.