Κορονοϊός: Μάχη με τον χρόνο για τα νέα εμβόλια

Μάχη με το χρόνο για εμβόλια για τις υποπαραλλαγές – Θα είναι έτοιμα το φθινόπωρο; Θα προστατεύουν από Ομικρον 4 και Ομικρον 5;

Μάχη με το χρόνο δίνεται για νέα, περισσότερο αποτελεσματικά εμβόλια που θα “πιάνουν” τις υποπαραλλαγές της Ομικρον και θα αυξάνουν την προστασία έναντι της Covid-19.

Ενώ εν μέσω καλοκαιριού οι υποπαραλλαγές Ομικρον 4 και Ομικρον 5 “συντηρούν” την πανδημία πολύ υψηλά, με αποτέλεσμα πολλές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα να είναι αντιμέτωπες με ένα ακόμη επιδημικό κύμα, οι εταιρείες εργάζονται σκληρά για μια πιο βελτιωμένη έκδοση του εμβολίου.

Εχουν, μάλιστα, καλλιεργηθεί προσδοκίες ότι το φθινόπωρο, όταν αναμένεται η επιδημιολογική κατάσταση να “ζορίσει” περισσότερο πιέζοντας τα νοσοκομεία, ότι ενισχυτικές δόσεις θα πραγματοποιούνται με επικαιροποιημένο στις παραλλαγές εμβόλιο.

Ο Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίων των ΗΠΑ (FDA) συνέστησε στους κατασκευαστές φαρμάκων όπως η Pfizer και η Moderna να προχωρήσουν στην ανάπτυξη ενισχυτικών εμβόλων ειδικά για την Ομικρον για το ερχόμενο φθινόπωρο. Και οι δύο εταιρείες έχουν ήδη ξεκινήσει να σχεδιάζουν ενισχυτές με βάση τις υποπαραλλαγές BA.1 και BA.2 και η FDA τις ενθάρρυνε να προχωρήσουν με νέες ενισχυτικές συνθέσεις που στοχεύουν τις νεότερες, πιο μολυσματικές υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5 της Ομικρον.

Η FDA σημείωσε ότι αυτές οι δόσεις θα πρέπει να αναπτυχθούν, να δοκιμαστούν ελπίζοντας να εγκριθούν για χρήση “ξεκινώντας από τις αρχές έως τα μέσα του φθινοπώρου του 2022”. Αξίζει να σημειωθει ότι τον Μάιο, η κυβέρνηση Μπάιντεν προειδοποίησε για μια πανδημική έξαρση αυτό το φθινόπωρο και τον χειμώνα που θα μπορούσε να οδηγήσει τις ΗΠΑ σε 100 εκατομμύρια νέες μολύνσεις και μεγάλο κύμα θανάτων.

Λίγες οι ελπίδες για καλύτερα εμβόλια το φθινόπωρο

Αρκετά συγκρατημένοι σε σχέση με το εάν η γηραιά ήπειρος και κατ’ επέκταση η Ελλάδα θα μπορούν να έχουν επικαιροποιημένα εμβόλια μετά τις καλοκαιρινές διακοπές εμφανίζονται οι Ελληνες επιστήμονες.

“Τα εμβόλια όπως ενημερωνόμαστε από τη βιβλιογραφία βρίσκονται στο στάδιο ακόμη κλινικής μελέτης, δυο προς τρία ή τρία, και υπάρχει αρκετός προβληματισμός για το ποια μπορεί να θεωρηθούν πιο κατάλληλα για την εφαρμογή. Και αν μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτές τις προσδοκίες (σ.σ να δίνονται προς χρήση το φθινόπωρο)”, ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου στην ενημέρωση της προηγούμενης Πέμπτης, εξηγώντας:

“Δηλαδή, τα εμβόλια που παρασκευάζονται από τις δύο μεγάλες εταιρείες, τη Pfizer και την Moderna, χρησιμοποιούν τον αρχικό πρωτότυπο ιό που έχουν τα εμβόλια που χρησιμοποιούμε και τα οποία και βέβαια ξέρουμε ότι έχουνε δουλέψει πολύ καλά, διότι έχουνε σώσει ζωές, και ένα συνδυασμό της παραλλαγής Όμικρον”.

Η ίδια πρόσθεσε ότι μέχρι να γίνουνε τα εμβόλια και να εφαρμοστούν, “αυτό είναι θέμα που απαιτεί χρόνο και όχι μόνο, και επομένως εάν έχουμε στα χέρια μας ένα εμβόλιο το οποίο προστατεύει σε σημαντικό ποσοστό, επιτρέψτε μου να το θεωρήσω λάθος να περιμένουνε, ιδίως οι ευάλωτες ομάδες για ένα καλύτερο εμβόλιο του φθινοπώρου ή του χειμώνα”.

Ετσι, με βάση τα παραπάνω, εφόσον τα τωρινά εμβόλια είναι αποδεδειγμένα αποτελεσματικά έναντι σοβαρής νόσου και θανάτου οι ειδικοί συστήνουν ειδικά στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και τους ηλικιωμένους να μην αναβάλλουν τις ενισχυτικές τους δόσεις.

Θα προστατεύουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια έναντι νέων μεταλλάξεων;
Αποτελεί το μεγάλο ερώτημα που δεν είναι σαφές. Τα κλινικά δεδομένα από την Pfizer και τη Moderna σχετικά με τους ενισχυτές που έχουν ήδη φτιάξει για τις υποπαραλλαγές BA.1 και BA.2 φέρονται ως υποσχόμενα.

Συγκεκριμένα, τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι αυτά τα εμβόλια παρέχουν αξιοσημείωτα ισχυρότερη ανοσία έναντι των στοχευμένων υποπαραλλαγών συγκριτικά με τα σημερινά εμβόλια. Όπως συμβαίνει με όλα τα εμβόλια, ο στόχος δεν είναι απαραίτητα η πλήρης εξάλειψη της μετάδοσης – κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό στην πρόληψη της ασθένειας – αλλά η περαιτέρω προστασία έναντι νοσηλείας και θανάτου.

“Προκειμένου να σταματήσει η πανδημία, θα χρειαστούμε εμβόλια και φάρμακα που θα εμποδίζουν τη διασπορά του ιού. Τα επικαιροποιημένα εμβόλια που θα έχουμε τη φθινοπωρινή περίοδο, δεν θα το κάνουν αυτό. Επομένως η προσπάθεια των φαρμακευτικών εταιριών αλλά και των παγκόσμιων ρυθμιστικών αρχών θα έπρεπε εδώ και
καιρό να επικεντρωθεί στην κατεύθυνση της παραγωγής πιο ολοκληρωμένων εμβολίων”, έγραψε πριν λίγες ημέρες ο γνωστός καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος σε ανάρτησή του, προσθέτοντας όσον αφορά στα υπό ανάπτυξη νέα εμβόλια:

“Αυτό που γνωρίζουμε, είναι ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια έχουν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσουν στελέχη
της Όμικρον που πλέον δεν επικρατούν. Το δίλημμα επομένως είναι αν θα πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε τους φθινοπωρινούς μήνες ή να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τα υπάρχοντα εμβόλια. Αν θα έχει δηλαδή σημαντική διαφορά και αποτέλεσμα η διεύρυνση της ανοσοπροστασίας με την έκθεση μας σε ένα νέο εμβόλιο που αντιμετωπίζει ένα παλαιότερο στέλεχος της Όμικρον και όχι το αρχικό στέλεχος της Wuhan. Πάρα ταύτα οι
προκλήσεις θα παραμείνουν”.

eleftherostypos.gr

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.